Vackra verdejo 

När drack ni en veredjo senast? Det blev kanske ett enkelt glas under solsemestern i Spanien. Eller i en blend där druvan inte riktigt får skina. Men verdejo förtjänar mer. Den har hamnat lite under radarn. En radar där albariño och även sauvignon blanc, stundtals, tagit för mycket plats.
Vackra verdejo 

Vackra verdejo

För mig är verdejo ibland (rätt ofta) mer intressant än ovan druvor. De odlas redan på flertalet platser, både i Spanien och utanför landets gränser. Verdejo, däremot, är superlokal, och kommer troligtvis från Rueda, i Kastilien-León. Den smakar dessutom lite mer. Av vit stenfrukt, vilda örter och citrus uppbackat en tydlig syra.

Fräschören bibehålls tack vare höjden och klimatet i Rueda, där merparten av odlingarna finns. Vin har odlats här i flera sekel, men det var först i början på 1970-talet som det började röra på sig i området. Stora Rioja-producenten Marques de Riscal, valde då att investera i ny mark i Rueda. Detta satte ordentligt fart på den lokala vinindustrin och 1980 fick man sitt D.O status. 

Det är varmt här i inlandet, med sommartemperaturer som kan gå upp mot 40 grader, för att sedan krypa ned till 15 plus om natten.

 

verdejo

Druva

Verdejo

Men verdejo är en tålig druva – både klimatmässigt och lagringsmässigt. Trots värmen och torkan som ofta är ett problem i Rueda, lyckas rankorna ändå producera bra frukt av hög kvalitet. Altituden hjälper också till. Många vingårdar är planterade 600-700 meter över havet. De många, långa soltimmarna till trots lyckas verdejo hålla sin alkoholhalt nere. De flesta viner ligger runt 12% och som mest 13%.

Merparten av de vita vinerna från Rueda dricks direkt, och ofta alldeles för unga. Det är inget fel med det, men verdejo har en överraskande god lagringskapacitet. En sida som inte riktigt får chansen att komma fram. Det produceras också för mycket enkel och billig verdejo, där alla smakar ungefär likvärdigt. Det får verdejo att försvinna i mängden, men det finns flertalet producenter som sticker ut. Däribland José Pariente, Lurton, Protos, Bodegas Vetus, Bodegas Menade och Finca Montepedroso till exempel.

 

Bild från DinVinGuide

Vad ska man förvänta sig av verdejo då? I sin ungdom präglas vinerna ofta av frisk stenfrukt, fänkålsfrön, physalis och grapefrukt. Med några års lagring blir allt mer koncentrerat och fylligt av smakrika örter som salvia och rosmarin. Citrusen går åt det grillade och konfiterade. Har vinet lagrats på ekfat kan man ibland hitta inslag av rostade nötter, torkad aprikos och mogna fikon. Titta också efter orden ”sobre lías” på flaskan, vilket är spanska för ”på jästen”. Det ger vinet mer djup i både frukt och textur. Enligt regelverket är det tillåtet att addera upp till 15 procent sauvignon blanc i blenden. Något som kan vinerna lite extra lyft och skjuts i syran.

Många producenter experimenterar också med olika typer av fat, cementägg och även amfora. Metoder som kan bidra med en annan struktur och fler nyanser. Nog skrivet, dag att prova!

Här kommer tre smakprover på vacker verdejo.

 

Bodegas Menade Verdejo 2022, nr 52966. 149 kr. Ordervara

Ett ungt och friskt exempel på en helt druvren ekologiskt verdejo. Inga andra druvor, inga fat. En kortare vila på jästen har gett lite extra koncentration och toner av kvitten, physalis och friska örter. Bodegas Menade är en ung firma, grundad 2005, av ett syskonpar, födda och uppvuxna i vinets värld. Detta är deras eget projekt där hållbarhet och ekologiska vinodlingar varit i fokus från första början.

Bild från DinVinGuide

receptFänkålssallad, kall örtsås och lax
Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette. Lätt att förbereda och imponerande att bjuda på.
Läs mer

Hermanos Lurton Verdejo Campo Eliseo 2022, nr 58079. 139 kr. Ordervara

Lurton, som i Francois Lurton från Bordeaux, startade sitt projektt i Rueda redan i början på 1990-talet. Här producerar man idag flera olika viner på verdejo. En del lagras på fat, några på amfora och som här – enbart ståltank och några månader på jästen. Det är ett ärligt och aptitretande vin med både struktur och en fin liten bitterhet. Grapefrukt, vita fikon, salvia och gröna plommon ingår i köpet.

Bild från DinVinGuide

receptTomat & salviasallad med fetaost
Tomat & salviasallad med fetaost är en matigare sallad som äts precis som den är, som ett tillbehör till buffén eller grillen.
Läs mer

Finca Montepedroso Verdejo 2023, nr 79785. 151 kr. Ordervara

Sobre lías står det på flaskan. Och visst känns det, trots att det är ett ungt vin. Här kombineras just det unga, lätt rökiga och friska med djupet och intensiteten från fem månader på jästfällningen. Mogna gröna fikon, kvitten och bakad fänkål möts upp av gula plommon, salviablad och ett aptitretande lätt krämigt avslut. En expressivt och lysande exempel på 100 procent verdejo.

Bild från DinVinGuide

receptGrillad laxkotlett med butternutpumpa, grönt äpple- och fänkålsslaw
Grillad laxkotlett med butternutpumpa, grönt äpple- och fänkålsslaw
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Vackra verdejo

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!