Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips – tillfälligt sortiment 18 mars 2022

Lanseringen i mitten av mars blir lite av en mellanlandning med ett mindre släpp om 26 nya viner.

Sofias tips – tillfälligt sortiment 18 mars 2022

Det har också varit något av en spretig provningsperiod. Då – återigen – många av vinerna inte funnits tillgängliga för oss som skriver om viner. Men tips blir det ändå! Från kristallklara bubblor till skir Chablis och pepprig syrah. Här ser ni hela listan över fredagens lansering. 

EN CHAMPAGNE 

Louis Roederer Cristal Brut 2014, nr 90024. 2349 kr. 2250 fl

Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022Det blir bara en champagne denna gång, men å andra sidan är det något av champagneras champagne. Lite dyrare för varje år, men kvalitén den består.

Lyxiga droppar och ack så goda, livfulla och renande. Det är mycket driv och fart i denna syrarika årgång, kantad med bakad citron, grapefrukt, limezest, hjortron, havtorn och persika. Stort och sagolikt, och faktiskt farligt generöst redan. För den som har 6500 kronor till övers, rekommenderas Cristal årgång 2008 som lanseras via webben den 24/3. 

 

 

VITA VINER

Weingut Allram Grüner Veltliner Gaisberg 1ÖTW 2020, nr 93557. 289 kr. 600 fl

Kryddigt, päronpiggt och lätt rökigt med läcker lockande rondör. Det är tydlig grüner, en bumsgod sådan, särskilt till frasig fisk, skaldjurssoppa och rökta räkor. Gaisberg klassas som en Erste Lage, motsvarigheten till en Premier Cru i Bordeaux eller en Grand cru i Bourgogne. Gaisberg anses vara ett av de främsta lägena för Österrikes stolthet, grüner veltliner.

Anselmo Mendes Loureiro Private 2019, nr 91110. 299 kr. 600 fl

Stålig syra möter mineralsälta, därefter kommer ett hav av vit persika, grön citrus, bergamott och ett klart fokus som retar både plånboken och aptiten. En njutning till pinfärska skaldjur, ostron och grillad vit fisk, gärna med kapris och svarta oliver. Varför inte byta ut det sedvanliga vita från Chablis mot en loureiro istället? Detta håller samma klass som en Grand Cru.

William Fèvre Chablis 1er Cru Montmains 2019, nr 94280. 379 kr. 1800 fl

Här serveras mullrande ung kraft. Sten, kalk, rök och ostronskal tittar fram. I bakgrunden lurar citronzest, grape, lime och spjutlik syra, och inväntar rätt tid för uppkorkning. Kanske redan om ett år eller två, då gärna till pocherad torsk med riven pepparrot.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022    Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022    Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022

 

 

André Lurton Château La Louvière Blanc 2006, nr 93522. 259 kr. 1200 fl

Vit livfull Bordeaux från Lurton som alltid är lika spännande och komplex. Moget ja visst, fast det är inte samma sak som färdiglagrat. Tvärtom. Friskheten finns på plats, i sällskap av rostade nötter, färsk svamp, krutrök och bakade äpplen. Det får blir en hederlig bouillabaisse med saffransaioli i sällskap med herr André Lurton inom en snar framtid.

Domaine Cordier Saint Veran Clos à la Côte 2018, nr 94464. 249 kr. 600 fl

Vinerna signerade Cordier är alltid lika pålitliga, inbjudande och välbyggda. Och denna friska flaska är inbjudande redan på fredag när vi tillagar en glad kyckling i ugn med svamp och palsternacka. Eller halstrar laxkotletter + en sallad på hyvlad fänkål som tillbehör. Smaken då? Ja, vad sägs om solglad persika, söt aprikos, en näve nötter, uppfriskande citrusfrukter och rivet citronzest? Säg ja!

RÖDA VINER

Badenhorst Ramnasgras 2020, nr 91274. 269 kr. 840 fl

Ostoppbar energi och härlig lekfullhet var det här! Allt tack vare Badenhorst gedigna vinmakning och snygga hantering av slanka druvan cinsault. Röda syrliga bär, rosor, lagerblad och knapriga syror i kupan. Ett vin att servera direkt från vinkylen till lammfärsspett och tzatziki, kryddig kyckling i pitabröd eller en indisk gryta på sötpotatis, curry och linser.

Domaine des Lises Crozes Hermitage 2019, nr 92022. 299 kr. 1200 fl

Peppar, kryddnejlika, lagerblad och salta mineraler. Viol, plommon, saftiga björnbär och blåbär. Domaine des Lises är lika floral som vacker, och tydlig i sitt ursprung och inte minst druvsort. Tanninstruktur och spänst finns det gott om, men korken kan dras redan på fredagkväll till grytan på vilt. Det blir garanterat en bra och välsmakande kväll.

Charles Smith Cattle King Syrah 2018, nr 94326. 695 kr. 720 fl

Kralligt, fruktgeneröst och burdust, och samtidigt riktigt smarrigt i sin genre. Bered er på stora mängder björnbär, skogshallon, blåbär, viol, svartpeppar och en densitet som bara Mr Smith kan frambinga. Funkar i sommar efter en vända i karaff och grillade lammracks. Att låta Cattle King få några års vin-meditation är inte fel heller.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022                  Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022    Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022

Sofias tips – tillfälligt sortiment 18 mars 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer