Nordisk gin är hett på hyllan

Daniel Seehuusen tipsar om nordisk gin. Hur många har du provat? Kanske hittar du en ny favorit? Gin är hett och fler och fler sorter dyker upp från alla de nordiska länderna. Gin i världsklass!
Nordisk gin är hett på hyllan

Intressant nog skrev kollegan i Lund, Kenneth Svärd, för några dagar sen om vikten av att jobba med lokala producenter. Jag kan inte uttrycka det bättre än att använda hans ord, vi bartenders måste dra vårt strå till stacken.

Av en ren händelse så har även jag valt att belysa ett liknande ämne. Nordisk Gin.
Jag kanske inte är den starkaste gin nörden, men när jag får möjlighet att presentera vårat ginsortiment på Avalon så skiner jag upp. Vi har en rätt bred spridning och lite ovanliga ginsorter, men enbart skrapat på ytan när det kommer till utbudet utav nordisk gin.

Som bartender har man en möjlighet att påverka vad folk dricker. Jag tycker att det är viktigt att vi då fokuserar på nåt nordiskt. Inte bara för att vi stärker en ekonomi som i sin tur stärker vårt samhälle, inte bara för att det blir minskade transporter, utan för att nordisk gin håller en fantastiskt bra kvalité. Vi måste alltså se till att vi hejar på hemmalaget.

Jag skulle kunna skriva spaltmeter efter spaltmeter med text om jag skulle försöka lista alla sorters gin det finns i Norden. För att inte tala om all ny tonic som börjar dyka upp.
Jag har därför gjort det enkelt för mig, jag har skrivit om dom sorter som vi har på ginhyllan på Avalon.

Så för utan någon som helst ordning på sorterna så kör jag igenom dom, från vänster till höger.

Bild från DinVinGuide

NORDISK GIN

Copenhagen Orange
, en dansk gin på 41%, ej på Systembolaget.
Förutom det klassiska enbäret finns här (som namnet antyder) både apelsin och pomerans, till det finns det också långpeppar och kardemumma.

Hven Navy Strenght Gin (EKO), destillerad på ön Hven mellan Danmark och Sverige, 57,1%. SBnr. 31739 – 449:-/500 ml.
Rätt så klassisk kryddning, enbär, koriander och citrus. Vad som gör Hven intressant är delvis att de har ett av världens mest tekniska destillerier, men även att spriten har lagrats på fat 2 år innan den blir till gin.

Hven Organic gin (EKO), destillerad på ön Hven mellan Danmark och Sverige, 40%. SBnr. 86010 – 245:-/500 ml.
Även här klassisk kryddning och sprit som har lagrats, här finns även Sichuan peppar och fänkålsfrö vilket ger den peppriga lakritstoner.

Stockholm OAK (EKO), destillerad på Södermalm i Stockholm, 45%, SBnr. 31875 – 397:-/500 ml.
Som namnet antyder så är det här en gin som har legat på fat (bourbonfat i det här fallet) EFTER destilleringen. Klassisk kryddning men med apelsin och långpeppar som gör att den sticker ut ännu mer.

Stockholm Dry Gin (EKO), 40% SBnr 39000 292:-/500 ml.
Klassiska kryddor som får en blommighet från ljung, fläder och rosmarin.

Hernö (EKO), en gin från Hernösand, 40,5% SBnr 86927 328:-/500 ml.
Även här klassiska kryddor, med en liten twist av älgört, vanilj och kassia (kanel).

Hernö Old Tom (EKO), Old Tom är en sötad ginsort, 43% SBnr 30048 341:-/500 ml.
Samma kryddblandning men med lite socker och extra älgört.

Göteborg Gin, från ”goa-göbbarna” bakom Svenska Eldvatten, 45% SBnr. 30279 295:-/500 ml.
En klassik gin med mycket enbär och citrus.

Kyrö Napue, destillerad i Isokyrö i Finland, 46,3% SBnr. 87756 379:-/500 ml.
Spritbasen i denna gin är gjord av Råg. Förutom klassiska kryddor så ingår det flägder, hibiskus, tranbär och havtorn.

Bareksten (EKO), destillerad en bit utanför Bergen i Norge, 46% SBnr. 82803 449:-/700 ml.
En norsk gin som verkligen vill fånga det nordiska. Här finns det bla. blåbär, lingon, rabarber och mynta.
– Verkar vara lite svårfångad för tillfället i Sverige, därför är den ej med på bild.

*Klassiska ginkryddor: Enbär, Korianderfrö, Angelikarot, citrusskal, kardemumma, ingefära.

Tips till den som vill fördjupa sig ännu mer i nordisk gin

6 april Spritmuseum anordnar en minimässa för svensk gin

9 april Internationella Gin & Tonic-dagen

8 juni hålls ”Stockholm Gin Fest” – en svensk ginfestival med nordisk gin i fokus

Bild från DinVinGuide

Daniel Seehuusen, barchef, Avalon Hotel, Göteborg

avalonhotel.se

Mail: bar@avalonhotel.se
Instagram: @Superduperninjan @dannes_drinkar