- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Champagne bäst i test 2020 – del 6
Champagne bäst i test 2020 – del 6

Champagne bäst i test 2020 – del 6
Hur tillverkar man då roséchampagne? Jo man använder två olika metoder.
Blending
Genom att blanda rött och vitt. Champagne är den enda regionen i världen där man enligt gällande vinlag kan blanda rött vin och vitt vin för att skapa en rosé. Champagne är vanligtvis ett vitt vin eftersom fruktköttet och saften även från de blå druvorna inte hunnit färga musten. När druvorna är pressade och avlägsnade från skalen så är slutprodukten vit. I champagneområdet används en del blå vindruvor till att producera rött vin. Detta röda vin använder man sedan för att blanda i den champagne som sedan ska bli en roséchampagne. Metoden att blanda rött och vitt vin kallas Taché
Saignée
Ett annat sätt som roséchampagne produceras på är via saignée-metoden. Samma vinframställningsprocess som används för att skapa rosévin. Denna process innebär att musten behåller en viss skalkontakt efter att man pressat druvorna. Denna minimala maceration mellan must och skal ger en mer utvecklad arom och smakprofil samtidigt som roséfärgen fördjupas. ”Saignée” översätts bokstavligen till ”blödning”, vilket är vad skalen gör i musten.
Här följer några utvalda rosé-champagnetips från monopolets hyllor. Du glömmer väl inte att vi hela tiden fyller på med champagne-recensioner på BestChampagne.se!
Metoden saignée är samma metod som man gör när man gör rött vin

Champagne bäst i test 2020 – del 6
Att prova champagne hemma
Provning av champagne och mousserande vin
Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.
Kyl flaskorna
Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.
Servera och smaka
Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.
Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80 procent av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