Med italienska rötter i Rhône

Med italienska rötter i Rhône

Med italienska rötter i Rhône

Caviste släpper idag en ny låda vin. Om du inte känner till nätvinhandlaren Caviste är detta ett bra tillfälle att bekanta sig lite närmare med dem. Jag skulle nog säga att detta är ungefär så nära man kan komma en personal-shopper inom vin man kan i Sverige. Detta släpp faller också mycket bra in i mitt nedgrottande i Rhône-viner. Dagens låda är nummer 33 i ordningen; CAV0033.

Caviste (600x399)

Så här går det till. Caviste släpper en låda, cirka 10 gånger/år. Det gäller att vara på tå om man vill få tag i en. Lådan innehåller tre viner från en och samma producent, normalt sätt 2+2+2, dvs sex flaskor. Vinerna skiljer sig antingen i kvalitet, t ex ett instegsvin, ett lite mer komplext vin och något lite mer speciellt eller utifrån druvor, stil e.d. Urvalet görs tillsammans med vingårdens ägare och hur många lådor som finns varierar något från gång till gång. Efter att du beställt kommer en faktura, när den är betald packas lådan på plats i Frankrike och skickas till dig. I samband med beställningen har du möjlighet att välja lite olika leveranssätt. Givetvis betalas såväl skatt som moms på vinerna.

Det Caviste har lyckats så väl med är att kontinuerligt leverera kvalitet och mycket intressanta viner till ett bra priser. Denna låda är inget undantag. Ni som har handlat från Caviste förut känner igen producenten från lådan CAV0023, nytt är dock ett Vin de France-vin.

I låda 33 hittar man tre viner från Domaine Pierre Usseglio. Det som är kul att man här får möjlighet att prova viner odlade inom ett och samma område men med olika kvalitetsbeteckningar och i olika stil från det enklaste, Vin de France till ett Côtes du Rhône och avslutningsvis ett Chateauneuf-du-Pape. Även om dessa viner skiljer sig från varandra går en röd tråd genom alla tre vinerna: fräschör, bra syra, klockren frukt samt att de är röda.

Det hela började under depressionen då Francis Usseglio 1931 invandrade till Chateauneuf-du-Pape från Italien. Efter att arbetat på andra vingårdar kunde han 1949 presentera sitt eget vin tillsammans med sin son Pierre. Efterhand tog Pierre över vingården och namnet blev Domaine Pierre Usseglio. Sedan 1999 drivs vingården av en tredje generation Usseglio, Pierres söner Thierry och Jean-Pierre.

Man äger idag 21 hektar vingårdar inom Chateauneuf-du-Pape, på femton olika platser och ytterligare drygt 2 hektar strax utanför appellationens gräns, klassificerat som Côtes du Rhône samt ett par hektar klassificerad som IGT. Man odlar främst grenache, men också mindre mängder med syrah, mourvèdre och cinsault. Utanför Chateauneuf-du-Pape odlar man också mindre mängder av andra druvor såsom merlot och merselan. I detta sista kan man kanske hitta ett litet spår av deras Italienska rötter, om man så vill. Inte för att vinet smakar Italienskt men i stilen påminner det något om en dolcetto från Piemonte – enkelt, lätt, rakt på, ett pizzavin!

Pierre Usseglio Panorama 2013

2013 Vin de France Panorama – 40 % marselan, 30 % merlot, 15 % grenache och 15 % syrah – lagrat på ståltank.

Ett ganska enkelt vin men riktigt snyggt och piggt. Det är ungt, fräscht och har en mjukt, rund röd och mörk frukt med drag åt blåa bär och med en garrigueton och en hint av hav (fick lite känslan av Languedoc). Inget komplicerat men riktigt bra, perfekt vardagsvin till pasta eller pizza. Jag skulle låta det ligga ett några månader innan jag öppnar dem – så låt hösten komma.

Pierre Usseglio Cotes du Rhone 2012 (600x549)

2012 Côtes du Rhône – 80 % grenache, 15 % mourvèdre och 5 % cinsault, lagrat på cementtank.

Här finns lite mer kraft och mer frukt men med bibehållen elegans. Vinet bärs fram är röd frukt, mörka bär, inslag av lakrits, garrigueörter samt peppar och riktigt fin syra. Det är har en vacker texturer, en underbar struktur och minner definitivt om Chateauneuf-du-Pape vin som har frisk syra och en snygg avslutning. Låt ligga 6 månader till 1 år och detta kommer skina eller drick det med lite mat som kan hjälp upp vinet. Kommer utvecklas fint i åtminstonde 3 år. Då det är lite kraftigare skulle jag matcha detta mot en mustig gryta. Riktigt bra!

 

Pierre Usseglio Chateauneuf-du-pape 2012

2012 Chateauneuf-du-Pape – 80 % grenache, 10 % syrah, 5 % mourvèdre och 5 % cinsault, lagrat i tank, på foudres och ekfat.

Detta ska vara stjärnan i lådan och är det. Dock är det ungt – håll fingrarna borta i några år och detta kommer vara rent njutningsgodis. Detta är mer komplext och mer mångfacetterat, i doften kommer en bukett av blommor och örter vilka också återkommer i smaken. Till detta kommer inslag av främst röd frukt och mörka bär, körsbär, svarta vinbär och lite hallontoner leker tillsammans med kryddor som fänkål, garrigueörter, peppar och ekfatskryddor. Allt är i perfekt balans, och syran gör detta riktigt läcker, tanninerna är mjuka och lite söta och trots att det på inget sätt är ett lätt vin får man den illusionen. Långt härligt avslut som visar på bra lagringspotential. Kommer öppna en första flaska om något år och spara en åtminstone 4-5 år.

Som vanligt när det kommer till Caviste släppen är det bara att tacka och ta emot och hoppas att man hinner köpa en låda eller två. De har en tendens att ta slut snabbt så vill du ha lite bra och spännande Rhône-vin är det bara att hänga på låset, eller kanske tangentbordet, klockan 1400 idag (2014-09-11) när den släppsNågra timmar senare var den slutsåld – hoppas du fick tag i en!

Magnus Reuterdahl

Med italienska rötter i Rhône - DinVinguide | DinVinguide.se