- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sofia skålar in våren med bubbel
Sofia skålar in våren med bubbel


Mousserande vin görs i stort sett i alla vinproducerande länder. Allt från billigt, till exklusivt. Allt från champagnemetoden (med en andra jäsning på flaska) till den mer enkla kolsyremetoden. I vilket fall och pris som helst är det trevligt när det bubblar i glasen. Bubblor står för firande, för fest, för glädje. De behöver inte heller kosta en förmögenhet. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen – jag dricker hellre riktigt bra mousserande vin som cava och metodo classico än halvdan och alldeles för högt prissatt champagne.
Mina tips är därför utvalda för att de smakar riktigt gott, är billigare än champagne och för att de finns tillgängliga via vårt monopol. Dags att poppa, skåla och äntligen blicka framåt. Det är vår!

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut, nr 7615. 189 kr
Låt inte namnet avskräcka er. Detta är ingen rosa dryck från Las Vegas. Detta är seriösa italienska bubblor från Franciacorta i regionen Lombardiet. Här görs några av landets bästa mousserande viner, enligt champagnemetoden. Bara regionen Trentino är en värdig utmanare.
Innehåll: 60 % chardonnay och 40 % pinot noir. Det är från pinot noir-frukten som man får den rosa färgen. Flamingon har vilat 24 månader på sin jästfällning.
Smak: rysligt många röda bär! Tranbär, lingon, jordgubbar, granatäpplen och friska inslag från rosa grapefrukt. Krämigt, torrt och farligt lättdrucket.
Genesis Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Brut, 136 kr. BS
Prosecco-boomen är en faktum i Sverige. Det är nästan så att det bubblar över. Prosecco görs främst i Venetien och i huvudsak på druvan glera. Varför det blivit en sån stor succé är inte helt lätt att förstå. Visst, bubbel är ju kul. Men många prosecco smakar mer eller mindre samma sak – päronsplitt, lite sött och en och annan tropiskt frukt. De flesta kostar mellan 80-100 kronor. Nästan alla görs enligt charmatmetoden, även kallad tankmetoden. En andra jäsning ja – men inte på flaska, utan i tank och dessutom kortare tid. Enklare och billigare.
Äntligen kommer vi till ett av de få undantagen. Från producenten Perlage kommer världens första ekologiska prosecco, som dessutom är knastertorr. Dosagen ligger endast på fyra gram, vilket känns. Detta är krispiga och riktigt snygga grejer. Det smakar prosecco, men glöm päronsplitten. Här får vi en korg med nashipäron, mineral, sälta och flinta. En välkommen och välsmakande överraskning.
Juvé y Camps Reserva de la Familia 2013, nr 77600. 155 kr. BS
Cava görs enligt champagnemetoden. Det är med andra ord en produkt som tar sin lilla tid att framställa och som dessvärre hamnat i skuggan av prosecco-euforin. Försäljningen av prosecco i Sverige har sprungit ikapp cava för länge sedan. Våga gå tillbaka till Spanien. Välj en cava från en familjeproducent, som på köpet är ekologisk och gör briljanta produkter. Vare sig de bubblar eller inte. Jag besökte Juvé y Camps i början på året och har fortfarande kvar smakerna av Reserva de la Familia på tungan; hasselnötter, mineral, citrus, gula russin och krämig aprikospuré. Låg dosage samt ett lågt pris. Vinet har legat på sin jästfällning i över tre år.
Innehåll: ungefär 40 % xarel lo, 30 % macabeo, 20 % parellada och 10 % chardonnay.
Bourgogne betyder pinot noir och chardonnay och crémant betyder bubblor. Kan det bli bättre? Domaine Jean-Noël Gagnard har redan gjort allt bra. Grand Lys består av 100 % ekologisk pinot noir som förädlats genom champagnemetoden.
Här är vi uppe och nosar på champagnepriser, med all rätt. Jag skrev så här inför släppet:
”Crémant på champagnenivå, med sin höga syra, krispiga citrus och toner av mogna gula plommon och rostade nötter. Trés magnifique!”
Det finns några enstaka flaskor kvar som väntar på dig.
Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009, nr 77158. 199 kr. BS
Vi förflyttar oss till Sydafrika som faktiskt är riktigt flinka på det där med mousserande vin. Där kallar man champagnemetoden för Cap Classique. Från den ekologiska och biodynamiska producenten kommer Armilla, ett mousserande vin gjort på 100 % chardonnay. En mindre del av musten lagras på gamla ekfat och en liten del reservvin ingår i vinet, som sedan får vila i tre år på sin jästfällning. Resultatet? Ett runt och gräddigt vin med fruktiga drag från gröna äpplen och rosa grape, toppat med nougat, rökta mandlar och livlig mineral.