Kål är coolt

Kål är bland det mest nyttiga man kan äta. Nyttigt låter kanske torrt, trist och smaklöst. Inte alls. Släng kålen på grillkolen och använd rikligt med både smör och kryddor, så blir det en av de godaste tillbehören i sommar. 

Kål är coolt

*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/kalechips.jpg*section**row*Kål är coolt och det finns numera en mängd olika sorter att hitta i butikerna. Vitkål, den gamle trotjänaren har vi redan koll på. Den är faktiskt fullmatad med antioxidanter och perfekt att använda i sallader och givetvis till coleslaw.

När det kommer till grillning och kål, heter min favorit spetskål. Den påminner om vitkål, men är spetsigare och mer mjuk i både smak och blad. Den är inte lika nyttig som andra kålsorter, men desto godare att grilla. Dela den helst i fyra delar och droppa lite olja över innan glöden får göra sitt.

Servera den som ett tillbehör med dina favoritkryddor. Vill du ha en smakrik och het kål? Kör på chiliflakes eller en chiliolja och ät till grillad lax eller kyckling.

Gör din egna kryddsmör som du sedan dippar kålen i. Den är faktiskt väldigt god på egen hand, som ett bra och mättande vegetariskt alternativ. För extra protein kan du servera ägg, bönor eller hummus till.

Bäst av allt, kål sägs rensa kroppen på både det ena och andra. Den rensar till och med levern. Så varför inte prova ett gott vin till din kolgrillade kål?

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/06/hllbild-vittvin.jpg*section**row*

Den indiska kålen

Las Mulas Gewürztraminer 2016, nr 6021. 89 kr

Gewürztraminer är en aromatisk druva med stor doft och smak. Ibland blir det nästan för mycket av det goda, då toner av litchie, rosenvatten, apelsinblom och restsötma kan ta över. Las Mulas klarar däremot balansen och är helt torr. Smakerna består av apelsinskal, nybryggt te och riven muskot. Till detta kör vi indiskt, så krydda din kål med curry eller spiskummin. Släng på grillen och ät som ett tillbehör till chicken tikka masala.

Bild från DinVinGuide

Den vegetariska kålen

Org de Rac Chardonnay 2016, nr 2930. 99 kr

Jag äter gärna vegetariskt fler gånger i veckan. Om det inte är grillsäsong går det utmärkt att köra spetskålen i ugnen. Goda vegetariska tillbehör är till exempel falafel, någon form av bönröra, stekt ägg, avocado, fröer och nötter. Vi smaksätter med en smörig rapsolja, flingsalt, peppar och gärna citron. Mat som skriker efter ett vitt vin med viss fyllighet och gärna toner av rostade nötter och smör. Hej chardonnay! Och när vi ändå är i veggofarten känns det extra motiverat att välja ett vin som är ekologiskt certifierat. Som Org de Rac från Sydafrika. En frisk chardonnay med syran, nötterna och sval, krispig frukt på rätt ställe.

Bild från DinVinGuide

Kålen med korv

Barbera d’Alba Luigi Voghera 2015, nr 2365. 119 kr

Rosmarin, timjan, salvia, basilika och oregano är fina smakbärare som kan lyfta ett rött vin – med samma örtkaraktär – till en ny nivå. Då kan vi till och med servera grillad spetskål till. Så marinera din kål i någon, eller samtliga, av dessa kryddor och passa på att grilla en smakrik korv undertiden. Jag tänker mig något italienskt med sval röd frukt och just solvarma örter. Druvan barbera står för allt vi söker. Särskilt detta tips; hallon, lagerblad och salvia är bara några av smakerna som Luigi bjuder på.

Bild från DinVinGuide

*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*

Kål är coolt - DinVinguide | DinVinguide.se