Månadens Vinhus: Gustave Lorentz

De första friska höstdagarna i oktober tar oss till en traditionell och klassisk region i Frankrike. Här odlas framför allt riesling och gewurztraminer, men pinot noir växer i popularitet. Regionen heter Alsace och där ligger månadens vinhus Gustave Lorentz. 
Månadens Vinhus: Gustave Lorentz

Månadens Vinhus: Gustave Lorentz

Alsace ingick i den lilla gruppen av viner när jag började intressera mig och framför allt förstå mig på världen av fermenterad druvjuice. Alsace var på många sätt en bra start. Vinerna var fruktiga, inte särskilt dyra och kom ofta med en tilltalande restsötma.

Mycket vin har runnit under broarna sedan dess. Trender har kommit, trender har gått. Alsace har stundtals känt aningen mossigt och lite gammeldags, stått och trampat och blivit omsprungna av närliggande vinländer som Tyskland inte minst. För ville man ha ett torrt och friskt vin på riesling – då var inte Alsace svaret. 

Men alla älskar väl en comeback? Ni är säkert många som inte tycker att Alsace var ute ur leken alls. Hur som helst; de tillåter sig inte att bli omsprungna längre. 

Ett viktigt steg togs 2021. Milstolpen och året då man som producent måste skriva ut sockerhalten på flaskan. Detta gör det onekligen enklare för konsumenten (samt vinskribenten) att veta vilken typ av vin man dricker. 

Månadens Vinhus: Gustave Lorentz

Vi träffar Pascal Schiele, exportchef på familjeegendomen Gustave Lorentz, för en provning i Stockholm. Pascal har varit hos firman i snart 20 år. Han är dessutom född och uppvuxen i Alsace, så han kan sin region.

Huset grundades 1836 i Bergheim, en pittoresk Alsace-by som tack och inte förstördes under första världskriget. Den är fortfarande välbevarad och fortfarande hem för Gustave Lorentz. Där har de sitt vineri, som genomgick en modernisering och ombyggnad för några år sedan.

För även om Gustave är en klassisk producent, blickar man hela tiden framåt. För över 10 år sedan påbörjade de sin konvertering till ekologisk odling. Idag äger man 35 hektar vingårdar runt Bergheim, därav två Grand Cru-plotter. Samtliga av dem är ekologiskt certifierade idag.

– Vi köper också frukt från andra odlare, berättar Pascal. Totalt framställer Lorentz 1,5 miljoner flaskor årligen. Men produktionen är faktiskt mindre idag. Firman satsar istället mer på kvalitén, och har de senaste tio åren gjort stora investeringen i vineriet.

– Det har varit ett av problemen för områdets viner, en överproduktion men inte alltid en god kvalitet. Vi har hela 51 Grand Cru-klassade parceller i Alsace numera, men jag tycker inte att alla håller måttet, tillägger Pascal.

Bild från DinVinGuide

I vineriet hittar man framför allt gamla foudres – stora ekliggare som rymmer allt mellan 3000 till 10.000 liter. Några av dem är över 100 år gamla och förenar familjens långa historia med det nya.

På tal om nytt, hur ser trenderna ut i Alsace, vad efterfrågas?

– Det är en stor efterfrågan på crémant från Alsace, vilket har utökat planteringar av både pinot blanc och även pinot noir.

– Klimatet är något som vi ständigt måste anpassa oss efter. Även om vår region är odlad med cirka 90 procent gröna druvor, gör klimatförändringarna att vi kan framställa mer rött. Ibland saknas syran och fräschören som vi eftersträvar i de gröna druvorna. Idag finns det tre Grand Cru:er för pinot noir; Kirchberg de Barr, Hengst och nykomlingen Vorbourg, som blev godkänd i år.

– Man tittar också på hybrider. Inom kort kommer det blir tillåtet med 10 procent hybriddruvor i vinerna, så vi på Lorentz provar oss fram. 

