Mogna röda viner för hösten

Hösten är här nu. I skrivande stund är det en sådan där vacker höstdag. Med sol, frisk luft och klarblå himmel. De bästa av höstdagar. Dagar som kallar på långkoket, på en varm stickad tröja, tända ljus och bäst av allt - värmande, fylliga och mogna röda viner. Viner som smakar höst.
Mogna röda viner för hösten

Mogna röda viner för hösten

Men vad är moget då, och när är ett vin som bäst att korka upp? Frågorna är många och svaren – ja, de finns faktiskt bara hos dig själv. 

Föredrar du ungdomlig frukt, det primära och pigga? Kanske något som biter till i form av tanniner? Syra och fräschör som gör att man sträcker sig efter ytterligare ett glas. Retar smaklökarna och hungern. Då är det unga, livliga vinet din typ.

Sen finns det kategorin begynnande moget, när vinet har kommit i en andra fas. En andra andning, en andning av mer silkiga, omfamnade tanniner. Av frukt som gått från det röda och ljusa till lite mer mörk och dov. Kanske finns där en hint av något balsamiskt. Lite tobak, kanske cederträ. Eventuellt en antydan till nötter. Åtminstone vad gäller röda viner. 

Det finns ytligare en kategori – extra moget. När vinet har ändrat färg och karaktär. Det primära är puts väck och har byts ut mot läder, cigarrlåda, höstlöv, jord, skog, tryffel och svamp. Gott det också, men inte riktigt min typ av vin. 

Nästa steg är övermoget, en fas då har vinet tappat både frukt, kropp och syra. Kvar är något orangebrunt i glaset som bara smakar syrligt och tunt. 

 

Bild från DinVinGuide

Det finns så klart viner som är på tok för unga också. Som måste lagras för att överhuvudtaget kunna avnjutas. Där tanninerna tar över och frukten bara skymtar i bakgrunden. Men sådana viner finns sällan på Systembolagets hylla eller i sortimentet. Merparten av de tillgängliga vinerna är redo för att drickas ”här och nu”. Nu är dessutom ofta samma dag som vinet köps.

Men det skrivet, är det därför en liten bonus när man faktiskt hittar viner som har lite mognad. De som börjar få en antydan av sekundära aromer och smaker. Här sticker framför allt Rioja ut, tack vare sina lagringsregler, och benämningar Reserva med mera. Även Brunello hamnar här, då man inte får släppa sina viner förrän fem år efter skörden.

På Systembolaget sida finns det en flik med namnet Årgång, där man kan söka efter äldre årgångar. Merparten av drycker ligger i beställningssortimentet.

Personligen landar jag någonstans i kategorin ungt och ”lagom” moget. Visst påverkar tallrikens innehåll. Men också årstiden och smaklökarna för dagen styr vinvalet. Det är roligt, spännande och framför allt givande att prova riktigt mogna och utvecklade viner. Men dricka dem och njuta, njae, då vill jag ett yngre vin, som har kvar sina smaker av både växtplats och druva. Ibland är lagom moget bäst.

Vad säger ni, är ni mogna för (lagom) moget vin?

Rioja Bordón Reserva 2017, nr 2726. 159 kr. Ordervara     

Hejdlöst klassiskt och hejdlöst mycket Rioja. Läder, tobak, ceder, pomerans, mogna plommon, varma höstlöv och kryddiga toner av sandelträ och ceder tittar fram och vi välkomnar med en suck av välbehag. Det enda som inte är hejdlöst är prislappen. Pålitligt producent som håller på traditionerna och sin okuvliga smakprofil.

Marques de Murrieta Gran Reserva 2015, nr 58618. 589 kr. Ordervara

Murietta är någonstans mittemellan det traditionella Rioja och nymoderna. En stil jag älskar. Vinet har nio år på nacken, där drygt två av dem har varit vila på amerikanska fat. Tempranillo har fått support av några procent graciano, mazuelo och garnacha. Vinet behöver sin tid och växer i glaset. Det första man möts av är energin och de närvarande tanninerna. Efter en stund adderas dofter av tobak, ceder och mynta. I smaken hittas röda plommon, skogshallon, fikon och torkade kryddor. Ett vin som bara fortsätter och fortsätter. Till det – tyvärr – tar slut!

Mogna röda viner för hösten
Bild från DinVinGuide

 

receptLammlägg bräserat i rödvin
Kockens tips från Tomas Lindh – Lammlägg bräserat i rödvin, rotfrukter och örter
Läs mer

Guiseppe Brancatelli Syrah 2016, nr 71100. 329 kr. Ordervara

Toscana är inte enkom sangiovese, det kan vara syrah också. Den odlas främst i Cortona, i området Maremma där vi hittar kända Bolgheri, och även under den mer fria appellationen Costa Toscana – som i detta fall. Den etablerades 2010 och innefattar både rött, vitt och rosé. Här får producenten ta druvor från de kustnära provinserna Grosseto, Livorno och Pisa med flera. Brancatellis syrah kommer från en liten ekologisk vingård i Livorno. Här börjar lite mognad smyga sin in, tillsammans med det florala och peppriga från druvan. Ett mustigt och härligt tilltalande vin där de friska tanninerna filas ned av plommonfrukt, mogna körsbär och en balsamisk sorti.

Val di Suga 2019, nr 42302. 279 kr. Fast sortiment

Ett av de mest pålitliga vinerna i fast sortiment. Den har dessutom stått troget på hyllan sedan 2020. Och vinet levererar lika mycket vinglädje och prisglädje idag. Särskilt när en del andra namn i Montalcino har dragit iväg. Här väntas knäckiga toner av torkade körsbär, vilda örter, ceder- och sandelträ, lite nougat och valnötter. Moget? Japp, men också byggt för vidare vila om man så vill. Jag tycker det är toppengott nu.

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

receptMagnus Lasagne
Magnus Lasagne är mitt recept på lasagne al forno eller lasagne med köttfärsås.
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Mogna röda viner för hösten

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!