- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
En annan dimension av riesling – roter riesling
En annan dimension av riesling – roter riesling

En annan dimension av riesling – roter riesling
I april är det riesling som gäller här på DinVinguide.se. Det finns många sorters riesling eller rättare sagt druvor med namnet riesling i. Den druvan de flesta tänker på är den som kort och gott heter riesling och odlas främst i Tyskland, Österrike och i Alsace i Frankrike. Druvan odlas också på många andra platser, t ex i nya världen och på vissa andra platser i Europa, även i Sverige.
De flesta druvor med namnet i riesling i t ex Welschriesling, Laški Rizling, Olasz Riesling, Ryzlink vlašský, Riesling Italico, Rizling, Riesling Italico, Risling, Talianska Graseviana med flera har dock ingen släktskap med rielsing.
Idag tänkte jag presentera en druva som är en nära släkting till riesling, roter riesling. Ibland stöter man udda druvor som inte bara är udda utan också goda. Detta är en druva som var på väg att dö ut men som var förhållandevis vanlig i början på 1900-talet. Trots namnet ger denna druva inte röda viner utan vita så det gick bra att odla dem sida vid sida med vanlig riesling. Vilken som kom först den röda eller vita är debatterat, universitet i Geisenheim tror dock att riesling är en mutation av roter riesling. Alla håller dock inte med utan många anser att det är tvärtom.
Universitet i Geisenheim forskar och utbildar inom vin, vinmakning och vidruvor. Inom universitet finns också en del som arbetet med druvor och druvavel. Weingut Fritz Allendorf-Georgshof och Geisenheim började 1991 att arbeta med roter riesling för att rädda druvan från att försvinna och idag odlas den kommersiellt på några platser i Rheinhessen, Rheingau och Sachsen-Anhalt, jag har också hört att det ska finnas ett par odlingar i Österrike. Roter riesling har trots sin ringa spridning också ett par synonymer: Piros Rizling och Ryzlink Cerveny.
Weingut Fritz Allendorf-Georgshof var först ut med att plantera druvan kommersiellt, 2006 sattes 2500 vinstockar och de första vinerna gjordes 2008.
Druvorna är små till medelstora, runda i formen och färgen går från rosa till lila med mörka prickar. Jag har bara druckit ett vin gjort på roter riesling, utifrån detta och vad jag läst om andra så ligger smaken nära riesling men ger lite mer kropp och tyngd i vinet. Det blir lite mer rustikt och kraftigt. De mörkare skalen gör att druvan tål solen bättre och det verkar också som att druvan är mer motståndskraftig mot botrytis än vanlig riesling.
Jag har inte provat Weingut Fritz Allendorf-Georgshof roter riesling, men vi får väl sätta det som ett mål för 2015. Vinet jag kom i kontakt med kommer från Baron Knyphausen 2010 roter Riesling feinherb.
De tyska vinlagarna reglerar hur ett vin ska beskrivas, traditionellt har förhållandet mellan sötma och syra i det färdiga vinet beskrivits med termerna torrt (trocken), halvtorrt (halbtrocken) och sött (süß). En annan benämning är Feinherb, denna är inte reglerad i de tyska vinlagarna men används på viner som antingen är halvtorra eller bara något sötare än dessa.
Baron Knyphausen lanserade sin första roter riesling 2009, druvorna odlas inom vingårdsläget Erbacher Hohenrain i Rheingau. Vingårdarna grundades på 12-talet av cisterciensermunkar från den närliggande Eberbach klostret. Knyphausen köpte vingårdarna i början på 1800-talet och har drivit dem sedan dess.
Baron Knyphausen 2010 roter riesling feinherb
Fruktig doft med inslag av äpplen med ett lite syrligt anslag, ren och fräsch trots att det nu börjat få lite ålder. Smaken visar på ett klart släktskap med riesling, här finns en fin syrlighet och tydliga aromatiska toner. Trots en viss sötma finns en distinkt syra som bryter av. Det finns också något lite kargt, något rustikt som tillsammans med att vinet har lite kropp och en liten fetma gör att vinet saknar viss elegans. Det vinet saknar i elegans bjuds tillbaka i charm. I frukten finns främst gröna äpplen samt gula lite vaxiga höstäpplen samt en hint av exotiska frukter. En liten ton av petroleum och en liten grapebeska spelar i bakgrunden.
Det är en riesling, det är en annorlunda riesling, den skulle vara svår att sätta i en blindprovning – jag skulle omedelbart säga riesling men jag skulle ha svårt att placera den geografiskt. En kul druva som det skulle vara intressant att prova mer av. Så vitt jag vet finns det inget vin gjort på roter riesling tillgängligt i Sverige för närvarande.
Med det önskar jag glad påsk – på mitt bord kommer det under påsken finnas riesling, champagne och något sött, till detta blir det lammfilé med körvelmajonäs, hamburgare gjorda på vildsvinsfärs, kallrökt lax, ägg benedict med sparris och kanske några deviled eggs.
Magnus Reuterdahl