- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Tannat – tuffa tanniner som behöver tålamod
Tannat – tuffa tanniner som behöver tålamod

Tannat – tuffa tanniner som behöver tålamod
Tannat går egentligen helt emot dagens mode och trender. Vinerna ska helst vara saftiga – eller juicy som det heter på svenglish – utan tillstymmelse till fat, strävhet och för mycket frukt. En betydande trend och viktig motpol till det bombastiska och Parkierfierade som styrde alla vinsmaker en period. Men trender, precis som regler, är till för att brytas.
Druva
Tannat
Är det inte dags för en tanninrevolt och för viner med mörk frukt att få komma tillbaka? I alla fall lite?
För den som gillar både strävhet och fylliga viner – där är tannat ett av svaren. Denna mäktiga druva har troligen sitt ursprung i Madiran, Frankrikes sydvästra delar. Namnet tros till och med komma från “tanat” – ett dialektalt ord – som betyder något i stil med solbränna. Nog måste det syfta på druvans intensiva färg och tanninhalt.
Tannat har fortfarande ett starkt fäste i Madiran, där den trivs i de leriga jordarna. Där har den också utvecklats. Från att vara svårdrucken (milt skrivet), till nuvarande form med intensiv och läcker skogsfrukt, kryddor och en tämjd strävhet. Odlas den på mer sandiga jordar får vinerna ofta ett något mjukare intryck. En metod som också har fungerat väl är micro-oxidering. Där får vinet komma i kontakt med en liten mängd syre och på så vis uppstår en något snabbare mognad och framför allt tillgänglighet.
En metod som till och med utvecklades i Madiran. Vi får tacka tannat för detta.
Odlingarna är fortfarande dominerande i sydvästra Frankrike, särskilt i distrikten Madiran och Saint-Mont. Där blandas vinerna ofta med cabernet franc och cabernet sauvignon för att uppnå en mer avrundad stil. Vilket är intressant med tanke på båda druvornas kraft.
Men avrundning behövs. Utöver sina tanniner har tannat också en naturligt hög syranivå, tillsammans med mullrande frukt och mörk dov färg. Lagringsduglig som få med andra ord. Inte minst en god kompanjon till grytor som puttrat i evigheter och gärna till marmorerad entrecote direkt från sommarens rykande grill.
Som många andra druvor, har tannat provat lyckan på andra platser. Lyckan har hittats i Uruguay. Det har blivit druvans andra hem. Där gick den tidigare under namnet Harraigue, döpt efter fransmannen Pascal Harraigue som tog med druvan dit. Det var under slutet på 1800-talet då det kom en tillströmning av baskiska emigranter till Uruguay. Samt tannat. Idag är druvan den mest planterade och även mest framgångsrika sorten i landet. Odlingarna består av cirka 1800 hektar, vilket är ungefär 1000 hektar färre än i Frankrike. Stilmässigt blir den sydamerikanska varianten något mer rund och tillgänglig i stilen, tack vare det mildare klimatet. En fin mjukstart för den som vågar vidga sina vinvyer.
På Systembolaget har vi framförallt haft glädjen av vinet under etiketten Bouscassé under många år. Idag finns det till och en liten uppstickare – hela vägen från Uruguay. Våga prova, lagra och smaka dig fram. Gillar du inte stilen finns det gott om gamay och pinot noir att luta sig tryggt tillbaka mot.

Om det är något som vet hur man ska tackla tannat, så är det Alain Brumont. Han tog över familjeegendomen Château Bouscassé för över 40 år sedan, och har sedan dess arbetat hårt. Hårt mot att stävja tanninerna och samtidigt bibehålla vinernas frukt och skärpa. Filosofen ligger i lång lagring på ekfat, av olika sorter, storlekar och från flera fatfabrikörer. Faten och tiden tar hand om strävheten.
Alain Brumont har lyckats, tack vare sin vilja och även motvilja. Han gick mot resten av odlarna i Madiran, som påstod att tannat inte var en druva att satsa på. När ett av Alains viner vann mot ett gäng Bordeauxer i en blindtävling, byttes pekpinnarna raskt mot hyllningar.
Château Bouscassé 2017, nr 2204. 169 kr. Fast sortiment, hittas i ca 320 butiker.
Lysande årgång med både fräschör och kraft. Blenden görs alltid på minst 50 procent tannat och resten cabernet franc och sauvignon. Har legat på franska ekfat i ett år, därefter på flaska. God att korka upp på direkten, med bra grepp i tanninerna och rika dofter och smaker av pinje, tallbarr, tobak, torkade örter, plommonfrukt, viol och ceder. Stort och på samma gång friskt och givetvis lagringsdugligt för den som vill.
Château Bouscassé 2014, nr 93654. 99 kr för 375 ml. Lanseras den 15 juni i det tillfälliga sortimentet.
Kul och drickfärdig lansering på halvflaska. Jadå, det går att spara också. Men här finns redan så mycket på plats. Som svalkan från en relativt kall skördeperiod, finkorniga tanniner, mineraler och aromatiska lätt rökiga toner av tobak, mörka skogsbär, mörka plommon, ceder, pinje och ihållande syror.
Bodegas Garzón en av de stora och mest framgångsrika vinfirmorna i Uruguay. Deras vinodlingar ligger bara 15 kilometer in i landet, nära Atlanten. Jordmånen består till stor del av granit och stora stenar som ger bra dränage. Det är samtidigt en regnig del av landet, så jorden får alltid det vatten som behövs. Deras Tannat Reserva är ett fint och prisvärt exempel på hur druvan smakar på andra sidan Atlanten.
Här finns balansen och sansen samt ett välkommet litet bett.
Lägg till fräschör och samtidigt lite attityd och vi får ett läskande och smakrikt vin, proppat med röda bär – tranbär, lingon, granatäpple och skogsbär och järnmättad sälta.
Utmärkt introduktion till tannat med adress Uruguay.

BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!