Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Charles Smith går sin egen väg  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Charles Smith går sin egen väg 

Charles Smith, tidigare manager för flera hårdrocksband har i och för sig alltid gått sin egen väg och gjort det han känt för. Men för snart två år sedan sålde han en del av sitt kända vinvarumärke och tjänade en rejäl hacka. Nu kan han med andra ord ta semester för resten av livet, eller fortsätta med sin passion; vin. 

Semester får vi trots allt hoppas att han tar då och då, för Charles är en mycket aktiv man. För bara två år sedan öppnade han upp sitt nya vineri strax utanför Seattle i Washington State. Ett smart drag och lite före sin tid. Nu behöver inte vinnörden eller vinskribenten åka hela vägen till vingårdarna som ligger flera timmars bilresa bort. Här produceras, provas och säljs vin. 

I samma veva sålde Charles en stor del av sitt varumärke till Constellation Brands, där viner som The Velvet Devil Merlot, Boom Boom Syrah! och Kung Fu Riesling ingår bland annat. 

Pengarna finns alltså och samtidigt en stor vilja att göra det han gillar. Vin. Vin på Charles sätt. Det innebär att han köper all frukt från odlare som förespråkar ett hållbart jordbruk och som låter druvorna ha smak av sin odlingsplats. 

Charles är en självlärd vinmakare som tycker om att prova sig fram och jobba med olika serier av viner och stilar. De mer tillgängliga och prisvärda vinerna som nu må vara sålda – men det innebär inte att han kommer att göra fine wine. 

 

K Vintner är det varumärke som har varit med sedan starten. Vinerna är inspirerade av Rhonedalen och görs i huvudsak på syrah och viognier.

Prova: K Art den Hoed Viognier 2014, nr 73660. 249 kr. BS

Urgott i allt det stora – att göra blygsam viognier är svårt, men Charles håller en fin balans. Småkakor, rostade mandlar, mandarin, aprikos, persika och läcker frisk rondör i eftersmaken. Fat ja, men långt ifrån vissa stora namn i exempevisl Condrieu. Ingen nämnd, ingen glömd.

Prova: Motor City Kitty Syrah 2014, nr 79603. 299 kr. BS

Första sniffen avslöjar allt; peppar, lite kött och salami. Onekligen syrah. Första sippen är inte heller blygsam. Här hittar vi svart- och rosépeppar, anis, plommon och en näve slånbär. Snyggt och balanserat.

Vino är serie med lättsamma viner, där framför allt druvor från Italien får skina. Här hittar vi bland annat en krispig rosé, fruktdriven pinot grigio och en vardagsrosso på sangiovese.

Prova: Vino Rosso 2016, nr 72323. 119 kr. BS

Tydlig italienare med pigg syra och friska mineralspäckade smaker av körsbär, cassis, plommon och en örtkvist i eftersmaken. Utmärkt på-glas-vin.

I samma linje ingår även Casa Smith, som är ett steg upp i kvalité och pris. Att Charles har varit gift med en italienska en gång i tiden har satt sina goda spår.

Prova: Casa Smith Porcospino Primitivo 2014, nr 74579. 237 kr. BS

Saftigt, inbjudande och oerhört charmigt, med sina silkiga tanniner, torkade örter, lagerblad, skogsbär, hallon och tydliga mineralitet. En imponerande uppvisning av primitivo.

Sixto är en serie med enbart viner på chardonnay. Namnet kanske känns bekant? För den som har sett filmen Searching for Sugarman klingar säkert klockarna, då det är förnamnet på musikern i filmen, Sixto Diaz Rodriguez.

Fyra viner på chardonnay görs i dagsläget, där tre av dem kommer från enskilda vingårdar med gamla vinstockar.

Prova: Sixto Uncovered Chardonnay 2014, nr 76555. 349 kr. BS

Stort och riktigt härligt, fyllt med krossade stenar, rök och drag av rostade mandlar, vit persika, grapefrukt och citruskräm. Stor energi och lyster.

Wines of Substance är viner med en tydlig Bordeauxstämpel. Här tar cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och sauvignon blanc plats.

Prova: Wines of Substance Cabernet Sauvignon 2015, 338 kronor för magnum. BS

Sommarens grillvin? Räcker i alla fall till åtminstone en stor middag. Tydlig cab med bra struktur, syra och ett fint tanninbett. I glaset hittar vi anis, peppar, lakritspulver, cassis och ett uns grön paprika. Lagring är inga problem.

 

Som synes prioriterar fortfarande Charles vår svenska marknad. Flertalet viner ligger i beställningssortimentet och det dyker även upp många mindre släpp på Systembolaget då och då.

Det är kanske inte helt lätt att hålla koll på alla olika serier och vinstilar. Å andra sidan finns det gott om vin att välja och vraka mellan. Tänk inte så mycket, välj en favorit och bara njut.

”It’s just wine – drink it”, för att citera Charles himself.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer