Svenska flaggan
En Rosso istället för Brunello di Montalcino - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

En Rosso istället för Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino är ett av Italiens stora ikonviner. Det är även ett av världens mest kända viner, med en efterföljande prislapp. Ikoner kostar alltid. 

Brunello di Montalcino

Nog låter det högtidligt och stort med Brunello di Montalcino. Vinerna är stora de också, särskilt om man är beredd att punga ut med några hundralappar eller ibland fyrsiffriga belopp. 

Om man inte vill – eller inte kan – punga ut med storkovan, finns det tack och lov alltid lösningar. Lösningar som kostar mindre och ändå smakar bra. Lösningen i detta fall heter Rosso di Montalcino. 

Vad skiljer vinerna åt, utöver priset?

Brunello di Montalcino präglas av ett strikt regelverk. Området, som består av cirka 3500 hektar odlad vinmark, fick sin DOCG-status år 1980. Det innebär bland annat att vinerna ska innehålla enbart 100 procent brunello-druvor. En druva som egentligen är densamma som sangiovese. Men den lätt rostbruna färgen som återfinns i vinerna tyder på att det är en klon på sangiovese – en klon som fått namnet brunello. Alkoholhalten ska ligga på minst 12,5 procent och syran på minst 5 gram. 

Lagring måste ske på fat i minst fyra månader och därefter minst två år på flaska. Vinet får säljas först fem år efter skörd. Det tar alltså tid att framställa en flaska Brunello di Montalcino. Lägg på orden ikon, DOCG och svaret till prisniåvån finns där. 

Rosso di Montalcino är den mer lättsamma och unga varianten av Brunello. Återigen brunello- eller sangiovesedruvsaft i flaskan, som dessutom klarar sig med tre bokstavskombinationer; DOC. Viner får säljas redan den 1 september året efter skörd. Lagring på ekfat är alltså upp till producenten. 

Store Brunello behöver generellt mer lagringstid, innan man bör dra upp korken. En Rosso kan korkas upp på direkten och bara njutas av, här och nu. Det lockar mig. Tålamodet och tiden finns inte alltid hos oss. 

Lägg till den direkta charmen, pang-på-frukt, utan att tappa vare sig fokus eller klass. Jag tycker inte man ska titta på andraviner, eller som i detta fall en ”Rosso” som ett mindre och sämre vin. Uppskatta den för att stilen är en annan, för att fatlagring inte tagit över, för att frukten får tala och för att plånboken inte behöver eka tom. Och för att du kan dricka det varje dag i veckan. 

 

Bild från DinVinGuide

För den som vill grotta ner sig i Montalcinos röda värld, rekommenderar jag en titt på konsortiets hemsida. Där hittar du mer info om vinernas historia, regler och vilka medlemmar som är med i Consorzio Brunello di Montalcino.

http://www.consorziobrunellodimontalcino.it/en/home/home

Och för den som vill gotta ner sig i en flaska, eller två, bjuder jag på tre ruskigt goda Rosso-tips. Så fram med charkbrickan som är överfylld med fänkålssalami och prosciutto, ravioli med ricotta och tomatsås, den napolitanska pizzan eller ugnsstekt salsicca och rostad potatis med rosmarin. Livsräddare vilken grå höstdag som helst.

Samtliga viner ligger i beställningssortimentet.

Altesino Rosso 2016, nr 74446. 139 kr. Det står “slut i lager” på Systembolagets hemsida, men importören hälsar att lagret är påfyllt i slutet av veckan. 

Nyhet i beställningssortimentet från en av de stora i Montalcino, Altesino. Firman är omtalad för att vara de första som gjorde ett vingårdsbetecknat vin i området. Låt dem bli omtalade för sin flörtiga Rosso också. Lagring har först skett på ståltank i cirka ett halvår och därefter på franska ekfat i tre månader.

Vinet är fyllt med friska syror, läckra mineraler och aromer av ceder, körsbär, salvia och rosmarin Charmigt och tillgängligt, bara att korka upp. Utmärkt vardagsvin av bättre snitt till allt från pizzan, risotton och det grillade köttet.

Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Casanova di Neri Rosso di Montalcino 2015, nr 79233. 229 kr

Casanova di Neri fokuserar framför allt på sina olika vingårdslägen. Frukten selekteras hårt, vinifieras separat och lagras på stora ekfat, franska och slavonska. Redan vid deras Rosso märker man hur högt ribban ligger. Den kostar lite mer än andra jämlikar, men där slutar likheterna. Detta är en Rosso Grande.

I glaset: (helst av kupa grande) körsbär och plommon som lindas in av tydliga toner av ceder och sandelträ. Andra klunken ger oss viol och läskande örter som rosmarin, salvia och fänkålsfrön. Det långa avslutet kombinerar fräschör med mineral och ett schysst bett.

God i detta nu och många år framöver.

Bild från Dinvinguide

Campogivanni Rosso di Montalcino 2014, nr 2597, 159 kr.

San Felice heter producenten som är skyldiga till Campogiovanni. De grundades i Chianti och äger idag vingårdar i flera delar av Toscana. Campogiovanni har funnits sedan 1982 och tillhör idag gräddan av producenter i området.

Denna Rosso har lagrats i 12 månader på stora slavonska ekfat. Det är en flörtig och direkt Rosso. Granatäpple, vilda hallon, syrliga körsbär, rosor och färska örter lockar till den ena sippen efter den andra. Till slut går sippen över till stora klunkar.

Njut till bräserad fläskkotlett på ben i en örtig tomatsås eller ugnsrostad kyckling med rotfrukter.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer