Månadens Vinhus – Fruitière Vinicole d’ Arbois

Jura är den lilla vinregionen i östra Frankrike med stora och expressiva viner. Det är dessutom det område som var först ut att bli en AOP (Appellation d’Origine Controlee), en skyddad ursprungsbeteckning år 1936. Samma år som för Châteauneuf-du-Pape, fast Jura hann faktiskt före. Läs mer om regionen och vårt möte med Fruitière Vinicole d’Arbois, ett viktigt och historiskt kooperativ i Jura. 
Månadens Vinhus – Fruitière Vinicole d’ Arbois

Månadens Vinhus – Fruitière Vinicole d’Arbois

Jura har kommit att bli en starkt eftertraktad och inte minst en trendig vinregion. En vinlista utan denna adress idag – den saknar någonting. Men Jura är litet och det finns begränsningar i hur mycket vin som kan produceras. Regionen består av cirka 2000 hektar, och där dominerar framför allt druvorna chardonnay och pinot noir. Precis som i Bourgogne, vilket bara ligger åtta mil österut.

Men där slutar likheterna. Jura är kända för sitt Vin Jaune, vilket betyder ”det gula vinet”. Det är ett oxiderat och gyllene vin, i stil med sherry – i alla fall sett till produktionen.

Fast Jura bjuder på mycket mer än gula viner idag.

För att vara Frankrikes minsta vinregion, står Jura för en enorm mångfald. Här finns allt från oxiderade viner, till Crémant, starkvin och livliga torra viner. Vitt görs på chardonnay eller savagnin. Är det rött vin, då är det poulsard, trousseau eller pinot noir i flaskan. Chardonnay är den mest odlade, fast vill du prova Vin Jaune; då består innehållet av 100 procent savagnin. En druva med tjockt skal, som ger struktur och mycket smak.

 

Savagnin

Druva

Savagnin

Vin Jaune framställs på samma vis som sherry. Efter att druvorna har genomgått den malolaktiska jäsningen, fyller man upp gamla träfat med juicen. Fast inte hela vägen upp. Detta för att man vill framkalla ett jästtäcke, tack vare att det finns syre kvar i fatet. Jästäcket formar ett slags skydd till vinet och ger det samtidigt smak av bokna äpplen, nötter och kryddor – precis som ett Vin Jaune ska smaka. De tappas alltid på en speciell flaska, en clavelins, som rymmer 62 centiliter. I Jura kallas det kända jästtäcket för ”voile”. Jerez, Spanien, har den namnet ”flor”.

De producenter som inte är ute efter det där jästtäcket, väljer att göra sina viner på ”vanligt” manér, med eller utan fat som är helt fyllda. En term som heter ”Ouillé” i Jura.

Fruitière Vinicole d’Arbois är en av de största producenterna i Jura. De är ett kooperativ som gör viner i alla stilar.

– Men vi är också något av en institution, säger David Pillot, exportchef på Fruitière Vinicole d’Arbois.

– Vi grundades 1906 och har betytt mycket för regionen. Då var vi 26 odlare som ville lyfta kvalitén i området. Det behövdes krafttag, särskilt efter att vinlusen förstört stora delar av den franska vinodlingen.

–  Idag består vi av 100 medlemmar från 19 familjer som jobbar med oss.

 

Bild från DinVinGuide

Fruitière Vinicole d’Arbois har funnits på vår marknad tio år, och lyckats bra med sina fasta listningar. Ett importörsbyte är på gång, och man kommer att satsa ännu mer på tillfälliga släpp. Tack vare sina tillgångar på nästan 300 hektar har man möjligheten att förse de olika marknaderna med olika viner.

– Det finns ytterligare en styrka i att vara ett kooperativ, säger David. Det är samarbetet, vilket varit värdefullt de senaste åren med klimatförändringar och små skördar. Då är det ännu viktigare att hålla ihop, och jobba tillsammans.

Hur ser 2024 ut hittills?

– Det är redan en mycket svår årgång. Våren började med frost, därefter stora mängder regn. Vi kommer att tappa minst 70 procent av skörden. 2021 var det samma sak.

