- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Vinets utseende
Vinets utseende
Vinets utseende
*section*Färgton, opacitet och viskositet bedöms och ger viktiga fingervisningar till oss om vad som finns i glaset.*section**section**section**section**section**section**section**row*Det första man gör som vinprovare är att titta på vinet och göra en analys. Efter denna kommer att dofta, och smaka.
Färgton, opacitet och viskositet bedöms och ger viktiga fingervisningar till oss om vad som finns i glaset.
Alla nypressade, alltså unga, röda viner har en blåröd färgton. Denna förändras med tiden på grund av oxidation. Samma process som en avocado eller äppelskrutt råkar ut för. Fruktköttet blir i kontakt med syre brunt och ändrar doft och smak.
Vinet går med tiden också mot brunt. Det tar bara lite längre tid än för äpplet. Först blir det mer rubinrött, sedan tegelrött och till sist brunt och i slutändan odrickbart och dåligt. Viken ton av rött vinet har ger oss alltså en tydlig indikation på vinets ålder.
Titta ute i brämet, kanten, på vinerna på bilden här under. De två vinerna till vänster är både tätare, och mer blåröda än de fyra vinerna till höger. Ser du skillnaden?
Även om de rara dropparna vin är buteljerade har de i framställningsprocessen blivit utsatta för luft. Oxidationen går därför inte att stoppa men man kan sakta ner förloppet och öka livslängden på sina viner genom att förvara buteljerna på ett korrekt sätt.
Detta med lagring gäller viner av god kvalitet som blir bättre med några år på nacken. Enkla, billiga viner är ämnade att konsumeras omedelbart.
Mer om lagring och förvaring kommer i nästa vinskoleartikel!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/05/img_8191.jpg*section**row*Opacitet. Vinets täthet avgör du helt enkelt genom att kontrollera om du kan se igenom vinet. Ha god belysning och ett vitt papper, eller vit duk, under. Gärna ett papper med text på. Luta glaset lite och se om du kan läsa/se underlaget genom vinet. Är vinet väldigt genomskinligt, medium, eller så tätt att det inte går att se igenom alls?
Detta med vinets täthet berättar för oss hur mycket antocyaniner, färgpartiklar, som finns i glaset. Dessa kommer från druvans skal. Ju tjockare skal druvan har desto mer färgpartiklar blir det i vinglaset. Enkelt sagt blir logiken att ju tätare vin desto tjockskaligare druva.
Olika grader av genomskinlighet eller icke ger alltså en idé om vilken typ av druva det rör sig om. Vinerna på bilden nedan har olika täthet. Ser du skillnaden?
Viscositet. När man snurrar på glaset kan det bli “ben”, “gardiner” eller “tårar” på glaset. Kärt barn har många namn. Dessa rinner ner och försvinner olika fort. Detta beror på vinets täthet, ålder, alkoholhalt eller sockerhalt. Ibland mer än en av dessa samtidigt.
Ju tätare, äldre, alkoholstarkare och/eller sötare- ju “segare” viscositet i vinet och ju tydligare och långsammare rinningar.
Ännu en ledtråd alltså.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section*Detta var lite om vinets utseende.
En massa information finns att hämta om man bara ger sig tid att titta och reflektera över vinet i glaset.
Lägger man sedan till doft och smak har man mycket input som talar om vilket vin det rör sig om. Eller i alla fall vilken typ av vin, kanske vilken druva eller region, eller i vilket klimat druvan växt.
Kika gärna på mina tidigare artiklar i vinprovarsviten. De heter passande nog “Vad doftar det” och “Vad smakar det”.*section**section**section**section**section**section**row*Eftersom vi har grilltema här på DryckesListan.se hela augusti har jag valt att fokusera på röda viner i mina exempel ovan (vita viner har samma principer och vad gäller färg går de från gröngult till bärnsten och sist till brunt precis som de röda gör).
Jag ger här nedan tips på några trevliga, bussiga röda grillviner i olika stil. Att tänka på är att tannin i vin bråkar med kryddhetta. Vill ni dricka ett strävare vin till den grillade köttbiten så håll igen på chilikrydda, cayennepeppar och liknande.
Ge er nu god tid att iaktta, dofta och smaka på vinet. Tänk inte minst på…vinets utseende!
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2015, artikelnummer 26001, 109:-
Kalifornien, USA
Saftigt, fylligt och smakrikt vin på Kaliforniens darling- zinfandeldruvan. Ravenswood Winery med Joel Peterson i spetsen är en mycket duktig producent i Sonoma som i 40 år levererat välsnickrade viner under devisen “No Wimpy Wines”. Denna vinmakarblend har mycket riktigt stor och generöst bärig doft av blåbär, mörka plommon och björnbär samt nyanser av lakrits, kanel, fudge, färska örtkryddor och svartpeppar. Mjuk men närvarande strävhet ger fin balans och dessutom har Vintners Blend en lång och snygg eftersmak. Gott till det mesta i grillväg, speciellt om det är lite kryddstarkt.
Campo de Luz 2015, artikelnummer 2718, 59:-
Spanien, Cariñena
Medelfylligt, torrt men bärigt och smakrikt vin från Bodegas Esteban Martin med karaktär av vildhallon, boysenbär, blåbär och kryddnejlika. Snällt och lite eldigt vin på druvan grenache eller garnacha som den heter i Spanien. Trevlig mjuk strävhet. Passar till det mesta som charkbricka, kryddiga korvar eller grillad biff.
Zonnenbloem Organic Cabernet Sauvignon Shiraz 2015, artikelnummer 12658, 100:-
Sydafrika, Western Cape
Ekologisk och charmig sydafrikan med det tilltalande namnet “solros”. Vinhusets gård etablerades redan 1692 och ligger i Simondium, nära Paarl. Tradition, hantverk och innovation är husets ledord. Detta är ett generöst vin med stor bärighet och viss kryddighet. Toner av créme de cassis, vinbär, viol, björnbär, mocka, peppar, ekfat och gräddkola. Serveras till allsköns grillade rätter av lamm- eller nötkött, gärna med sötfruktig chutney till.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*