Månadens Vinhus: Gardo & Morris Wines

Med månadens vinhus reser vi långt österut. Över hela jordklotet till Nya Zeeland. En land uppdelat i två öar - nordön och sydön. På nordön ligger det välkända vindistriktet Marlborough, ett område där Gardo & Morris wines har ett av sina hem.
Månadens Vinhus: Gardo & Morris Wines

Månadens Vinhus: Gardo & Morris Wines

Svenskan Frida Gårdö och nya zeeländske Benjamin Morris är paret bakom vinfirman Gardo Morris Wines. De träffades för över 20 år sedan på Nya Zeeland. Båda studerade, Frida läste Internationella Relationer och Benjamin till oenolog – läran om vin. När väl studierna var avslutade följde några år av resor varvat med arbete i både Europa och andra delar av världen.

Så småningom formades en tanke på att göra ett eget vin, och att skapa något tillsammans. Benjamin hade redan arbetat som flying winemaker i Kalifornien och Frankrike och det var dags att landa. 

De landade till slut i Sverige. Med en eget vinmärke: Gardo & Morris i Marlborough på Nya Zeelands nordö.

Bild från DinVinGuide

Faktaruta: Marlborough är landets största vinområde med en yta om nästan 30.000 hektar vinodlingar. Sauvignon blanc står för cirka 18.000 hektar och pinot noir är därefter största druvan som odla med nästan 2.500 hektar.

Marlborough är också ett av landets varmaste och soligaste områden, med det maoriska namnet ”Kei puta te Wairu” – platsen med hålet i molnen. Regionen delas upp i tre deldistrikt – Wairau Valley, det mest nordliga området, med ett relativt torrt klimat och friska vindar från havet. Awatere Valley ligger söder om Wairau, är torrare, svalare och oftare blåsigare. Southern Valley ligger mellan Wairau och Awatere och har något mer kraftfull jordmån, med mycket lera och dessutom ett lite svalare klimat i vissa delar.

Bild från DinVinGuide

Gardo & Morris Wines såg dagens ljus 2006. – Det var faktiskt bättre förr, åtminstone enklare, konstaterar Benjamin och Frida. 

– Vi fick in några av våra viner på både Grand Hotel och Sturehof och till slut fick vi även en listning på Systembolaget.

Men mycket har hänt de senaste 10-15 åren. Systembolaget har gjort om sin modell flertalet gånger och konkurrensen är hårdare. Både på hyllan och på restaurang.

– Systembolaget är komplext och restaurangbranschen är tuff. Vi har istället valt att lägga mer energi och tid på att göra bra viner i ett tillgängligt prissegment.

– I dagsläget köper vi in all frukt och vi har även kontrakt på några mindre gårdar som vi hyrt under en längre tid. Målet är att kunna köpa lite egen mark i framtiden.

– Som det ser ut idag framställer vi mellan 300.000 till 400.000 flaskor årligen. Allt hänger på klimatet och vädret, det är mycket upp och ner i Nya Zeeland, tillägger Benjamin.

Nya Zeeland är dock starkt medvetna om klimatets påverkan och de pågående miljöförändringarna. Landet är idag en av de mest hållbara vinländerna i världen.

Vad innebär då hållbarhet i Nya Zeelands vinbransch?

Månadens Vinhus: Gardo & Morris Wines

För det första, måste man som vinodlare eller vinfirma registrera sig på New Zeeland Wine Growers hemsida. Där ska man kan fylla i de olika parametrarna som krävs för att bli en del av programmet Sustainable Winegrowing New Zealand. Här tittar man på riktlinjerna från OIV – International Organisation of Vine and Wine. De innefattar bland annat vatten, biodiversitet, energi, människan, jordmån och luft. Programmet som lanserades 1995 har idag en anslutning om 96 procent av vingårdarna. Och över 90 procent av landets totala vinproduktion framställs under hållbara premisser.

Idag spenderar denna resande vinfamilj tre månader om året på Nya Zeeland i samband med skörden och produktionen. Resten av tiden är man ”hemma” här i Sverige.

Samtliga viner från Gardo & Morris är ekologiskt certifierade och merparten tappas även på lättviktsflaska. Vi har provat flera av dem - bubbel, vitt, rött och ett litet sött.

Sauvignon Blanc Brut 2023, nr 7708. 129 kr. Fast sortiment

– Nya Zeeland i ett glas, säger Benjamin.

Direkt, inbjudande och samtidigt friskt med gott om flörtig frukt. Ett livlig flöde av pomelo, passionsfrukt, gul kiwi och nektarin. Brut görs enligt tankmetoden, även kallad charmatmetoden. Dosagen ligger på blygsamma 6 gram/liter.

Fin aperitif till krustader med vispad getost, chiliflakes och ringlad honung.

Bild från DinVinGuide

receptVarm brieost med torkad frukt, nötter och honung
Varm brieost med torkad frukt, nötter och honung
Läs mer

Vi går över till de stilla vinerna

Sauvignon Blanc 2022, nr 6339. 129 kr. Fast sortiment. 

Inbjudande sauvignon där frukten talar – krusbär, vita vinbär, lite mynta, passionsfrukt och grön melon i en frisk och aromatisk kombo.

– Denna sauvignon är så livlig och framför allt tydlig säger Benjamin. Det är en av anledningarna till att jag gillar Marlborough så mycket,. Smakerna är alltid rättframma och friska.

Servera till en kryddig fiskgryta med chiliaioli och smörstekta krutonger.

Pinot Noir 2022, nr 6292. 129 kr. Fast sortiment. Finns även på halvflaska.

Fin harmoni mellan frukt och kryddor. Röda körsbär, granatäpple och tranbär backas upp av sandelträ, torkad frukt en lång frisk eftersmak. Utmärkt till fågel och även lamm, gärna lammracks med gremolata och en krämig risotto.

Årgång 2023 kommer att dyka upp i butikerna inom kort. Den är mer strukturerad och kryddig i stilen.

Gardo & Morris Central Otago Pinot Noir 2020, nr 73825. 185 kr. Ordervara

Nu befinner vi oss på sydön och det välkända området Central Otago. Det är starkt förknippat med pinot noir och chardonnay av hög klass.

Det är också hög klass i detta glas. Mer komplexitet, mer djup och mer intensitet. Ett vin fullt av vilda hallon, jordgubbar, höstlöv, en spirande sälta och järnberikade jordar. Här kan vi tänka vidare lagring i några år eller lufta till biffar på hjortfärs, krämig potatisgratäng och en gräddig murkelsås.

Bild från DinVinGuide
 
Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

receptBakelse av potatis och palsternacka
Ett lättlagat och mycket gott tillbehör!
Läs mer

Ett litet sött avslut

Gardo Morris Noble Riesling 2017, nr 2125. 129 kr för halvflaska

Ljuvlig rik och koncentrerad, men precis sådär lagom söt. En vidöppen famn av torkad aprikos, persika, gula russin, bitter apelsinmarmelad och pomerans.

Perfekt till pajen med stenfrukt eller inlagd persika med en klick vaniljgrädde och ett stänk calvados. Passar också fint till mogna ostar, fröknäcke och kvittenmarmelad.

Bild från DinVinGuide

receptÄppelmazarin med aprikosglasyr och vaniljgrädde
Den här pajen har ett knaprigt lite tuggigt skal som fylls med mazarinkräm och äpplen.
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Gardo & Morris Wines

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!