Prosecco bubblar i norra Italien 

Från champagne till cava, cremant och en sväng via Franciacorta och Trento. Läs mer i Fredriks och Magnus artiklar nedan. Nu har turen kommit till prosecco. Vad du än föredrar och hur din budget än ser ut - DinVinguide.se har tipsen det bubblar om!
Prosecco bubblar i norra Italien 

Prosecco bubblar i norra Italien 

Visst gillar vi champagne och andra ädla bubblande drycker i Sverige. Men inget är så omåttligt poppis som prosecco. Vi är till och med den största marknaden utanför Italien. Det bubblar inte enbart i norra Italien – det bubblar i Sverige också. 

 

 

Hur och var framställs prosecco då? Och på vilken druva?

Prosecco bubblar i norra Italien 

Var framställs prosecco?

Merparten av vinerna framställs i regionen Venetien, nordost om huvudstaden Verona. Här ligger två viktiga odlingsområden; det stora Prosecco DOC som delas upp i nio deldistrikt, där några sträcker sig in till grannregionen Friulien. Högst upp på kvalitetsstegen finns Prosecco DOCG, som görs i två varianter; Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG från Treviso och Prosecco Superiore DOCG med ursprung staden Asolo.

Vilka druvor görs prosecco på?

Den gröna druvan glera har huvudrollen i denna bubblande akt. Det är tillåtet att blanda upp till 15 procent av de lokala druvorna verdiso, trevigiana, bianchetta och perera i vinerna tillsammans med pinot bianco, pinot grigio, chardonnay och pinot nero.

Hur framställs prosecco?

Genom en metod som fått namn från sin uppfinnare; Eugune Charmat. Framställningen heter således Charmatmetoden, en uppfinning som Eugune tog patent på 1907. Den kallas även tankmetoden och cuve close. Under denna process låter man vinet jäsa en andra gång i en stor tank. En metod som gör det möjligt att producera en större kvantitet på ett mer kostnadseffektivt sätt än till exempel champagne, där vinet jäser på flaska.

 

Prosecco bubblar i norra Italien 

Prosecco kommer i tre stilar: Brut, Extra dry och Dry.

  • Brut är den torraste varianten med en dosage på 0–12 gram per liter.
  • Extra dry är en av de mest vanliga stilarna med en sockerhalten på 12–17 gram per liter – 
  • Dry har inte så torr som den låter. Här ligger dosagen mellan 17 till 32 gram per liter.

Det finns även två typer av Prosecco. Frizzante är mer mjuk och fruktdriven. En Spumante däremot är mer bubblig och fyllig, då flaskan har ett högre tryck.

Nu finns det också en stor nyhet på marknaden. Prosecco rosé! Mousserande rosa vin har visserligen producerats hela tiden, men det är först nu – år 2020 – som man får kalla den prosecco rosé. En given succé tror jag. Marknaden och inte minst konsumenternas törst efter lättsamma bubblor i snälla prislägen verkar vara omåttligt. Prosecco rosé görs också på glera som får blandas med högst 15 procent pinot noir. Stilarna kommer att gå från helt torr, brut nature, till extra dry. Vinet kommer från ett större område och klassas som en Prosecco DOC.

 

 

Vi har poppat både vanlig prosecco och några nya rosa varianter, som finns på hyllan och via beställning. Priserna går från snälla 89 kronor och upp till 179 kronor. Om hela Systembolagets sortiment skulle provas, hade vi haft en provningslista på cirka 150 prosecco. Det får bli ett urval av våra favoriter istället. För nu är det jul!
Bild från DinVinGuide

Prosecco bubblar i norra Italien 

La Robinia Prosecco Extra Dry, nr 7486. 89 kr. FS

Litet fynd med nashipäron, persika, nektarin och söt citrus. Rent och prydligt. Finemang för pengen! Har funnits på hyllorna i mer än 20 år.

Serenello Prosecco Brut, nr 73367. 109 kr. BS

Livlig och stenrökig i en stil som sticker ut. Fin balans mellan mineralsälta, sötsyrlig citrusfrukt, limeskal och pigga syror. Seriöst och snyggt.

Prosecco la Robínía Extra Dry
 
Prosecco bubblar i norra Italien

Prosecco bubblar i norra Italien 

Bolla Prosecco Organic, nr 79587. 99 kr. FS

Rent, friskt, klassiskt och hederligt. Gråpäron, vit persika, aprikos och mango i glaset tillsammans med pigga syror, mineraler och en fint örtigt avslut.

Ecoltura Prosecco Extra Dry, nr 77018. 109 kr. FS

Livlig och pigg, fylld med både fruktiga och rökiga toner. Persika, apelsin, grapefrukt i första sippen. Nästa bjuder på mineraler och uppfriskande citrus.

Bolla Prosecco Organic
       
Prosecco bubblar i norra Italien

receptJulig citrussallad
Julig citrussallad med sultanens russin och nobelt vin.
Läs mer

Prosecco bubblar i norra Italien 

Cavalieri Rive del Colbertaldo Valdobbiadene Prosecco 2018, nr 80434. 129 kr

Rökigt och rent med kittlande fina bubblor. Cavaliere går sin egen väg, som är kantad av mineralsälta, vit persika, grapefrukt, citronlemonad och ihållande bra syror. Välgjort!

Casa Canevel Prosecco Brut NV, nr 81352. 129 kr. BS

Gula stenfrukter möter grön citrus och fin energi. Canevel är lika inbjudande som seriös med sitt krisp och fina driv i frukten.

Prosecco bubblar i norra Italien
          
Prosecco bubblar i norra Italien

Prosecco bubblar i norra Italien

Castelmondo Prosecco Rosé Brut Limited Edition 2019, nr 92365. 99 kr. FS

Pigga och bäriga droppar med dofter och smaker av rosa grape, röd apelsin, en och annan örtkvist och söta kryddor. Liten rökig ton och rosépeppar i slutet som lockar till en sipp till.

Casa Canevel Prosecco Rosé DOC 2019, nr 75170. 129 kr. BS

En härligt kryddig rosé där de krämliga bubblorna lindas in av apelsinskal, maraschinokörsbär och runda fruktsötma. Funkar lika bra till fördrinken som julens smakrika mat.

Prosecco bubblar i norra Italien 
     
Casa Canevel Prosecco Brut 2019

Prosecco bubblar i norra Italien

Jeio Organic Brut Valdobbiadene Superiore D.O.C.G, nr 77902. 149 kr. BS

Ekologiskt prosecco från en av främsta producenterna; Bisol. Här var det stenrök, granny smith, kvitten och syrlig tropisk frukt. Gott!

Bisol Crede Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G, nr 77455. 179 kr. BS

Dags att kliva upp både smakmässigt och stilmässigt. Crede är ett lokalt ord som syftar på lerjordarna vilka präglar jordmånen i Valdobbiadene. Hyfsat låg dosage om 7,5 gram, stenrök, mineralsälta och rivet citronskal sätter nivån högt. Favoriten i denna provning.

Prosecco bubblar i norra Italien
       
Bild från DinVinGuide

Bild från DinVinGuide