- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Smörstekta kantareller med jordärtskocka, inlagda granskott och svartkål
Smörstekta kantareller med jordärtskocka, inlagda granskott och svartkål


Smörstekta kantareller med jordärtskocka, inlagda granskott, svartkål, briochesmulor och enskottsolja
Detta behövs för 4 förrätts portioner
450 g jordärtskocka, skalad och hackad
1 bananschalottenlök, skalad och hackad
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
1 dl grädde
1 tsk torkad timjan
400 g färska kantareller
enskottsolja från Högtorp Gård
inlagda granskott (har man inte tillgång till egna så finns det hos Högtorp gård)
bricohebröd eller liknande (ta gärna överblivet bröd)
svartkål (endast några blad räcker)
valfria örter till garnering (på denna rätt använder jag fänkålsdill och blommor)
Jordärtskockspuré
Skala jordärtskockan och löken. Hacka lök och skocka. Svetta löken i rapsolja, tillsätt vitt vin och skocka. Täck med vatten och tillsätt torkad timjan. Låt koka mjuk. Tillsätt grädden och låt sjuda några minuter till. Mixa allt i en blender/matberedare. Försök att inte få med så mycket spad från koket, purén blir annars för rinnig. Använd gärna en hålslev eller sila av vätskan först (släng inte vätskan, det som blir över blir perfekt att koka ihop i en pastasås eller likande). Mixa helt slät, smaka upp med salt.
Briochesmulor
Brödet skär ni ner i mindre bitar, rostar i ugnen i ca 150 grader med rapsolja till gyllenbrunt. Låt svalna och hacka sedan med kniv för att få smulor.
Svartkål
Svartkålen river ni av från ”nerven” till önskad storlek, se bild. Sota sedan i stekpanna på båda sidor och salta.
Kantareller
Om kantarellerna är stora så dela de till mindre bitar, annars stek dem som de är. Lägg sedan i stekpanna och låt vätskan koka ur. Tillsätt en klick smör och salta. Servera direkt.
Montering
Börja med att lägga två matskedar av purén i mitten och dra ut så ni bildar en cirkel i mitten på tallriken. Lägg kantareller längs med cirkeln. Fortsätt sedan med enskottsolja, följt av brioche, svartkål, granskott och örter.
Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs
Instagram: @matifokus
Twitter: @Tobban_ och @edsbackabistro
Facebook: Edsbacka Bistro
Mail: tobias@matifokus.se alt. strangnas@edsbackabistro.se
Web: www.matifokus.se