Riesling kommer däremot alltid vara den dominerande druvan i Alsace. Den har odlats i regionen i över 500 år. Det är också en druva som exporteras mest. Särskilt till Sverige, då vi är en av de viktigaste marknaderna för Gustave Lorentz. Det är dessutom en ypperlig druva för mat, inte minst tarte flambée (heter flammkuchen i Tyskland)   och choucroute garnie, två lokala rätter i Alsace. En region som kan stoltsera med 35 Michelinkrogar. Det är med andra ord enkelt att äta, samt dricka, gott i Alsace. Men det kan vi göra även på hemmaplan.

Här kommer våra tips på några av de vinerna som finns tillgängliga på vår marknad.

Bild från DinVinGuide

Riesling Réserve 2023, nr 22257. 123 kr, finns även på halvflaska och i magnumformat. Fast sortiment

Den bästa starten, och det vin som funnits i Systembolagets sortiment sedan 2006. Vinet är rättframt, drivande och friskt. Vi bjuds på gulgrön frukt, saftiga päron, kvitten och sprudlande mineraler.

Gewurztraminer Réserve 2023, nr 5244. 139 kr. Fast sortiment

Gewurztraminer är något av en vattendelare. Inte älskad av alla, men av många. Och visst finns här något ärligt och samtidigt balanserat med detta vin, fyllt av rosor, körsbärsblom, vita mandlar och litchi.

Riesling Evidence 2022, nr 75875. 175 kr. Ordervara

Alla viner från serien Evidence är både ekologiska och veganska med en certifiering. Detta är något mer kryddigt och pepprigt än ovan vin. Stilen är också stramare med en fin skalbeska, mineralpigg sälta och ett långt kryddigt avslut. Ett avslut som förövrigt är helt torrt och skönt aptitretande.

Vitt vin Alsace, Frankrike
Bild från DinVinGuide
Månadens Vinhus: Gustave Lorentz

receptMagnus Mont d’Or
Magnus Mont d'Or är ett enkelt recpet på att göra en liten ostfondue genom att smälta en Mont d'Or i ugnen. Det är en perfekt rätt så här på hösten eller vintern då den går snabbt att tillaga och inte kräber särskilt mycker ansträngning allas. Till trots får du en festmåltid.
Läs mer

Riesling Lieu-Dit Burg 2022, nr 75756. 229 kr. Ordervara

Här befinner vi oss på en enskild vingård, Lieu-Dit Burg. Det är en sval plott, med ett östligt läge och ett eget mikroklimat.

Vi känner svalkan i vinet. Det är stramt, strukturerat, rökigt och biter till av både krossade stenar, mineral, omogen citrus och en envis eftersmak. Lagra, tycker vi.

Grand Cru Altenberg de Bergheim 2019, nr 73459. 375 kr. Ordervara

Koncentration och djup. Två ord som beskriver detta storslagna vin från Grand Cru-läget Altenberg de Bergheim där Lorentz äger 12 av totalt 35 hektar. Vinstockar upp mot 50 år ger lager på lager av mogen stenfrukt, kvitten, marsipan och spirande mineraler. Mäktigt!

Grand Cru Altenberg de Bergheim Addict 2010, nr 78033. 889 kr. Ordervara

Detta är första årgången – hittills – av Addict. Ett speciellt vin där frukten kommer tre olika parceller. 25 procent av vinet lagrades på nya 500-liters fat, och resten på stora ekliggare. Därefter lagrades vinet på sin jästfällning i nio månader och vidare på flaska.

Det är ett pampigt vin, med både mognad, koncentration och ett stenigt, saltstänkt och knastertorrt avslut. Antal flaskor? 4000 stycken.

Månadens Vinhus: Gustave Lorentz
Månadens Vinhus: Gustave Lorentz
Månadens Vinhus: Gustave Lorentz

receptChoucroute med rökt sidfläsk, korv, dijonsenap och cornichons
Choucroute med rökt sidfläsk, korv, dijonsenap och cornichons
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Gustave Lorentz

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!