Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
carricante, vindruvor Etna Sicilien
Skriven av Sofia Ander

Carricante – nya stjärnan på Etna

Trenden är tydlig. Efterfrågan på Etnas nya stjärna carricante växer. Årgång efter årgång. Läs om carricante - den nya stjärnan på Etna

Carricante – nya stjärnan på Etna

Druvan är dock inte ny. Den har kultiverats på Sicilien i flera hundra år. Den nämns redan under 1770-talet av den italienska författaren Domenico Sestini. Han skriver att carricante troligtvis fick sitt namn från ordet ”carica” som betyder ungefär laddning/last, vilket syftar på de stora skördarna som druvan ger. 

Carricante ger fortfarande stora skördar men saknar vare sig syra eller struktur. Ofta skördas den sent, många gånger i början på oktober för att syran ska kunna rundas av. Det är med andra ord ingen enkel och lättsam druva. Och kvalitén på vinerna; de har börjat nå vulkaniska höjder. 

Ribban lades tidigt tack vare Benanti och deras Pietramarina. Ett vin gjort på 100 procent carricante från gamla vinstockar som enbart har sett ståltank under lagringen. Det är och förblir ett ikonvin för Sicilien och inte minst för druvan. Produktionen är begränsad och ligger omkring 8000 flaskor årligen. Lägg till en extrem efterfrågan och du kan lätt räkna ut att prisbilden inte passar oss vanliga dödliga längre. 

Men det finns andra viner, även från Benanti. DinVinguide.se har kollat igenom beställningssortimentet och hittat flera nya favoriter. Många av vinerna ligger runt 200 kronor, en prislapp som känns helt motiverad med tanke på deras kaliber och lagringskapacitet. Det är också en prisbild som du får räkna med om du är på plats på Sicilien. Visst finns det billigare varianter för runt 10-15 euro som fortfarande håller hög nivå. Besök gärna en större supermarket om du reser runt på ön. Där kan du fynda!

Vi får hålla tillgodo till vårt statliga monopol istället. 

 

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2016, nr 70782. 269 kr. Beställning

Planeta är inte särskilt gamla i vingamet på Sicilien, men de är redan erfarna. Grunden för deras numera mindre vinimperium lades i mitten på 1990-talet. Idag äger de fem vinanläggningar spridda över ön. Däribland gården på Etna. Där producerar man idag flera röda och två vita viner på carricante.

Planeta Eruzione 1614 Bianco fick sin premiär med årgång 2009. Blenden idag är sig lik, cirka 90 procent carricante och 10 procent riesling. Stilen kan beskrivas med ett ord; syra. Den är som laserspjut och mineralerna som skyfall av flingsalt. Den lilla delen riesling i blenden träder fram i form av citronskal, limezest, grape och pomelo. Krispigt till max med både syra och struktur som vittnar om ett långt liv. Årgången 2016 har precis bara börja glänta på mognadsdörren. Ett vin vi gärna återbesöker om några år.

Planeta Etna Bianco 2017, nr 79640. 195 kr. Beställning

Planeta Etna Bianco kom några år efter Eruzione, med premiärårgången 2012. Här håller man sig 100 procent carricante där en del av frukten får jäsa på fat. Resultatet blir ett vin med lite mer rondör, lite mer krämig citrusfrukt, några droppar citronolja, grapefrukt, pomelo, stjärnfrukt och kryddiga inslag av peppar och en havsbris med flingsalt. Stiligt och svalt.

Torre Mora Scalunera Etna Bianco 2017, nr 74596. 199 kr. Beställning

Här har carricante fått sällskap av en annan lokal förmåga; catarratto. En grön druva som ibland förväxlas med carricante. Den har dock en helt annan karaktär med större kropp och tropisk frukt.

Några droppar i en stram Etna Bianco skadar dock inte. Torre Mora Scalunera bjuder på läcker rondör med krämig citrus, kvitten, läskande sälta, nymalda pepparkorn, krossade rökiga lavastenar och hintar av bergamott i det långa avslutet.

Torra Mora är en mindre gård som drivs och ägs av familjen Piccini i Chianti.

Tornatore Pietrarizzo Etan Bianco 2017, nr 70245. 229 kr. Beställning

De flesta vingårdar på Etna är rätt små. Några av dem äger bara ett fåtal hektar och producerar tillräckligt för att släcka törsten på den inhemska marknaden. Men någon måste vara störst också. Och det är Tornatore. Inte för att man kan vara så stor på Etna, men har man tillgång till 46 hektar vingårdar inklusive några hektar oliv- och hasselnötsträd, ja då ska man ta vara på det.

Pietrarizzo är namnet på en enskild vingård där man låter frukten jäsa på stora ekfat och därefter mogna på sin jästfällning.

I glaset sveps vi med av en uppfriskande havsbris som för med sig örtiga toner av salvia, rosmarin och rökig sälta. Första sippen bjuder på ren och pur carricante i form av stram citrus, bergamott och stor energi. Spara gärna ett år för extra komplexitet och utveckling. Om du kan hålla vinöppnaren borta.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer