Svenska flaggan
beställningsviner
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips på beställningsviner att möta våren med

Det har varit en stor provning med viner i beställningssortimentet igen för oss vinskribenter. Tema: Spanien och Portugal. Kul tycker vi! Hoppas ni känner detsamma. Gott tycker vi också förresten. Häng med på en tur i beställningssortimentet med sina beställningsviner.

Provningslistan bestod av 132 viner. Allt från bubbel till frasigt vitt, någon enstaka rosé, slanka och mer intensiva röda för att sedan avsluta med sherry och kraftfullt sött och rött i Dourodalen. Ni ska slippa en lång lista med betyg och prisvärdhet där allt är med – sånt är ärligt talat rätt trist läsning. Det känns också lite passé att skriva om precis allt. Vi skippar därför en hög med viner som inte gav någonting och lägger allt energi på de drycker som fastande i vinhjärtat. Cava, vitt och rött. 

Sofias tips på beställningsviner att möta våren med.

Bild från DinVinGuide

Skåla i cava

Caprasia Cava Brut Nature Reserva, nr 70267. 179 kr

En cava som faktiskt inte (!) kommer från Katalonien, där mer än 90 procent av all bubbelproduktion sker. Här får vi istället prova lika delar chardonnay och macabeo som odlas helt ekologiskt i La Plana de Requena-Utiel i Valencia. Det går lika bra att göra cava där också. Prova så får du se. Caprasia är knastertorr, rökig och fylld med energi i form av grapefrukt, pomelo, vit persika, rostade hasselnötter och stenig sälta.

Bild från Dinvinguide

Gramona III Lustros Gran Reserva 2011, nr 71915. 325 kr

Gramona har varit med i våra artiklar och i våra vinglas förut. Nu är det dags igen. Anledning är enkel: det är skitgott. Några till anledningar: 72 månader på jästen, bara lokala xarel-lo och macabeo är med, låg dosage och höga smaker. Det är intensivt, stramt och oerhört friskt med blommiga inslag av vita mandlar, vit persika, aprikos, körsbärsblom och havssalt. Kan lagras vidare för den som har lustros…

Bild från Dinvinguide

Tur och retur Mallis

Can Axartell Blanco Uno, nr 76286. 159 kr

Lika kul som ljuvligt, hela vägen från Medelhavet. Innehåll är mycket lokalt i form av premsal blanc, moscatell och malvasia. Njut av örter som mynta, rosmarin och fänkålsfrön i fint samspel med vita blommor, rostade mandlar och sköna syror.

Bild från Dinvinguide

Bara baga

Fitapreta Vinhos Baga a 1/2 Sol Baga 2015, nr 71799. 199 kr

Inhemska baga från den stekheta regionen Alentejo i sydöstra Portugal. Trots hettan och många soltimmar visar sig druvan på sin bästa och friska sida. Vi hittar plommon, slånbär och skogsbär i glaset som har strösslats med rosépeppar, vilda örter och syror som livar upp i avslutet.

Bild från Dinvinguide

Lockande från Lisboa

CH By Chocapalha 2016, nr 73615. 289 kr

Djupt och intensivt och i samma klunk läskande, lockande och läckert med stenig sälta, viol, krossade röda bär, örtkvistar och vips så var det tomt i glaset (flaskan). Innehåll: 100 procent touriga nacional och 100 procent säkra vinhänder från briljanta Sandra Tavares.

Bild från Dinvinguide

Garnacha-gott

Camino de Navaherreros 2017, nr 4980. 129 kr

Grilla på iberico secreto och servera med mjukbakad röd paprika. Eller satsa på ett tapaskalas bestående av pimientos de padron, generösa bitar manchego och pan de cristal med sobrasada. Under tiden skänker du upp denna svala garnacha i bourgognekupor och unnar dig stora klunkar. Slank, frisk och samtidigt floral och energisk med yppiga jordgubbar, hallon och lingon som får oss att längta (ännu) mer efter våren och sommaren.

Bild från Dinvinguide

Galicien glimrar

Guimaro Mencia 2017, nr 71399. 169 kr

Mencia måste vi dricka mer av. Lager på lager med skiffer, syror, mineraler, puffar av rök, sälta, viol, krossade skogsbär, örtkvistar och nymald svartpeppar. Bourgognekupa tack och en temperatur på cirka 12-13 grader. Till örtspäckat lamm eller giriga skivor pata negra.

Bild från Dinvinguide

Monastrell-måste

Los Frailes Caliza 2016, nr 72133. 199 kr

Når drack du en seriös monastrell från Spanien senast? En fråga som kanske tar sin tid att svara på. Fundera och lägg in en order på samma gång. Om några dagar har denna charmör anlänt, där katrinplommon, svarta vinbär, vildhallon, anis och fänkålsfrön stormtrivs i flaskan. Given ekologisk grillkompis i sommar till revbensspjäll och kryddig chorizo.

Bild från Dinvinguide

Två stilar i Rioja

Bodegas Tierra Crianza Rioja Alavesa 2015, nr 70988. 209 kr

Gamla stockar av tempranillo, naturlig jäst, ingen klarning, ingen filtering men däremot gott om ren och pur frukt. Det här är väldigt gott och ärligt med sin sälta, svala örtighet och nästan florala toner av körsbär, hallon, lingon och granatäpple. En ny sida av Rioja.

Bild från Dinvinguide

Viña Pomal Gran Reserva 2011, nr 79080. 249 kr

Mer traditionell och klassisk i stilen, fast helt befriad från gammalt kräftspad och trötta dillkvistar. Underbart med djup plommonfrukt, syrliga körsbär, ceder, svarta fikon och balsamico. Kan leva länge som många röda Riojor av hög kvalité. Fast livslängden blir kort hos mig.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer