- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Aglianico i Basilicata
Aglianico i Basilicata

Aglianico i Basilicata
För min del är det vinet. För Basilicata kan stoltsera med en DOCG. Den högsta klassificeringen för vin i Italien. Det betyder strikta regler kring vinmakning, var vinet odlas, tillåtna druvor och även skördeuttag med mera.
Druvan heter aglianico och går under vinklassificeringen Aglianico del Vulture Superiore DOCG. En status man fick 2011.
Reglerverket lyder:
För en Superiore gäller minst tre års lagring, varar 12 månader på fat och lika lång tid på flaska. För en Riserva gäller minst fem års lagring, där två av dem ska vara på fat och därefter minst 12 månader på flaska. Vinerna ska också komma från någon av de 15 kommuner som ryms inom provinsen Potenza. Kommunerna är Rionero in Vulture, Barile, Rapolla, Ripacandida, Ginestra, Maschito, Forenza, Acerenza, Melfi, Atella, Venosa, Lavello, Palazzo San Gervasio, Banzi och Genzano di Lucania.
För en Aglianico del Vulture DOC, som skapades 1971, gäller ett annat och mer brett regelverk. Här ingår också produktionen av mousserande vin, då gjort på enbart aglianico. Viner med denna klassificering får komma från ett större område och omfattas inte av lika lång lagringstid.
Aglianico odlas även i andra regioner. Mest känd är den i Kampanien, i distrikt som Taurasi och Taburno bland annat. Vi hittar också odlingar i Apulien och landets nästa minsta region Molise.
Vad gör aglianico från Basilicata speciell? Och vad skiljer den från åt från andra regioner?
– Det finns nio olika kloner av aglianico, berättar vinmakerskan Elena Fucci, under vårt besök i somras. Sju av dem är utspridda i Kampanien, och två av dem hittar vi här i Basilicata. Det gör vår stil mer rak och tydlig.
– Taurasi präglas av en kompakt jordmån med mycket tufo (aska). De gör vinerna något mer tuffa och strukturerade, och de behöver mer tid. Vår terroir i Vulture är också vulkanisk men jorden är inte lika kompakt. Här finns också inslag av kalk, lera och mineraler.
– Det ger viner med en annan profil, ofta med mer elegans, fräschör och en annan tillgänglighet, säger Elena.
En producent som vill visa upp bredden på jordmånen i Vulture är Basilisco. Viviana Malafarina, vinmakare, har sedan 2012 gjort en serie viner från olika jordmåner. Ett av vinerna kommer från en kalkbaserad plott, ett annan med lera. Det är fina och framför allt distinkta exempel på diversiteten och framför allt kapaciteten i Vulture, som är en för länge sedan utslocknad vulkan.

Kapacitet har onekligen den stora stjärnan aglianico. Det är en sent mognande druva med tjockt skal och en tydlig och bestämd tanninstruktur. I sin ungdom är frukten mörk, småvild och präglad av skogsbär, plommon, viol och aromatiska örter från Medelhavet som rosmarin och fänkål. Efter några års lagring går frukten istället åt det torkade, tänk fikon och körsbär, inlindat av ännu nuvarande men nedslipade, balsamiska tanniner.
Den kommer ursprungligen från Grekland, precis som många andra reslystna druvor. Den är framför allt rotad i varma klimat, men behöver också en lång tid för att mogna och landa i en balans mellan frukt och tanninstruktur.
Det är ett vin för hösten, gärna till olika typer av långkok – helst med örter och inslag av tomat. Lammkotletter eller en hel lammstek med rosmarin och rostad potatis har sin trogna plats på menyerna i Basilicata. Pasta naturligtvis, helst med en ragú som puttrar i många timmar. Klassiska oxrullader med gräddsås och gelé eller viltkött med krämiga gratänger är också måltider som gjorda för denna syditalienska juvel.
Det är inget imponerande utbud från Basilicata på Systembolaget. Elena Fucci, Basilisco och Grifalco finns representerade. Andra producenter att prova är framför allt Donato d’Angelo, Cantine del Notaio, Paternoster, Cantine Madonna delle Grazie och Terre dei Re.
Druva
Aglianico
Tre viner att korka upp i höst
Regio Cantina Genesi Aglianico del Vulture 2021, 179 kr. Vinoteket.
Regio Cantina ingår i den toskanska familjen Piccinis värld av viner. I Basilicata framställer man tre etiketter och stilar av aglianico. Här får vi ett rättframt och inbjudande vin, med frisk syra och bra druvkaraktär. Vilda örter, lagerblad, tobak, torkade körsbär, jordgubbar, mörka plommon i aromerna som ingår för de 179 riksdalerna.
Basilisco Teodosio 2020, nr 2458. 159 kr. Ordervara
En ekologisk och välsnickrad aglianico till ett smått oslagbart pris. Alla markörer är här – de mörka körsbären, de saftiga plommonen och parfymen av vilda örter och lite järn. Samt tanningreppet i slutet. Går att spara i fem + år.
SCEG Aglianico del Vulture Elena Fucci 2021, nr 77897, 249 kr, ordervara.
Med SCEG vill Elena visa upp en mer tillgänglig sida av aglianico. Frukten är röd och frisk. Vilda hallon, granatäpple, röda körsbär och pirrande mineraler ger direkt drickglädje. Kan absolut lagras, men jag njuter bums!

Aglianico i Basilicata
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!