Det är dags att gå in på vinerna, och vi börjar med ett mousserande vin.

 

Crémant de Jura Brut, nr 2426. 179 kr. Fast sortiment.

Livligt och krämigt med en pigg textur. Gröna och gula äpplen, vita fikon och mogen stenfrukt ingår i denna crémant baserad på chardonnay och en liten andel pinot noir. Produktionen ligger på cirka 200.000 om året, och ytterligare 100.000 vid bra årgångar, tillägger David.

– Vi har tyvärr inte möjligheten att producera så mycket som efterfrågas. Ett angenämt lyxproblem. Suget efter denna typ av mousserande vin växer varje år, på grund av (eller tack vare) de ökade priserna i Champagne.

Vi får också en förhandstitt – och sipp – på Crémant de Jura Blanc Montboisie 2020 (nr 90529. 215 kr. 4998 flaskor lanseras 15/11)

Här är frukten mer selekterad och vinet har också legat i 30 månader på sin jäst. Det är koncentrerat, krämigt och djupt av gyllene frukter, vit stenfrukt och rökig mineral.

– Vår oenolog är en champagnekille, säger David. Vi frågade honom om han tyckte om vårt bubbel. Hans svar var ett ärligt nej! Han började jobba hos oss tidigare i år och kommer nog lyfta vinerna ännu mer.

Månadens Vinhus: Fruitière Vinicole d’Arbois
 
Månadens Vinhus: Fruitière Vinicole d’Arbois

receptDubbelgravad lax med hovmästarfärskost
Dubbelgravad lax med hovmästarfärskost
Läs mer

Côtes du Jura Chardonnay, nr 2292. 169 kr. Fast sortiment

Här är vinet som kom in på hyllan för över 10 år sedan. Det är direkt och charmigt, med en liten rondör av mogen stenfrukt och saltstänkt mineral. En fräsch aperitif till småplock, rökt fisk och skaldjur.

Caveau de Jacobins, ca 199 kr. Privatimport.

Caveau de Jacobins är alltid årgångslöst, och en bra inledning till den oxiderade typen av viner, säger David. Vinet görs på 80% chardonnay och 20% savagnin lagrad under flor.

Allt finns här. Utveckling och mognad som möter det ännu levande och friska. I doft och smak hittas färsk svamp, citron- och apelsinskal, rostade nötter, torkad frukt, en pirrande syra och ihärdig textur.

  

Månadens Vinhus: Fruitière Vinicole d’Arbois
Månadens Vinhus: Fruitière Vinicole d’Arbois

receptFläsksida med surkål och stekt äpple
En fransk variant på vår egen fläsklägg. Servera gärna med surkål, stekta äppelskivor och skysås.
Läs mer

Arbois Béthanie 2019, nr 75257. 269 kr. Ordervara

Béthanie har också mognadstoner, samtidigt som det spirar av liv. I flödet kommer citronskal,, söta kryddor, pomerans, pinje, salta stenar, honung, rostade hasselnötter och krita. Expressivt och smakrikt är bara förnamnet. Som gjort för långbakad fläsksida, rotfrukter och kalv i dillkött. Prova gärna med en generös bit Comté, osten med ursprung från Jura.

Poulsard 2020, nr 77096. 189 kr. Fast sortiment

Vi avslutar provningen med ett rött vin, på druvan poulsard. Den har sitt ursprung i Jura och påminner om pinot noir. Det är silkigt och fullt av liv. Vinet fångar upp druvans rödlätta karaktär av granatäpple, röd apelsin, bergamott och örter. Ett vin till stekt fisk, torsk med rödvinsås, årstidens svamp och smakrika matpajer. Eller plocket en fredag efter en lång vecka.

Månadens Vinhus: Fruitière Vinicole d’Arbois
Månadens Vinhus: Fruitière Vinicole d’Arbois

 

DinVinguide.se druvguide

Druva

Poulsard

Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus – Fruitière Vinicole d’Arbois

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!