- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Kommer du ihåg höns i curry?
Kommer du ihåg höns i curry?

Höns i curry
Min höns i curry – en uppdatering av Carl Butlers recept från 1974

Vin till Höns i curry
Höns i curry, så som jag gör den är en kryddig och relativt het gryta, så jag vill ha något som skapar kontrast och tillför fräschör och lite sötma. På indiska restauranger får man ofta en lassi, vilket är en traditionell yoghurtdryck till indisk mat, yoghurten ger syra och viss sälta eller sötma beroende på stil. Jag är inte överförtjust i någon av stilarna men kan förstå de som gillar dem och att de i många fall kompletterar het mat. En annan vanligt förekommande dryck är ljust öl. Jag har istället valtnågra viner med en fin fruktighet och fräschör som i regel främst kommer i form av salinitet i avslutet.
Klumpp Riesling Sekt Brut 2018, Baden, Tyskland, 149:-, Nr 7956, Systembolaget

Låt oss börja med en sekt, dvs ett mousserande vin från Tyskland. Vinet är gjort på druvan riesling och framställt med den traditionella metoden. Vinet har legat på sin jästfällning under 18 månader.
Klumpp riesling sekt brut är ett utmärkt mousserande vin till mat och gärna lite hetare mat som min höns i curry. I vinet finns en rik frukt med hint av druvsötma som gifter sig fint med hettan. Vidare finns toner av aromatiska örter som fångar upp de exotiska currytonerna. I vinets smak finns citrustoner, gula äpplen och söta päron och i eftersmaken kommer rostat bröd och nötter. Gott och charmigt.
Turckheim pinot gris réserve 2019, Alsace, Frankrike, 99:-, Nr 2119, Systembolaget

Pinot gris är lite av en klassiker till kryddstark mat och detta är ett bra exempel på att det funkar fint tillsammans med en curry.
Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 är ett fruktigt, smakrikt och strukturerat vin. I smaken finns solmogna stenfrukter som persika, aprikos och nektarin tillsammans med citrusfrukter och gula söta päron. Eftersmaken bär med sig en lätt fruktsötma och honungstoner. Ett utmärkt val till min curry.
Logan Clementine De la Mer 2021, New South Wales, Australien, 159:-, Nr 90075, Systembolaget

Detta vin är gjort på en blandning av druvor, 70% semillon, 20% sauvignon blanc, 9% riesling och 1% gewurztraminer. Druvor som ger såväl kropp, fräschör och en aromatisk touch.
Clementine De la Mer är blommigt och fräscht med en fin fruktighet. I smaken finns gula päron, vit persika, passionsfrukt och en aromatisk blommighet med inslag av fläder, jasmin och kaprifol. Avslutet bär med sig exotiska kryddor, en lätt beska och salinitet. Flörtigt, gott och kul i en lite yngre stil.
Verdelho o Original Azores Wine Company 2018, Azorerna, Portugal, 249:-, Nr 93289, Systembolaget beställningssortimentet

Verdelho o Original är ett vin med en härlig fräschör, fin fruktighet och lite kropp. I smaken finns solmogna citrusfrukter, persika och exotiska frukter som ananas. Vinet har en liten fyllighet som ger djup och en kryddighet som drar åt det karga och avslutas i en sälta som minner om såväl sten som hav. Det är ett vin med kontraster men också med härligt fokus och fin energi.
Det är ett utmärkt vin till skaldjur och fisk men också tillräckligt kraftfullt för att stå upp mot och gifta sig med de hetare tonerna i denna curryrätt.
Idag fick hönan vara i centrum. Höns har glömts bort lite grann och kyckling har tagit över dess roll. Höns är dock både billigt och riktigt gott. Till detta valdes även fyra kul och bra viner i lite olika stilar, en riktigt god rätt och ett receptet på en riktigt bra buljong, mycket nöje!
Skål
Magnus Reuterdahl

Kommer du ihåg höns i curry? Magnus Reuterdahl
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.