- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Köptips från Österrike – grüner veltliner och riesling
Köptips från Österrike – grüner veltliner och riesling

Vinerna i provningen var koncentrerade till medlemmarna i ÖTW – Österreichische Traditionsweingüter, där vi hittar appellationerna Wagram, Traisenthal, Kremstal och Kamptal. Vindistrikten ligger i anslutning till varandra i landets nordöstra delar, i den region som heter Niederösterrech. Närheten till trots det finns det stora skillnader mellan dem, i form av jordmån och i klimat.
Läs gärna min tidigare artikel för mer info om årgångarna och vinlagarna i Österrike.

Wagrams jordmån domineras av löss, en porös mix av sand, jord och en blandning av fossiler och skaldjur. Det är en mineralmättat jordmån, som tack vare att den är just porös kan behålla fukt och underlätta för rankorna att gräva sig ner djupt i jorden. Kända producenter i området är bland annat Weingut Leth, Bernhard Ott och Weingut Fritsch.
Leth är väl representerad i Sverige, med viner i både fast sortiment och via beställning. Detta är vad man skulle kalla mycket-vin-för-pengarna. Årgång 2016 är strået vassare, men 2017 är ändå fint balanserad, med rondör, mogen frukt och uppfriskande 13 % i alkohol. Smakerna är klassiska; aprikos, grapefrukt, peppar, mineral och lite stenrök.
Om du är nyfiken på Bernhard Ott, finner du ett antal viner beställningssortimentet och även via den danske vinbutiken Atomwine.dk

Kremstal har också inslag av löss i sin jordmån, blandat med skiffer, gnejs och sten. Området delas upp i tre zoner, alla med sin specifika jordmån. Vinerna härifrån är kryddiga, mineralmättade och vibrerar av syra. Här hittar vi Weingut Malat, Geyerhof, Nigl och Walter Buchegger bland annat. Buchegger blev en av favoriterna i min provning, tack vare sin rena, raka och strama stil. Låg alkoholhalt och samtidigt rik frukt gav den extrapoäng. Ingen importör i Sverige ännu dock.
Mitt tips: Malat Furth-Palt Grüner Veltiner 2015, nr 74026. 162 kr. BS
Malat årgång 2017 var dessvärre något ojämna och obalanserade under provningen. Det är möjligt att de samlar ihop sig innan de släpps, men undertiden tycker jag ni kan beställa deras 2015. En snygg årgång med alla bitar på plats. Vitpeppar, gröna äpplen, persika och endast 12 % alkohol.


Kamptal är av de främsta vinområdena i Österrike. Kändisar som Allram, Hirsch, Hiedler, Schloss Gobelsburg, Loimer, Bründlmayer och Jurtschitsch har satt området på vinkartan, förevigt. Bakom de välkända namnen finner vi högkvalitativa vita, särskilt från toppvingården Heiligenstein. Vingårdsläget om 36,7 hektar präglas av sitt torra och varma mikroklimat, samt jordmånen som består av löss, sand och vulkaniska inslag. Rieslingviner från Heiligenstein kan sammanfattas med knivskarp syra, intensitet och struktur.
Lamm – japp, den heter så – är en annan Erste Lage, som ligger vid foten av berget Heiligenstein. Zonen är varm och bäst lämpad för grüner veltliner, som får kraft och samtidigt fin elegans härifrån. Lamm består av 40 hektar som är dedikerat till grüner veltliner.
Just riesling från årgång 2017 presterade dock bättre än grüner veltliner, i mitt tycke. Detta gäller inte enbart Heiligenstein, utan stora delar av de provade vinerna. Riesling hade mer balans och nästan tuggbar struktur, medan många viner på grüner var lite för feta med skenande alkoholhalter.
På Systembolaget just nu ligger ett antal viner från Kamptal i det fasta sortimentet. Hos vinhandlaren atomwine.dk finns också flertalet viner från firman Hirsch, däribland Heiligenstein och Lamm.
Mitt tips: Bründlmayer Langenloiser Steinmassel Riesling 2016, nr 2439. 199 kr. Fast sortiment.
Bra drag i syrorna, ordentligt med citrusfrukter i olika former och färger, mineralsälta och stenig rök. Ungefär så smakar denna riesling från briljanta Bründlmayer; ett familjeföretag som grundades 1960.
Traisenthal är en av de minsta vindistrikten i Österrike, med sina 800 odlade hektar. I dagsläget är 162 vingårdar verksamma i området. En intressant jämförelse med Kamptal som har hela 336 vingårdar. Vinrankorna är odlade på branta terasser, där jordmånen främst består av kalkstenar. Det som utmärker Traisenthal är deras fruktdrivna och kryddiga grüner veltliner och strama mineralmättade rieslingviner.
Huber är en av de mer välkända producenterna i området. Endast fyra viner från Traisenthal ligger i beställningssortimentet i dagsläget. En av dem är från just Huber, vars vinmakare fick utmärkelsen Winegrower of the Year 2015 av tidningen Falstaff Magazine.
Mitt tips: Huber Grüner Veltliner Alte Setzen Traisental Reserve 2014, nr 2967. 229 kr. BS.
Det här är en kryddig och rätt fyllig grüner, fylld med gula päron, aprikos, persika, peppar och syror som lindas in av frukten. Grüner är Hubers signum. Hela 3/4 av ägorna av planterade med Österrikes gröna och peppriga stolthet.