- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Magnus tipsar om vita grillviner
Magnus tipsar om vita grillviner

Har du hört termen grillviner och funderat på vad som menas med detta? För mig betyder det viner som passar väl till grillad mat. Då det går att grilla mycket finns det också många viner som kan vara grillviner, men för det flesta brukar det vara synonymt med röda viner eller möjligen rosévin. Det är inget fel med det, men man kan också njuta vita viner till det grillade.
Grillad mat är dock ofta smakrik, detta kräver mer fylliga och smakrika viner. I smakerna finns det dels mer sötma dels mer kryddiga smaker och ibland en del hetta. Sötman kan komma från marinader med inslag av honung, från grillade rotfrukter eller grönsaker medans hettan och kryddigheten i regel kommer från olika sorters grillkryddor eller marinader. Med andra ord är grillviner för mig viner som tål lite hetare och kraftigare smaker.
När det kommer till grillviner finns det några saker jag söker i vinerna oavsett om de är röda, rosa eller vita. Jag vill ha ett vin med lite kropp, med struktur och fruktsmak men de behöver också fräschör. Sedan gäller det att matcha smakerna.
Om du gör marinader med eller kryddar med citron och limejuice och färska lite blommiga örter vill man gärna ha något friskt till som också fångar upp dessa smaker, till exempel en sauvignon blanc. Riesling gifter sig fint med lite fetare kött som fläskkött eller lite söta hetare asiatiska kryddor. En favorit är grillad salsiccia och en riesling med lite restsötma. Vita viner från norra Rhône har en härlig mineralitet och örtighet passar fint med grillad kyckling och fisk. Som alltid passar champagne perfekt till allt!
Några bra vita grillviner
När det kommer sauvignon blanc kommer många av mina favoriter från Loire. Ett riktigt bra vin som hängt med ett tag kommer från producenten Roger Champault et Fils:
Sancerre Les Pierris 2015, Loire, Frankrike, 159:-, Nr 2259, Systembolaget

Viner från Loire kan ibland bli lite för hårda och karga för att funka som grillviner.
Detta är dock elegant och smakrikt med en fin bärig ton med smak av krusbär och citrusfrukter. Fruktsmaken backas upp av en blommig aromatisk ton med inslag av nässlor och svarta vinbärsblad och genom allt går en riktigt fin syra och krossade stentoner. Detta är inte vin som klarar de hetaste kryddorna men ljust kött marinerat i lite limejuice, honung och kryddat färska örter kommer sitta som en smäck.
Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken 2014, Rheingau, Tyskland, 229:-, Nr 99798

Här finns smak av gula äpplen, lite mogen persika, friska gröna päron och massor av citrustoner. Smaken är komplex med såväl sötma som syrligare smaker kombinerat med en hint av citrusskalsbeska och sten- och havstoner samt en fin örtig ton. Smaken ligger kvar länge och får gommen att salivera och verkligen längta efter mat. Detta är utmärkt med den grillade salsiccan jag nämnde ovan.
Till sist kommer då det där vita vinet från Rhône. Mina absoluta favoriter kommer från den norra delen av området, bland annat från berget Hermitage. Dessa är dock kanske lite för eleganta för åtminstone mina grilläventyr så det får istället bli ett vin från Crozes Hermitage, ett område som omger berget Hermitage.

Crozes Hermitage Les Jalets 2015, Rhône, Frankrike, 140:-, Nr 2819, Systembolaget
Vinet är gjort på druvan marsanne av en av de mer kända vinproducenterna i Rhône Paul Jaboulet Ainé. Mest kända är de kanske för sitt vin Hermitage La Chapelle.
Det här är ett vin i klassisk stil från området, dvs norra Rhône. Smakrikt med fin kropp och en lite fet ton. Ekfaten finns där för såväl smak som struktur med smak av gula plommon, lime, solmogen grapefrukt och aprikoser. Här finns också en fin vaniljton, lite torkad apelsin och rostade nötter. Fräschören bygger mer på stentoner än syra och avslutet finns en trevlig dos av vitpeppar. Det här är gott till mycket som du kan grilla, ljust kött, kyckling, vitfisk eller skaldjur. Ett utmärkt vin att ha vid grillen!
Det här är tre bra viner och tre bra stilar av viner till vårens och sommarens grilleskapader. Jag nämnde också champagne, det är lite som Werner och Werner så det går alltid bra med selleri, det är sant också med champagne.
Magnus Reuterdahl