Tre bra Alsace grand cru riesling

Under april månad har riesling varit i fokus här på DinVinguide. För ett par veckor sedan skrev Sofia Ander en artikel om Alsace och några intressanta viner från området. Alsace är dock ett klassiskt vinområde med massor med spännande och bra vinmakare så här kommer några tips till!
Tre bra Alsace grand cru riesling
Riesling
Riesling

Alsace är främst känt för sina vita viner gjorda på riesling, pinot blanc och gewürzttraminer. Man odlar också en hel del sylvaner, pinot blanc och chasselas. Området är också känt för sina pittoreska vinbyar, där många historiska och medeltida byggnader bevarats. I såväl arkitektur, vin och mat finns det mycket som minner om Tyskland. Alsace har tillhört såväl Frankrike som Tyskland i olika omgångar och det har satt sina spår.

Området är 17 mil långt, och sträcker sig mellan Strasbourg ned till Basel. Man använder tre ursprungsbeteckningar: AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru och AOC Crémant d’Alsace. Det finns cirka 13 000 hektar med vinodlingar och mer än 7 000 vinbönder, alla gör dock inte egna viner utan många säljer sina druvor.

Alsace är något rundare, fetare och mer tropiska i frukten är sina grannar i Tyskland. De har också en tendens att vara halvtorra, eller t.om halvsöta – Sofia Ander, DinVinguide.

I veckan provade jag ett antal bra viner från Alsace. Utav dessa har jag valt ut tre viner som stack ut, två av dessa var nya för mig och ett en gammal bekanting. Vi går från det nordligaste grand cru läget till det sydligaste.

Bild från DinVinGuide

Helfrich Steinklotz Riesling Grand Cru 2012

Helfrich är inte helt okända för mig men detta var första gången jag provade just detta vin. De har verkat i Alsace under sex generationer och idag drivs vineriet av Frederic Helfrich och hans syster Anne-Laure Helfrich. Vineriet ligger i Marlenheim strax nordväst om Strasbourg och grand cru vinerna kommer från vingården i Steinklotz, i just Marlenheim.

Steinklotz är en av 51 vingårdar i Alsace med grand cru status. Det är den nordligaste belägna vingården med grand cru status och en av de äldsta vingårdslägena i Alsace, totalt är den 40.6 hektar stor.

Vid sidan av sina egna vingårdar driver man också vin- och dryckesgrossistföretaget Les Grands Chais de France, vilket är ett av de största  i Frankrike.

Helfrich Steinklotz Riesling Grand Cru 2012

Vinet är torrt men liten vaxighet, i doften finns en hint av petroleumtoner. I smaken är det främst gröna och gula päron men ett litet inslag av gula plommon samt bivax. Syran är precis och det finns en fin mineralitet i bakgrunden som drar åt sälta och i avslutet kommer en fin kryddighet fram. Vinet är elegant och komplext men är i yngsta laget och skulle må bra av 3-5 år i källaren men kan du inte hålla fingrarna borta så funkar det utmärkt till mat, till exempel något asiatiskt.

Årgång 2012 har ännu inte börjat säljas än, enligt Systembolagets hemsida säljs just nu årgång 2008 men enligt importörens hemsida är det 2010 som gäller. Jag har inte provat någon av dessa årgångar men utifrån 2012:an skulle det vara intressant att prova dem. För att vara ett grand cru vin från Alsace är det ett förhållandevis billigt vin och kan därför vara väl värt att lagra själv.

Bild från DinVinGuide

Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012

Dopff au Moulin är en välkänd producent i Sverige där väderkvarnen återfinns på etiketten. Det ska inte blandas ihop med Dopff & Irion som kommer från samma vinby, Riquewir och också har flera viner på Systembolaget.

Företaget Dopff au Moulin är ett vineri med gamla anor, det är familjeägt och grundades redan 1574. De är kanske mest kända för sitt mousserande vin Dopff Brut Cuvée Julien som funnits på Systembolaget sedan början av 1990-talet.

Från grand cru läget Schoenenbourg görs en riktigt bra riesling. Detta vingårdsläge är ett av de största grand cru lägena i Alsacase med sina 53 hektar. Nu äger inte Dopff au Moulin hela denna yta utan endast en del av den!

Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012

Här finns typiska riesling toner, citrusfrukter, gröna päron och lite honung. Vinet har en riktigt bra syra vilket balanser upp den lätt karamelliserade tonen som kommer i avslutet. Här finns inslag av lemon curd, gröna äpplen och päron och lite grapefrukt samt en lite stenrökig ton med inslag av flinta. Tillsammans ger detta ett komplext och välbalanserat vin som känns väldigt mycket Alsace. Gott, friskt och smakrikt, dock lite på bekostnad av elegans. Bra till ost, asiatisk mat och pilgrimsmusslor.

Bild från DinVinGuide

Wolfberger Grand Cru Rangen Riesling 2008

Jag fortsätter söderut i Alsace till Grand Cru vingårdarna kring Rangen, vilket är det sydligaste grand cru området i Alsace. Här hittar vi en vinproducent som är helt ny för mig, detta trots att de äger delar av vingårdar inom hela 15 grand cru lägen.

Företaget är till skillnad från de två tidigare lite yngre och var det första kooperativet i Alsace när det bildades i Eguisheim 1902. Idag har man fyra produktionsanläggningar, 480 vinodlare som också är delägare och tillsammans har 1200 hektar med vingårdar.

Rangen utgörs av ett område med mycket branta sluttningar mot söder på vulkanisk mark.

Det här samlingens bästa vin men också det dyraste. Ett vin fyllt med elegans, en riktigt bra syra och en kombination av citrusfrukter, gula plommon och lite periska. I avslutet kommer massor med mineral och en örtigt kryddighet med en hint av vitpeppar. Vinet har fått lite ålder och utan att på något sätt kännas moget finns en mogen karaktär mitt i all fräschör. Det här här är riktigt gott!

Ibland är det intressant att titta tillbaka på områden som man tycker sig kunna, det finns alltid något man missat. Alla dessa tre producenter har många fler viner, jag kommer säkert tillbaka till några av dessa i sommar, om inte annat i form av mousserande viner. Läs också Sofia Anders inlägg om riesling i Alsace här på DinVinguide.se

Skål!

Magnus Reuterdahl