Populära primitivo

Det blir en fullträff, omkring 70 olika italienska artiklar poppar upp när jag skriver in sökordet ”primitivo” på Systembolagets hemsida. Lyckan är stor. Eller? Läs om primitivo.

Populära primitivo

Tittar vi lite närmare på alla dessa färgglada flaskor och framför allt boxar visar det sig att de är rätt lika varandra. Ordet appassimento används flitigt. Lägg till en Gran, Grande och Casa så har du halva inne; på Systembolaget i alla fall. För merparten av dessa primitivo-stackare är skapade av importören med ett enda fokus i sikte; att kvala in via beställningssortimentet. Jag vet, nu skriver vi om det där igen. Tjatigt? Kanske det, men hyllan ser fortfarande likadan ut. Och dessvärre innehållet också. Vi klickar på en valfri flaska. Sockerhalt; 11 gram per liter. Vi klickar på en till; bingo, 15 gram per liter. Fortsätter vi en stund till är vi snart inne på dessertvinerna…

Vad vi egentligen vill ha sagt och skrivet är att primitivo är rejält misshandlad. Försvenskad om man så vill. Lite som ”fyla små lätter” på kineskrogen runt hörnan. 

 

Annons:

Men hur ska primitivo smaka då och var kommer den ifrån?

Vi håller oss till Apulien (på italienska Puglia), Italiens kända klack. I regionens mitt och längs med västkusten ligger området Salento. Här finner vi staden Manduria och vinodlingsområdet Primitivo di Manduria, som är Primitivos enda DOC.

Men vänta lite? Är inte primitivo och zinfandel samma sak? De har många likheter rent smakmässigt och genetiskt. Tack vare forskning och DNA-analyser har man upptäckt att de har sitt ursprung i Kroatien och härstammar från den inhemska druvan crjlenak kastelanski – liten svart från Kastela.

Trots att det är italienska södern, där tiden får ha sin gilla gång, och trots solen, så rör det på sig i Manduria. Apulien i sig har länge varit, och är ännu, en region för enkla och billiga bulkviner. En stor del av produktionen hamnar hos kooperativ som pressar priserna och framför allt kvalitén.

Som alltid finns det uppstickare, som ser till särskilda vinplotter och storheten i de gamla vinstockarna i form av bush vines. 100 år på nacken är norm i Manduria. Det i kombination med jordmånen som består av röda jordar – terra rossa – och vit kalksten och inte inte minst den sydliga värmen; ja, då blir det speciella viner.  Hög alkoholhalt är svårt att komma ifrån, sockret i druvan, ojämn mognad och solen gör sitt till. Men den vinmakare och vinfirma som klarar av att hitta balansen, kommer att ge dig stor vinglädje.

Redaktör Anders Levander lägger till; Det finns en fin gryende trend mot nya moderna viner i Puglia. Inte minst vita viner. Vid ett besök under april i år provade jag många nya spännande viner gjorda på primitivo. Yngre och trendkänsliga vinmakare har lagt om kursen mot mer spännande viner. Borta var tänket med koncentration, hög alkoholhalt och söt syltighet i en oxiderad stil. Det är en gåta att Systembolaget fortsätter att marknadsföra dessa söta kommersiella primitivoviner under förspegling av att det är vad konsumenten vill ha. Som man ropar får man svar, heter ju ordspråket….och ekonomin får råda.

Två intressanta viner finner ni nedan. Seriös primitivo, med tydligt avtryck av sin växtplats. Av sin vinmakarhand. Lite dyrare men jäklar vad bra!

Ognissole Essentia Loci Primitivo di Manduria 2015, nr 71101. 259 kr. Beställning

Ognissole är egentligen två vingårdar i Apulien. En uppe i norr, Castel del Monte, där fokus ligger på nero di troia. Och en nere i Manduria. Här riktas allt ljus på primitivo, eller ska vi säga ”massor av sol” som ordet ognissole betyder på grekiska.

Firman ägs av Feudi di San Gregorio i Kampanien, som tack vare sina resurser har kunnat satsa både tid och pengar på att göra primitivo av hög kvalité och Ognissole ett namn att lägga på minnet.

Visst har de lyckats. Essentia Loci är primitivo 2.0 där gamla vinstockar står för kraft och djup som lindas av den vilda charmiga skogsfrukten, av lakritsrötter, anis, torkade örter och sandiga, söta tanniner.

Morella Primitivo Old Vines 2013, nr 74882. 449 kr. Beställning på minst två flaskor.

Morella är en cool uppstickare i Manduria. Vinmakaren, Lisa Gilbee från Australien, hamnade i södra Italien tack vare kärleken. Men lika mycket tack vare värmen, människor och sedermera vinet. Morella föddes år 2000 och består idag av totalt 20 hektar som är biodynamiskt certifierade. Det blir omkring 30.000 flaskor per år, där primitivo är den stora, gamla stjärnan.

Old Vines betyder runt 90 år i detta fall. Det är en intensiv och vital 90-åring med tät frukt, attityd och schysst bett. Krossade skogsbär, röda plommon, hallon, kryddnejlika, anis, tobak; allt finns här. Och det kommer finnas kvar i många år till.

Läs mer

Fler artiklar