- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Gubbröra med matjessill, äpple och ägg på hembakat knäckebröd
Gubbröra med matjessill, äpple och ägg på hembakat knäckebröd

Gubbröra med matjessill, äpple och ägg på hembakat knäckebröd
Gubbröra är en klar favorit och på adventsmyset med släkten serverade jag den på hembakat knäckebröd. Lätt att förberedda och bara att lägga upp precis före servering. Knäckebrödet är ett måste i min familj under julen och är enkelt att baka, bara lite jobb med att kavla. Så värt det i slutändan med ett knaprigt gott bröd. Lycka till och smaklig spis!
Forkestas knäckebröd ca 16 st
4 dl mjölk
40 g färsk jäst
2 tsk salt
2 tsk hel kummin
5 dl fint rågmjöl (275 g)
5 dl vetemjöl (300 g)
ca 1 dl grovt rågmjöl till utbakningen
Ljumma mjölken, smula i och lös jästen. Tillsätt salt, kummin, fint rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen tills den är blank och släpper bunken. Dela degen i 16 bollar, täck dem med en handduk och låt jäsa 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut bullarna tunt och slutligen i grovt rågmjöl med kruskavel. Två kakor får plats på varje plåt med bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter. Låt svalna på galler utan duk. Förvara torrt.
Gubbröra med matjessill, äpple och ägg
250 g matjessillfiléer, hackade
4 hårdkokta ägg, hackade
1-2 dl tärnad kokt potatis eller färskpotatis
1 äpple, skalat och tärnat
3 msk hackad dill
1/2-1 rödlök (beroende på storlek), finhackad
ev. ett litet knippe gräslök, fint skuren
2 dl crème fraiche
nymald svartpeppar
Blanda ihop allting till en saftig röra och krydda ordentlig med nymalen svartpeppar. Servera på knäckebrödsbitar, garnera ev med tunna klyftor äpple.