- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Österrikes viner, Österreichische Traditionsweingüter
Österrikes viner, Österreichische Traditionsweingüter
Översatt kan man kalla dem för Traditionella Österrikiska Vinmakare. Detta var början på något nytt för Österrikes viner. I siktet hade man jordmånen, druvorna, vingårdsplotterna och klimatet inställt. Samma hårda arbete som har gjorts i Bourgogne, Tyskland och många andra vinproducerade länder. Österrike visste alltså vad och hur de skulle gå tillväga, men det skulle ta tid. Under nästan två decennier studerades vinregionerna Kamptal, Kremstal, Wagram och Traisental under lupp.
2010 var det äntligen premiär för lanseringen av det som i Österrike heter Erste Lage. Landets motsvarighet till Premier Cru. Året därpå började man bjuda in människor i branschen, som vinjournalister och utbildare.
Idag har man totalt 72 lägen, vilka klassas som Erste Lage. Under åren har nya tillkommit, medan några andra har fallit bort. Medlemsantalet består av 62 vinfimor. Nummer 62 för i år blev regionen Carnuntum, som ligger strax öster om Wien mot gränsen till Slovakien. Regionen består av 900 hektar planterat med främst zweigelt, blaufränkisch och internationella druvor som merlot, cabernet sauvignon och även grüner veltliner, pinot blanc och pinot gris.
För den som söker svala och slanka viner, rekommenderar jag framför allt producenten Weingut Muhr – Van der Niepoort som finns tillgängligt på Systembolaget. Fokus ligger på de inhemska röda samt även syrah.
Wien är också en ny medlem. Precis som namnet antyder ligger området i huvudstaden med samma namn. Vinfirmorna här är stolta. Enligt dem, är Wien den enda huvudstad tillsammans med Paris, som har en vingård inom statskärnan. Vingårdarna ligger mellan 200 och 350 meter över havet och domineras av vitt, som står för 70 procent av odlingarna. Wien har faktiskt en egen appellation – Wiener Gemischter Satz – som är fieldblend. Enligt reglerverket ska en sådan blend bestå av minst tre gröna druvor som är tillåtna inom appellationen, och växa i samma vingård. En druva får inte överstiga 50 procent av blenden och den får ej gå under 10 procent. Vanliga druvor är bland annat grüner veltiner, riesling, wiessburgunder (pinot blanc) och sylvaner.
Här stack framför allt Weingut Wieninger ut med sina häftiga blends, som kombinerar rik frukt, med syra, sälta och ett stort driv. Edlmoser gör också balanserade och energifyllda viner.
Syftet med den stora provningen för vinbranschen är framför allt att lära känna vinerna och få en uppfattning om årgången. På listan stod årgång 2017 och några enstaka 2016. De båda årgångarna skiljer sig rätt markant. Detta gäller främst de vita vinerna som är med i ÖTW.
2016 var en mer klassisk årgång som gav rena och friska vita viner, med fräschör, balans och ett långt liv.
2017 känns överlag mer ojämn. Det var ett hett år som i många fall bidrog till viner med hög alkoholhalt, mogen frukt och – stundtals – lite övermogen frukt. Duktiga producenter brukar alltid kunna leverera bra viner, men även här verkar en del ha svårt med att få till en fin mognad och balans. Med det skrivet, ska det tilläggas att många viner håller mycket hög klass.
I nästa artikel ska vi kika mer på huvudrollsinnehavaren: vinet. På vilka ni ska investera i och var de finns att få tag på. Räkna med mycket grüner veliner och riesling.
Några siffror och fakta
Nästan all vinodling i Österrike är dominerat till landets östra delar och uppdelat i fyra större områden: Niederösterreich, Wien, Burgenland och Steiermark. De totala vinytan består idag av 46.500 hektar. Störst är Niederösterreich, med sina 28.00 hektar.
Appellationssystemet delas upp enligt följande:
Gebietswein – Regional Wine
Ortswein – Village Wine
Riedeswein – Single Vineyard Wine
Riedeswein på toppen av pyramiden innehåller vinerna som klassificeras som Erste Lage och Grosse Lage. Ried är den österrikiska betydelsen för enskild vingård och har samma betydelse som Lage/läge.
Flest Erste Lage hittar vi i Kremstal, som kan stoltsera med hela 30 lägen, på sina 2400 hektar.
Kamptal har 20 Erste Lage och 3800 hektar.
Wien är minst, med sina 640 hektar och 12 Erste Lage.
Wagram har 6 st utspritt på 2700 hektar och därefter Traisental med 4 st på 800 hektar.
Hemsida ÖTW: https://www.traditionsweingueter.at
Wachau, som inte är en del av ÖTW, har sitt eget system – Codex Wachau – där man främst tittar på druvornas kvalité. Steinfeder, konsumeras mest inom landet, är ett lättare, fruktigare vin med max 11, 5 %. Federspiel ligger på 12, 5 % medan Smaragd är viner med mest kropp, gjorda på druvor med högst mognad och koncentration. Smaragd måste ha minst 12,5 % och lämpar sig fint för lagring.
Mer info om vinerna i landet finner ni här: https://www.austrianwine.com