Franska Vinkompaniet – en ny näthandlare 

DinVinguide.se fortsätter prova sig igenom nätets olika viner. Idag har turen kommit till vinhandlaren Franska Vinkompaniet som har sitt säte nere i Théoule sur Mer, nära Cannes i sydöstra Frankrike. 
Franska Vinkompaniet – en ny näthandlare 

Namnet avslöjar det mesta. Här är det franska viner som gäller, med tyngdpunkt på områden som södra Rhône, Provence och Languedoc-Roussillon. Fokus ligger framför allt på vinbönder som producerar vin i liten skala men det går också att hitta riktiga tungviktare i sortimentet som Domaine de la Mordorée och Château de Beaucastel.

Historien bakom företaget startade med en tanke och en dröm om att göra något helt annat. Peter och Kristina Hallgren, som är paret bakom Franska Vinkompaniet vågade ta steget.

– Vi bestämde oss runt 2010 för att prova på något helt nytt och efter massa funderande ägnade vi sedan drygt ett år åt förberedelser och registrerade bolaget i Frankrike under 2012. Vi avvecklade våra jobb i Stockholm och flyttade hit till Frankrike strax därefter. Att det blev vinhandel och Frankrike var ganska naturligt då vi bägge är resoluta frankofiler med ett stort vinintresse. Vi hade sedan tidigare en liten semesterlägenhet som blev, och fortfarande är, vår bas i Théoule sur Mer. Idag bor vi här nere permanent, berättar Peter. 

– Vår filosofi är ganska enkel och går ut på att vi brinner för att hitta och erbjuda viner med karaktär, personlighet, och av hög kvalitet från små, hantverksmässiga vinbönder som i generationer producerat viner som de själva vill ha det, från hjärtat och inte anpassat efter trender. Att odla och producera ekologiskt är inget val för dessa passionerade människor, det är en självklarhet. De gör vin som man alltid gjort, långt innan begreppet ekologisk odling (eller naturvin för den delen) ”uppfanns”.

Hur ser marknaden ut i Sverige, har ni många kunder? 

– “Många” är en definitionssak men jag skulle nog svara nej med tanke på hur försvinnande liten andel som generellt handlar vin lagligt på nätet, i förhållande till försäljningen på SB. Det är ett väl rotat beteende som kommer att ta tid att förändra, kanske framförallt med tanke på den framförhållning som krävs. 

 

Bild från DinVinGuide

Jag har haft möjligheten att prova igenom en del av sortimentet hos Franska Vinkompaniet. Med tanke på årstiden och vårt tema syrah, så håller vi oss till röda viner.

Villa Minna Vineyard ligger i mitt i Provence. Första riktiga årgången från familjeföretaget släpptes 1999. Här framställs rött och vitt på de lokala druvorna, men faktiskt ingen rosé. Det finns trots allt tillräckligt med rosé i Provence. Odlingen och vinifiering är helt ekologisk.

Vinet: Rouge 2008

Innehåll: 55% syrah, 38% cabernet sauvignon och 7% mourvèdre

Ljuvliga höga syror mixas med mörk, mullig frukt som spetsats med hintar av bitter choklad, sandelträ och torkade örter som salvia och lagerblad. Ett läckert och rent vin med fin kraft och mycket bra lagringskapacitet. Lufta helst om ni ska korka upp flaskan inom kort. 

MINNA VINEYARD

Jean-Louis Tribouley är en liten vinproducent i närheten av Perpignan, vid den spanska gränsen. Jean-Louis äger 10 hektar som han sköter helt ekologiskt. Druvfokus ligger på carignan, syrah, mourvedre och macabeo samt grenache blanc för de vita vinerna.

Vinet: Les Trois Lunes 2013 

Innehåll: 60 % syrah och resten grenache

Les Trois klassas som ett naturvin och svavel tillsätts endast vid buteljering, i mycket låga halter. Det är ett vin som är fullt med saftiga bär som varma jordgubbar, vildhallon, björnbär och plommon och en del funk. Eftersmaken bjuder på färska medelhavsörter och varma jordar. Speciell stil, som nog kommer gillas av fansen av vin natural.

tribouley

Domaine Charvin är en liten familjeegendom på 8 hektar i Châteauneuf-du-Pape. Självaste Mr Parker jämför dem med vinerna från Chateau Rayas, så här har vi elegans framför kraft.

Vinet: Côtes du Rhône 2014 

Innehåll: Övervägande grenache och några skvättar syrah, mourvedre, carignan och bourboulenc.

En ovanligt slank och stilfull Côtes du Rhône med sprittande syror, lite peppar och en oändlig eftersmak. Frukten är i fokus. Det är varma jordgubbar, nyplockade hallon och faktiskt några stjälkar rabarber som formar detta vin. 

Domaine du Cayron ligger i byn Gigondas. Firman drivs av familjen Faraud som idag är inne på den fjärde generationen. Man gör bara en cuvée, vars frukt kommer från de 16 hektar som ingår i egendomen.

Vinet: Gigondas 2013

Innehåll: 70% grenache, 15 % cinsault, 14 % syrah och 1 % mourvèdre.

Läckert saftig Gigondas med balansen på plats. Här ingår en hel örtagård, där man även planterat lite jordgubbar, körsbär och plommon. Som topping hittar vi riven muskot. Snyggt. 

 

Bild från DinVinGuide

Les Vignes Oubliées hittar vi i Languedoc. Det är en liten egendom på sex hektar, med övervägande mycket gamla vinstockar. Odlingarna sköts ekologiskt.

Vinet: Languedoc 2015 “Autour du Cinsault”

Innehåll: Cinsault och aningen grenache och syrah. 

Spännande och floralt i stilen, med silkiga tanniner och blommig frukt. Tänk er rosor, friska röda bär, salvia, lite muskot och nybryggt kaffe. Där har ni vinet, ungefär. Svalt och läskande. 

Domaine Gourt de Mautens är en liten familjegård i Rasteau, som jobbar helt ekologiskt. Ägorna består av 13 hektar, där en stor del av druvorna faktiskt inte är tillåtna inom AOP Rasteau. Ägaren Jérôme Bressy har därför valt beteckningen IGP på sina viner istället.

Vinet: Rouge 2012

Innehåll: I huvudsak grenache och slattar av carignan, mourvèdre, syrah, counoise, cinsault, vaccarèse och terret noir.

Aningen rustik och härlig sydrhonsk stil. Garrigue en masse, varma jordar, mogna jordgubbar, fånkål och anis väller ut glaset. Spännande och lagringsdugligt. 

domaine_gourt_de_mautens

 

För mer info: http://www.franskavinkompaniet.com