- Sofia Ander
Höst och stora kupor med pinot noir
Höst och stora kupor med pinot noir
Pinot noir är utan tvekan alla vinmakares och vinodlares stora kärlek. Alla gillar ju en utmaning. Som att det inte vore nog med att odla vin och skörda i ett föränderlig klimat. Sedan ska vinet säljas också. Samt få höga poäng. Men det får ofta pinot noir. Kanske för att den är lite tricky, svårodlad och inte alltid en direkt flörtis.
Höst och stora kupor med pinot noir
För mig har det tagit tid att fastna för pinot noir. Prisbilden och en del stilar, särskilt från Bourgogne, har fungerat smått avskräckande ibland. Det sitter fortfarande kvar, i viss mån, och gör att jag nästan alltid söker mig till andra druvor istället. Pinot noir från Bourgogne är förvisso bland det mest finstämda och bästa man kan njuta av i vinväg. Om man lägger en redig slant, har koll på producenten och fram för allt årgången vill säga.
För den som vill närma sig pinot noir, med ekonomin i hyfsat behåll, är det en bra strategi att titta utanför Bourgognes strama gränser. För lite mer flört och charm – spana in vinländer som Kalifornien, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Australien och framför allt Tyskland. Självklart finns det riktiga dyrgripar även där. Komplexa viner som kräver mycket av dig som vindrickare, både i form av tålamod och kanske även en del erfarenhet.
Men om vi lägger oss på en budget om cirka 200 kronor. Inte så mycket mer. Inte så mycket mindre. Vi stannar där och får en fin och härlig upplevelse av vinvärldens stora druva - pinot noir.
För att höja upplevelsen ytterligare ett steg tar vi också en titt på glasen, temperaturen och maten. Servera gärna pinot noir i större kupor. Kristallglas, direktimporterade från exklusiva finfirman är aldrig ett måste. Men en bredare öppning och större kupa lyfter fram friskheten, den rödsyrliga frukten och svalkan i vinet. Det gör rätt temperatur också. Det finns inget värre än rödviner med för hög temperatur. Nästan alla röda viner vinner på att serveras något för svala till en början. Temperaturen går ändå upp så fort dropparna landar i glaset och i rumstemperatur. För pinot noir – lägg dig gärna på 12-14 grader.
Maten. Slå inte ihjäl skira och spröda pinot med allt för blodiga biffar, tunga grytor eller för starka kryddor. Olika stilar klarar förvisso olika smaker och aromer. Men tänk hellre: elegant vin – elegant mat. Nu i höst – fräs på svamp, lägg på en smörstekt toast med riven parmesan. Det blir många pinot-poäng det! Rosastekt lamm med en lättare rödvinsås ger ytterligare poäng. Biff Lindström med mjukstekt gul lök och sky. Så gott.
Eller helstekt kyckling med bakade rotfrukter, sånt gillar pinot noirs skira frukt. Även fisk, helst med lite mer power och stuns. Våga servera torsken med rödvinssås och knaperstekt bacon. Det gör man i Norge i alla fall. Lax och tonfisk är också bra pinot-firrar, särskilt om tillbehören också har mer djup. Varför inte en råbiff, utan alltför spretiga eller syrliga tillbehör. Låt oss inte glömma coq a vin eller boeuf bourguignon. När vi ändå är i farten – ankbröst såklart, eller konfiterade anklår med en krämig potatispuré eller belugalinser.
Recept har vi gott om. Vintips också. Nedan finner ni fem sprakande och sprudlande viner på pinot noir. Från Oregon till Tyskland, med stopp i Nya Zeeland via Kalifornien.
Argyle Pinot Noir 2018, nr 2587. 199 kr. FS
Saftigt, med tanniner likt sammet, röda mosade bär, stråk av ceder- och sandelträ, en hint av nougat, aningen tobak och pomerans.
Argyles pinot noir från Willamette Valley i Oregon klassar ut mycket annat i samma prislapp på hyllan. Det gör inte enbart pinot noir. En titt på hemsidan visar att firman även producerar mousserande vin – tack vare det klimatet, chardonnay, riesling och rosé. Ett resmål och vingårdsbesök som står högt upp på önskelistan.
Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2018, nr 74134. 189 kr. BS
Tyskland och pinot noir – eller spätburgunder som den heter det – är numera ett stort faktum.
Philipp Kuhn, baserad i Pfalz, och hans pinot är ett också ett faktum. Ett gott sådant. Nysläppt fräsch årgång, som höjer nivån ytterligare ett steg. Vilda hallon möter röda körsbär, varvas med saftiga jordar och kryddiga inslag av pomerans, eneträ och försiktiga fat. Kuhn kan!
Clos Henri Petit Clos Pinot Noir 2019, nr 73076. 179 kr. BS
Bakom Clos Henri hittar vi franska egendomen Henri Bourgeois. De har sitt i säte i Loiredalen, där de har producerat vin från Sancerre och Pouilly Fumé under 10 generationer.
Nyfikenhet och passion för vinhantverket har bidragit till att de sedan 20 år tillbaka även gör vin i Marlborough, Nya Zealand. En plats som familjen valt med stor omsorg och där växtplatsen på många sätt liknar klimatet längs Loirefloden.
Omsorgen känns i Petit Clos, ett vibrerande vin med bra stuns och tanniner som stannar kvar. Stilen är saftig med röda bär, friska mineraler och fokus. Ännu lite återhållsam, så spara gärna ett år eller mer. Alternativt plocka fram en karaff för locka fram den fina pinot-frukten.
Urlar Pinot Noir 2019, nr 2138. 165 kr. FS
Ekologiskt från Wairapa på Nya Zeeland. Ett distrikt som ligger i Wellington, den sydligaste regionen på nordön. Bakom Urlar hittar vi skottarna Angus och Davina Thomson. De har tagit med sig en bit av sitt arv – Urlar betyder ”jorden” på keltiska.
Detta är direkt urgott! Fyllt med kryddiga toner av pomerans, muskotnöt och saftiga vildhallon och röda körsbär.
Laetitia Estate Pinot Noir 2019, nr 2192. 179 kr. FS
Cali is calling! Flörtig nyhet på hyllan, med adress Arroyo Grande, som ligger i San Luis Obispo i södra Kalifornien. Man faller direkt, för den fluffiga frukten och för det direkta – vilda hallon, saftiga mogna jordgubbar, cederträ och de mjuka inbäddade tanninerna.
Goda grejer helt enkelt.
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia