Latino-vin som värmer i januari

Januari. Inte favoritmånaden på året. Särskilt efter ett livligt och färgsprakande december med allt vad det innebär. Plötsligt blev det väldigt tyst och extra grått. Kallt är det också. Vi behöver latino-vin som värmer i januari. 

Latino-vin som värmer i januari.

Nyårslöften till trots – vi kan ju inte gå och svälta och duka under helt för dygderna under januari. När helgen kommer igen är vi värda en liten löftespaus. En god måltid och ett glas vin gör bara gott för själen. Låt latino-vin värma och omfamna dig i ett 50 shades of Grey Sverige á la januari.

 

Annons:

Latino-vin som värmer i januari

 

URUGUAY

Garzón Petit Verdot Single Vineyard 2017, nr 95984. 259 kr. 360 flaskor landade 22/11. Ett hundratal finns kvar i utvalda butiker.

Petit verdot brukar inte vara något att leka med. Stadig, stram och tuff är typiska karaktärsdrag. Men tack vare latino-sol i Uruguay rundas detta vin av med söta skogsbär, sandiga tanniner och vilda örter. Personligt, helt klart lagringsdugligt och en given januari-värmare. Om du råkar köpa för många flaskor så kan du alltid spara några sommarens grillfester,

Vill du prova mer från Uruguay och Garzón? Mjukstarta med deras tannat som ligger i fast sortiment. Den är din för 119 kronor och finns i över 250 butiker.

 

ARGENTINA X 3

Hey Malbec 2018, nr 92597. 145 kr. 4800 flaskor kom till monopolet 6/12. Många väntar på dig.

Hey och hå! Argentinas vinutveckling är stark och enbart positiv. Frukt framför fat. Terroir, höga höjder, olika klimatzoner; landet har allt. Hey Malbec är ett ypperligt exempel på det det med sina sprittande energi. Vildhallon, söta jordgubbar, viol och friska mineraler i glaset. Och hey, vinerna kostar inte finskjortan heller.

 

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A 2018, nr 95527. 169 kr.  4200 flaskor landade från Argentina den 18/10. Det finns fortfarande ett stort gäng att hänga med i januari. Eller kanske magnum lockar mer? Den är din för 379 kr.

Ren malbec med friskhet, rödsyrliga bär, vild viol, lakritsrötter och nödvändig januari-charm. Veganvänligt enligt producenten. Men nu är det förvisso inte en vegansk måltid som vi förknippar Argentina med…

 

Zuccardi Concreto Malbec 2017, nr 72162. 279 kr. Beställning.

Som namnet antyder, här har man använt sig av concreto – betong – till vinifering och lagring av all frukt. Ingen smink, nada.

Resultatet blir en finstämd och vibrerande malbec, fylld med röda plommon, granatäpple, röda vinbär, vilda hallon och viol. Energi och frasande mineraler till max, något vi inte har så gott om i början på året.

 

Majskolv med chili- och limesmör.

LÄS MER

CHILE

Vinedos de Alcohuaz x 2

Tococo Syrah 2015, nr 90471. 299 kr. 1245 flaskor ankom den 15/2. Nu finns det bara 20 kvar.

Höga höjder och välgörande svalka ger en helt ny dimension till kombinationen fottrampad, vildjäst syrah och Sydamerika. Vi hittar peppar, fikon, björnbär, lagerblad och söt tobak i syrahkupan. Imponerande och spännande vinbygge från den unga firman Vinedos de Alcohuaz, grundat år 2005.

 

RHU Mezcla Tinta 2013, nr 90635. 349 kr. 600 flaskor fick vi ta del av i februari. Nu finns en tiondel kvar.

300-400 kronor är lite kämpigt för vinplånboken i januari. Men alla månader har alltid ett slut och snart ser lönekontot roligare ut.

Då kanske det kan locka med fotrampad syrah, garnacha och petit syrah från Valle del Elqui, Chiles nordligaste vinområde. Svala skogsbär, svarta fikon, viol, plommon och ett lagringsdugligt djup. Mycket fint svar på Chile idag.

Läs mer


Fler artiklar