Välj vin på andra vägar – nätviner.

Systembolaget är bekvämt. Du går till din hylla och väljer favoritvinet eller en flaska med kul etikett. Varför inte våga gå andra vinvägar? Som inte är lika nedkörda och säkra (lite tråkiga) och som smakar likadant. Läs om Sveriges nätviner.

Välj andra vinvägar – nätviner

DinVinguide.se gillar att prova vin. Det är vårt jobb. Och visst är de flesta viner från Systembolaget även här. Men vad finns utanför den gröna skylten? Beställningssortimentet är ett sätt att hitta nya viner på. Viner som inte monopolet lägger sig i och som bara är ett klick borta. 

Med några klick till hittar vi också nätbutikerna. Som Caviste, AtomWine, Winefinder, Franska Vinkompaniet och uppstickaren MWines. Vi har skrivit om de flesta och köper gärna viner från dem också. Nu är det din tur. 

Vi börjar med med några nya favoriter i beställningssortimentet och går vidare till MWines som har sitt säte i Köpenhamn innan vi avlutar i Frankrike hos duktiga Franska Vinkompaniet. 

 

Annons:

Tre nyheter i beställningssortimentet 

Big Fine Girl Riesling 2017, nr 75431. 159 kr

Namnet kan diskuteras, men innehållet råder ingen tvekan: pur och ren riesling á la Down Under. En stilstudie i citrus; lime och kaffirlime, grapefrukt, grillad citron och hyvlat citrusskal. Stensältan och rökpustarna i eftersmaken längtar efter kalla månaders skaldjur. Tajmingen är onekligen perfekt. En liten pärla i sin prisklass.

Producent är The Spurs Wine Company som även gör viner under etiketten Jeanneret. Ursprung är Australiens Rheingau; Clare Valley. Importör är Mondo Wine.

Azienda Palladino Barolo 2014, nr 79076. 379 kr.

Stramt, läskande och ännu något år för ungt. Några års vila kommer göra susen. Ceder, viol, tranbär, syrliga körsbär, torkade örter och strikta tanniner virvlar runt i glaset. Finfin potential.

Azienda Palladino Barolo Parafada 2014, nr 711. 439 kr.

Den läckra nebbiolo-doften möter oss med ceder, viol, rosor och aromatiska kryddor. Sensuella tanniner och vilda rosor får oss på fall. Kan också behöva titta en tag till på korken, men luft hjäper dropparna en på bit på traven.

Producent är Azienda Palladino från Serralunga d’Alba, som är ny på den svenska marknaden. Den svenska törsten efter nebbiolo är dock inte ny, inte alls. Palladino med sin klassiska och relativt öppna stil, kanske kan släcka en del av den. Men eftersom som vi har nebbiolo i glaset; rådet är att låt flaskorna vänta några år. Importör är The Wine & Spirits Collective

 

MWines.se är ett danskt bolag som står för moms och dansk alkoholskatt. För att kontrollera den svenska alkoholskatten tar du kontakt med Skatteverket för vidare info.

Betala med kreditkort på hemsidan, eller med Swish om du väljer att hämta ut varorna  på plats. Du väljer även fraktbolag som därefter levererar direkt hem till din dörr.

För mer info: https://mwines.se/kopvillkor.html

Min kollega Magnus och jag har haft möjligheten att prova igenom en del av MWines sortiment. Det gjorde oss på gott humör! Gott humör för att vi verkligen gillade vinerna och för att sortimentet är något helt annat än det vi ser hemma i Svedala. Fokus ligger på Spanien, norra Italien och även Champagne.

Vi fastnade för flera av vinerna och valde (efter hårda förhandlingar) att dela upp slattarna mellan oss. Magnus återkommer med sina provningsnoteringar.

Morra Gabriele Langhe Nebbiolo 2016

En av mina favoriter under vår provning. Nebbiolo med stor charm, läskande frukt och söta tanniner. I glaset: (stor kupa naturligtvis) körsbär, plommon och tranbär mixat med ceder, rosor, örtkvistar och fin stramhet. Matlängtan och energifyllda syror i samma sipp. Eftersmaken håller ett stadigt grepp.

 

Franska Vinkompaniet har vi lyft fram tidigare här på DinVinguide.se. Läs gärna våra artiklar för info om beställningar och så vidare. Beställ senast ikväll, den 21:e, för leverans i februari.

Nästa order går ut i mars, om du beställer innan den 24 februari. Detta för att hålla nere kostnaderna, på vinerna bland annat. Du har alltså gott om tid på dig att botanisera inför nästa köp. Vill du ha några tips på vägen? Behåll läsglasögonen på.

Le Brun Servenay Mélodie en C Bdb Grand Cru, 345 kr.

Härligt rökigt och stram chardonnay-champagne med kalk, grillad citron, citronfromage och finess.

Le Brun Servenay Cuvée Chardonnay Vieilles Vignes 2006, 475 kr.

Koncentrerat och djupt med fin utveckling och samtidigt mängder med energi kvar. Rökiga stenar, rostade hasselnötter, vit persika och aprikos huserar i glaset som kräver snabb påfyllning.

Domaine de Gandines Viré Clessé Terroir de Clessé 2017, 210 kr.

Trivsam chardonnay som bjuder på mycket för sina 210 kronor. Här finns rondör, rök, stenig sälta, vit persika och en stram kalkig eftersmak. Mycket gott.

Domaine Charvin Cotes du Rhone 2016, 199 kr.

Flörtig grenachemix med flörtig läskande frukt som vilda skogsbär och hallon, körsbär och mogna jordgubbar. En snyggt örtbett i den friska eftersmaken.

Domaine de la Biscarelle Châteauneuf du Pape ”Les Anglaises” 2015, 335 kr.

Enbart grenache och enbart gamla stockar blir till en storartad påve, fullmatat med garrigue, viol, peppar i alla färger och mäktig personlighet.

Läs mer

Fler artiklar