Svenska flaggan
Redo för nerello mascalese?
Skriven av Sofia Ander

Redo för nerello mascalese?

Det har tagit sin lilla tid, fast nu ser den svenska marknaden och även våra smaklökar ut att vara redo för nerello mascalese - på riktigt. 

Redo för nerello mascalese?

Great minds think alike som det heter. Min kollega Magnus drömde sig bort till varmare platser och viner i gårdagens artikel. Idag får ni läsa min. Vi är uppenbarligen lika fascinerade av Sicilien båda två. Därför fyller jag på med mina tips och drömmar om Italiens frodiga värld av druvor.

En del druvor har en förmåga att fängsla en vid första sippen. Nerello mascalese borde egentligen inte vara en av dom. Den är krävande. Men för mig var det kärlek direkt. Tanninerna förförde mig. Röken och strukturen fängslade mig. Den röda frukten var så intagande och jag ville ha mer, direkt. Nerello mascalese smakade som inget annat. 

 

 

Visst, druvan jämförs med nebbiolo och även pinot noir. Men nu får minsann dessa druvor ta ett steg tillbaka från rampljuset. De har stått där så länge. 

Redo för nerello mascalese?

Nerello mascalese har troligtvis sitt ursprung på Sicilien, Medelhavets största ö. Här finns det fortfarande en och annan knotig vinranka som planterades innan vinlusens utbrott under 1880-talet. Man tror att namnet mascalese kommer från byn Mascali, som ligger längs med vulkanen Etnas sluttningar. Ordet ”Nerello” är lite mer tydligt, och syftar på druvans mörka färg.

Särskilt mörkt är dock inte vinet. Det drar istället åt ljusare mörkrött och lätt transparent i färgen. Men bli inte lurad. Viner på nerello mascalese är ofta relativt strama och komplexa med struktur och tanniner. I glaset hittar man röda syrliga bär, kanske färska eller torkade nypon och drag av ceder, sandelträ och apelsinskal. Vilda varma örter är också vanligt, i kombination med lavarök, varma jordar, mineraler och en form av sälta.

 

 

Om smakerna beror på växtplatsen och de kolsvarta lavajordarna på Etna; därom tvista de lärde.

Redo för nerello mascalese?

Nerello mascalese odlas förvisso på andra platser på Sicilien. Men det är den ännu aktiva vulkanen Etna som lockar fram det bästa från druvan. Här finns höjderna  – med vingårdar upp mot 1000 meter över havet – och vinden. Här finns de tuffa vulkanjordarna som gör att rankorna måste kämpa sig djupt ner för att hitta vatten. Ju mer en vinranka har fått slita, ju bättre frukt ger den. Druvan mognar dessutom sent, så svalkan på Etnas höjder är precis vad som behövs för balansen skull.

Precis som vi människor. Vi har också mognat lite sent. Vi har behövt tid att upptäcka denna druvsort och även stil på vin. Nu är den tiden inne. Nya matvanor och nya trender förändrar våra smaklökar och inte minst vad som finns på middagsbordet. Tungviktare med stor frukt och mängder med ek är inte lika populärt längre. Därför har vinerna från Piemonte och Bourgogne alltid funnits nära till hands.

Fast ibland vill man faktiskt prova något helt annat. Ett annat land, en annan druvsort och kanske också en ny prisbild. Som nerello mascalese till exempel. Från Etna kan man fortfarande hitta utmärkta viner till sympatiska priser. Vinpriserna går förvisso upp där med. Särskilt i takt med att tunga namn i vinbranschen har börjat etablera sig på Etna. Men det är fortfarande en relativt ung vinregion, gamla vinrankor till trots, som ständigt utvecklas.

 

 

Bild från DinVinGuide
Nyfiken på hur Etna och framför allt nerello mascalese smakar? Mjukstarta med de två vinerna som finns i det fasta sortimentet. Därefter är du redo att ta klivet in bland ordervarorna.

För ett rött vin med beteckningen Etna DOC är det endast två blå druvor som är tillåtna.

* Nerello mascalese och nerello cappuccio.

* Mascalese är den dominerande druvan med störst planterad yta.

* En Etna Rosso ska innehålla minst 80 procent nerello mascalese och som mest 20 procent nerello cappuccio.

* För en Riserva gäller fyra års lagring, inkluderat minst ett år på ekfat. 

Redo för nerello mascalese?

För bäst nerello-upplevelse: servera vinet källarsvalt i stora kupor, gärna i Bourgogneformat.

DeAetna Terra Costantino 2018, nr 2400, 159 kr. FS, finns i över 80 butiker.

Ljuvligt eko-vin från familjefirman Terra Costantino, som ligger på Etnas sydöstra delar närmare havet.   Redo för nerello mascalese?

Vilda syrliga körsbär, apelsinskal, örtkvistar, nypon och söta sandiga tanniner möter en i glaset.

Visst är det nerello mascalese, här i sällskap av den lite lättare druvan nerello cappuccio.

 

Palmento Costanzo Etna Rosso 2018, nr 2116. 179 kr. FS, finns i 150 butiker Sofias tips - Fast sortiment 1 september 2020

Ekologisk kombo av 80 procent nerello mascalese och resten nerello cappuccio från Palmento Costanzo.

Firman som är belägen högt upp på Etnas nordliga kullar.

Finstämt, friskt och energisk med torkade nypon, stenig sälta, rökig mineral och knapriga röda bär.

 

 

 

Tenuta delle Terre Nere Santo Spirito 2016, nr 78009. 399 kr. Ordervara

Komplext, djupt, stramt och ännu ungt med underbart grepp och tät frukt.Redo för nerello mascalese?

Maraschinokörsbär varvas med vilda hallon och mörka örter som kanel och kryddnejlika.

Santo Spirito som är en Cru (enskild vingård) tar oss vidare på smakresan där lagerblad,

cederträ och tobak frestar till många giriga klunkar.

Stort och långlivat vin från en de främsta och mest dynamiska firmorna på Etna; Tenuta delle Terre Nere.

 

Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer