Klassiska cabernet sauvignon!

Det är dags att följa upp vårt druvfokus på cabernet franc, med druvans avkomma - cabernet sauvignon.
Klassiska cabernet sauvignon!

Vässad blyertspenna, cigarrlåda, rullade tobaksblad och frukt som drar åt det lätt rödsyrliga och mörrka. Röda och svarta vinbär, kanske några mogna körsbär. Ibland aromer av paprika och ceder- och sandelträ. Cabernet sauvignon står för de klassiska och egentligen rätt så otrendiga smakerna. Ibland lite tråkiga. Ibland hel underbara. Cabernet sauvignon är kanske inte överraskningarnas vin. Den hamnar sällan i naturviner och du ser inte cabernet sauvignon på vinbarernas glaslista. 

Det är ingen druva man gör mousserande vin på. Så glöm pet nat. Vi kommer nog inte heller se cabernet sauvignon tappade på flaskor förslutna med kronkapysl. Det är helt enkelt inte cabernets stil. Den är och förblir stabil, stundtals småtrist, men ändå så god, hederlig och att den förtjänar att återupptäckas. Och åter hällas upp. 

 

Klassiska cabernet sauvignon!

Den är något av druvornas druva. Storslagen och ibland med en stadig prisbild, särskilt när ursprunget är Napa eller Bordeaux. Två av druvans mest välkända odlingsområden. Fast cabernet sauvignon trivs faktiskt lite överallt, så länge det finns värme. Den är också tålig mot flertalet sjukdomar och har en bra förmåga att anpassa sig efter klimatet. Högre temperaturer och fler soltimmar ger en rikare och mer fruktdriven typ av vin. Mer svalka tar fram det lite mer gräsiga och rödskimrande hos druvan. Men så är den också en korsning mellan cabernet franc och sauvignon blanc.

 

 

Cabernet sauvignon är också en kung vid grillen, men grillen har nog de flesta av oss redan stoppat undan vid det här laget.

Annons:

Klassiska cabernet sauvignon!

Ta med den till middagen med en fint köttbit istället. Till högrev som faller sönder. Oxkind som puttrat en hel dag. Till viltkött med svamp och syrlig gelé. Hemgjord burgare – klockrent. Långbakade revbenspjäll till cabben från staterna. Till côte de boeuf med hemslagen bea eller en tät och rik rödvinssås och en gräddig potatisgratäng. Mmmm.

För att visa på cabernet sauvignon varierande smakstilar, har jag valt fem viner. Från fem länder. Det blir en tur till Mallorca, därefter raka vägen ner till Sydafrika, för att sedan fortsätta upp till den toscanska kusten innan vi fortsätter över Atlanten för vätskepaus i Chile och Washington State.

 

Klassiska cabernet sauvignon!

Son Prim Cabernet Sauvignon 2017, nr 74071. 293 kr. Beställning.

Cabernet sauvignon från Mallis? Ja varför inte. Jag föredrar förvisso de inhemska druvorna från Balearerna, fast Son Prim är och framför allt blev så god att den får vara med. Blev, för att den krävde tid och luft. Dag 1 visade den mest mörk frukt och ek. Dag 2 – då var det en annan visa.

Nu hade Son Prim öppnat upp sig. Fatkryddorna är kvar fast nu i fint och gott sällskap – röda och svarta vinbär, körsbär, röda plommon och fikon väller ur glaset. Balsamiska toner av svarta kaffe och mörk kakao blir pricken över i. Ett intensivt och mustigt höstvin till oxkinden.

Le Riche Cabernet Sauvignon 2017, nr 91160. 199 kr. 4800 flaskor

Le Riche från Sydafrika anlände i slutet på september, lagom till de sista grillkvällarna. Nu flyttar vi in och tar med oss denna välfyllda flaska där svarta vinbär, plommon, söta fatkryddor samt en och annan frisk tannin ryms. Mycket cab och mycket finlir för två hundralappar. Råkar du köpa en flaska eller sex för många, så gör det inget. Le Riche kan glömmas bort i flera år.

Producenten Le Riche är en ung familjefirma som ligger i mitt i Stellenbosch. Cabernet sauvignon är deras signum. Det märks, för gott är det! Till en ragu på vildsvin kanske?

Tenuta Belguardo 2016, nr 95504. 299 kr. 3600 flaskor lanserades den 14/7. Enligt monopolets hemsida finns det buteljer kvar i spridda butiker.

Att italienarna kan konsten att förvalta internationella druvor är vida känt. Cabernet sauvignon trivs i det avlånga landet och den bördiga myllan. Särskilt i Toscana, och särskilt vid kusten. Mazzei som pysslat med vin sedan 1400-talet i Chianti Classico etablerade sin gård i Maremma under 90-talet. Där ligger fokus på cabernet bland annat, som i ovan vin får umgås med pappa franc.

Resultatet blir ett vin med både kraft och solmogen värme och charm. Gott bums och gott om 10 år också. Mörka plommon, friska röda bär, mineralsälta och smakrika örter i Bordeaux-kupan. En dröm till lammbringa sprängfylld med örter.

  Klassiska cabernet sauvignon! 

Klassiska cabernet sauvignon!

Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2016, nr 78686. 179 kr. Beställning.

Montes satte Chile på vinkartan. Och vinet Alpha Cabernet Sauvignon satte Montes på kartan. Firman som var det första premium-vineriet i landet, med siktet inställt på terroir och kvalitetsvin. För att förstå Montes och framför allt deras signatur – börja här.

Gillar man cab så kommer man älska Alpha. Från prisbilden till det som finns i glaset. En hint av blyerts, cassis, vilda örter, lite mynta, blå plommon och ett schysst grepp från tanninerna. Klockrent till lammfärsbiffar med myntayoghurt.

Chateau Ste Michelle Indian Wells Cabernet Sauvignon 2017, nr 3501. 199 kr. Fast sortiment, finns i 45 butiker. Halvflaskan är din för 109 kr. 

Att skriva om cab utan att nämna Kalifornien är otänkbart. Men Napa-cab är lika syndigt god som en riktig pina för ekonomin. Vill man fortfarande ha den där lockande och lätt solmogna frukten men behålla balansen; go north! Washington State gör fina exempel på cabernet sauvignon fast med en helt annan och mycket kortare prislapp.

Chateau Ste Michelle är en av pionjärerna i staten, med start under 1970-talet. Indian Wells är en mix på flera olika vingårdar som ger oss ett vin med fin struktur, härlig energi och snygga cab-toner av plommon, skogsbär, ett uns peppar (från en liten andel syrah), kakao och friska tanniner. Smakrikt helt enkelt. Högrevsburgare och pommes, please.

Klassiska cabernet sauvignon!    Klassiska cabernet sauvignon!

Läs mer

Fler artiklar