- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Zinfandel, Amerikas darling
Zinfandel, Amerikas darling
Zinfandel, Amerikas darling
*section*Det är inte ovanligt med gamla vinstockar av zinfandel i landet- vissa så gamla som 100 år!*section**section**section**section**section**section**section**row*Den generösa zinfandeldruvan kom mest troligt till USA på tidigt 1800-tal och man har alltid i soliga Kalifornien betraktat druvan som sin alldeles egen. Druvan ger stor avkastning och ofta folkliga, kommersiellt gångbara viner.
Vinerna har blivit poppis då de är solmogna, saftiga och inte har mycket strävhet som bråkar. De är goda att dricka som de är och passar till det mesta. Grymt till grillat med kryddhetta!
Smakrika, fruktiga, närapå syltiga viner med mycket försiktig strävhet får vi alltså från druvan. Björnbärssylt, slånbär eller blåbärsoppa brukar dyka upp i glaset. Druvan mognar ojämt och många gånger ser man både mogna druvor och kart på samma klase. På grund av detta är vissa druvor övermogna när de skördas. Därav syltburken.
Vill man ha mer struktur och strävhet i vinet ekfatslagrar man sin zinfandel. I USA används företrädelsevis amerikansk ek av förklarliga skäl. Just denna, amerikansk vitek, avger vanillin och ger vinerna en smak av vanilj och smörkola. Kaffe och choklad är också toner som härstammar från ekfatslagring.
Zinfandel är en mångsidig druva och man producerar både “white zinfandel” som i själva verket är ett rosévin, vitt vin samt mousserande. Till och med portvin framställs på denna populära druva.
Det är inte ovanligt med gamla vinstockar av zinfandel i landet, vissa så gamla som 100 år. Dessa producerar mindre och färre druvor som i slutändan ger smakrikare, mer koncentrerade viner. Gillas!
Druvan har genom modern analys av DNA visat sig vara identisk med den syditalienska primitivo och även den kroatiska druvan crljenak kastelanski. Namnet betyder “den svarta druvan från Kastel”. Vidare forskning klarlägger att druvan stammar tillbaka till 600-talet och Kaukaksus-regionen i Eurasien.
De italienska primitivovinerna vi finner idag är ofta robustare och lite enklare och billigare än de Amerikanska zinfandelvinerna. Tyvärr har det blivit en trend i Sverige att marknadsföra dessa som Zinfandel. Konsumenten tror ofta att vinet är amerikanskt då man många gånger strävar efter att även designa etiketten i amerikansk stil.
För att förvirra ytterligare har även ett fåtal amerikanska zinfandelproducenter gjort viner i mer Italiensk stil och kallar dem primitivo…..
Går man upp i pris hittar man välstrukturerade viner på druvan som fatlagrats och framställts med mycket kärlek. Med rätt odling och framställning kan druvan leverera viner i världsklass.
Nedan några av mina favoriter- köp gärna ett par och jämför de olika prisklasserna och stilarna av Zinfandel-Amerikas darling!
(Värt att notera när du botaniserar på bolaget att det finns en hel del socker i vissa av dessa viner speciellt i de lägre prissegmenten. Personligen gillar jag inte detta och har avstått från att rekommendera dem. Men allt är tycke och smak! Kolla in systembolagets smakklockor, där står även sockerhalt angiven. 3 gram räknas som normalt hos ett torrt rött vin och några gram till är inte ovanligt i just Zinfandel)*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/08/klasar-zinfandel.jpg*section**row*
Dark Horse Zinfandel 2015, artikelnummer 4645, 89:-
USA, Kalifornien
Sockerhalt <3 g/l
Dark Horse vann guldmedalj i Berlin Wine Trophy 2017 och vinet är mycket välarbetat. Vinmakare Beth Liston är inte rädd för att experimentera och låter bland annan vinet lagras tillsammans med jästfällningen, s.k. sur lie.
Stor, generös och fruktig smak med inslag av ekfat, blåbär, mörka skogsbär, nypon, mynta, kanel och sötlakrits. Här har man som så ofta i Kalifornien kompletterat sin zinfandel med små mängder petit sirah(durif), petite verdot och dornfelder. Lagen stipulerar nämligen att vinet måste innehålla 80 % zinfandel för att få heta “zinfandel”. Detta pampiga vin passar som handen i handsken till de grillade, kryddiga korvarna eller kötträtterna samt hårdlagrad ost. Eller varför inte bara njuta av vinet som det är?
Gnarly HeadOld Vine Zin 2015, artikelnummer 6597, 105:-
USA, Kalifornien, Central Valley, Lodi
Sockerhalt 5 g/l
Saftigt och bärigt med smak av blåbärssoppa, mörka plommon, kryddpeppar, örtkryddor och vanilj. Vinet har urläcker koncentration då det är gjort på gamla vinstockar. Namnet Gnarly Head kommer just av att vinstockarna är knotiga och vilda. Man har använt både franska och amerikanska ekfat vid lagringen. Njut till allsköns grillat- kyckling, hamburgare, lammfärsbiffar eller entrecote.
7 Deadly Zins 2014, Artikelnummer 6690, 149:-
USA, Kalifornien, Central Valley, Lodi
Sockerhalt 5 g/l
Seriösa vinmakarbröder från familj som producerat vin i 5 generationer. Vinet framställs på små koncentrerade druvor från äldre vinstockar och man jobbar med tanke på miljön i ett hållbart jordbruk. 7 deadly Zins lagras i 12 månader på ekfat av amerikansk vitek. Generöst, sensuellt och fruktigt vin med inslag av boysenbär, blåbärssylt, mörk choklad, kanel, kryddnejlika, ekfat och gräddkola. Drick som den är eller till grillade revben, marinerad fläskfilé eller kryddig biff. Syndigt gott!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*