Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Goda gubbröran - DinVinguide Goda gubbröran
Skriven av Sofia Ander

Goda gubbröran

Gubbröran, denna tidlösa klassiker, firar 100 år nästa år. Hur vill du ha din röra, ska den göras på ansjovis eller matjessill? Och vad dricker du helst till?

Jag är inget större fan av sill, och verkligen inte matjessill. Ansjovisen i Jansson Frestelse, nej tack. Men gubbröra – det är en helt annan grej. Där kommer mina smaklökar och aptit igång. Den krämiga kombinationen av ägg, crème fraîche, rödlök, hackad dill och gräslök – gott! Logisk är jag inte, men jag vet vad jag gillar.

Recepten är lika många som kockarna. En snabb googling ger recept på ansjovis, som anses vara originalet. Andra med matjessill. Den varianten kallas tydligen för nubberöra. En del innehåller lite brynt smör, eller majonäs. Några görs med hackat ägg, andra med enbart äggula. Dill, persilja och gräslök efter eget tycke. 

Tore Wretmans klassiska recept innehåller några skedar orökt kaviar för extra sälta. En del röror läggs på söt kavring (särskilt under julen), andra äts på knaprigt knäcke. 

Min egen favorit är så klart mammas gubbröra. En stående förrätt hemma hos henne. Helst serverad på ett gott knäcke. Med ett glas vitt vin.

Mammas recept för cirka fyra personer som förrätt

Två hårdkokta hackade ägg

En medelstor hackad rödlök

En stor burk anjovis i filéer

Lite spad från anjovisen för extra sälta och smak

En till två matskedar creme fraiche (lätt duger gott) för att binda ihop det goda

Persilja eller dill

Nymald svartpeppar efter tycke och smak

 

När uppfanns denna goda röra då? Gubbröran ska ha varit med i en notis i Svenska Dagbladet år 1923. Den firar med andra ord 100-års jubileum nästa år. Enligt Svenska Akademins Ordlista kom dock namnet/ordet med först på 1970-talet. I vilket fall som helst – gubbröran har hängt med länge, den finns i många skepnader och den är ett vanligt inslag under midsommar och jul.

Man kan nästan se framför sig hur den skapades enligt devisen; man tager vad man haver. Kanske efter en lång lunchsittning eller middag. Kylskåpet bjöd på några burkar ansjovis eller matjessill. Ägg fanns redan. Några dillkvistar för ett grönt inslag. Det var lättlagat, salt och fett. Precis vad doktorn ordinerade efter den långa lunchen.

Snaps och öl var så klart ett traditionellt dryckesval på den tiden. Men nu är det andra tider. Och för den som inte gillar ovanstående dryck, då är det vin som gäller. Jag har provat några olika typer av vita viner till mammas gubbröra. Ett tufft arbete, men det måste göras! Vinvalen finns på hyllan, i beställningssortimentet och även på tillfälligt besök. Gemensam nämnare är friskheten, rondören och ibland lite naturlig druvsötma, vilket är som gjort för de djupa smakerna i röran.

Kloster Eberbach Kabinett 2021, nr 5810. 109 kr. Fast sortiment, finns i 320 butiker.

Livlig och farligt läskande med druvsötma men också utmärkt spänst. Söt lime, grapefrukt, kanderade apelsinskal och saftiga gula päron blir ett långt och lyckligt äktenskap med den där Herr Gubbröra.

Groh Organic Grauburgunder Trocken  2020, nr 5551. 119 kr. Fast sortiment, finns i över 100 butiker.

Pigg fräsching på pinot gris – grauburgunder, som tack vare den lockande lilla fruktsötman blir en fullträff med anjovisen. Muskot, en sked honung och gula päron ingår också i detta hållbara köp.

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2021, nr 6287. 119 kr. Fast sortiment, finns i över 90 butiker.

Österrikes stolthet grüner veltliner är en syradriven och samtidigt rund och fyllig druva. Nymald peppar, aprikos, gula plommon och frisk grapefrukt är typiska drag för druvan. Precis som i detta fina exemplar från stilsäkra Domaene Gobelsburg. Hållbart är det också.

Goda gubbröran    Groh Organic Grauburgunder Trocken, 2020    Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner, 2021

Robert Weil Riesling Trocken 2019, nr 54331. 459 kr för magnumflaska. Ordervara

Självskriven magnumflaska att ta med till julbordet, för denna fixar även det kallskurna och alla varianter på lax. Fylld med energi och försynt mognad i form av inlagd citron, omogen mango och fin skärpa. Beställ bums så anländer den lagom till nästa vecka.

Bründlmayer Brut Reserve, nr 91113. 249 kr. 2400 flaskor lanseras 9/12             

Rund och härligt fluffig sekt från stabila familjefirman Bründlmayer i Österrike. Traditonella metoden möter både lokala och internationella druvor – pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinot blanc och grüner veltliner – som omvandlas till pigg citrus, pomerans och krämiga nötter.

Goda gubbröran    Sofias tips - tillfälligt sortiment 9 december 2022

Goda gubbröran

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer