- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Pittnauer, Burgenland, Österrike
Pittnauer, Burgenland, Österrike
Är du en av dem som ser Österrike som ett vitvinsland? Det är en sanning, en annan är att de också gör strålande röda viner, bland annat i Burgenland. Här finns många små intressanta familjegårdar som omfattar 5-20 hektar och många relativt unga vinmakare. Detta gör att det funnits och finns utrymme för många olika idéer och innovation.
I Österrike finns det idag omkring 50 000 hektar med vingårdar fördelade på ett 20-tal vinområden. Majoriteten av vingårdarna återfinns i den nordöstra delen av landet. Som jag nämnde ovan är det många som kopplar samman Österrike med vita viner, kanske främst de som är gjorda på druvorna grüner veltliner och riesling. Dessa druvor är givetvis viktiga men det odlas även många intressanta blå druvor, till exempel blaufränkisch, sankt laurent och zweigelt. Ett av de viktigaste områdena för röda viner är regionen Burgenland.
För ett par veckor sedan träffade jag Gerhard och Brigitte Pittnauer som driver en familjevingård i Burgenland. De tillhör inte den yngsta generationen vinmakare men de tillhör dem som varit med och omstöpt vinlandet Österrike till vad det är idag. I vingårdarna arbetar de ekologiskt med biodynamiska metoder. De gör många olika viner som alla är en utmärkt introduktion till Burgenland och dess viner samt uppvisar vinområdets potential.
Burgenland
Burgenland är den näst största vinregionen i Österrike. Geografiskt sträcker sig Burgenland från Donau i norr till Steirmark i söder och gränsar mot Ungern i öster och alperna i väster.
Jag besökte Österrike i vinsyfte för första gången år 2011 och då var det just Burgenland som jag verkligen förälskade mig i. Den förälskelsen har sedan dess suttit i. Här odlas såväl blå som gröna druvor, oftast tycker jag dock att de röda är de som är mest intresanta. Personligen är jag mest intresserad av de inhemska druvorna och när det kommer till blå druvor heter dessa blaufränkisch, zweigelt och sankt laurent. De gör dock också bra viner på pinot noir och merlot. Vanligt förekommande vita druvor är chardonnay, pinot blanc, neuberger och gruner veltliner.
Det som jag särskilt gillar med vinerna från Burgenland är att många har en tydlig och ren frukt- och bärsmak, utan att bli tunga. De har fräschör och energi samt ett härligt driv. En producent som gör viner i denna stil är Weingut Pittnauer.
Gerhard och Brigitte Pittnauer
Det finns en genuin och rättfram känsla i Pittnauers viner. Här finns renhet, en rak stringens och frukten står i centrum. De är på samma gång raka fruktiga viner som har ett härligt djup, en känsla av närvaro och massor med fräschör. Deras vingårdar ligger kring Gols ned mot sjön Neusiedl, nära den ungerska gränsen. Jag fick möjlighet att sitta ned och prova de viner som finns på bolaget och ytterligare ett antal viner som kanske dyker upp framgent för att få en bild av vart de är idag och vart de är på väg.
Gerhard fick ta över vingårdarna i mitten av 1980-talet då hans far gick bort. Då var han 18 år och förutom att hans pappa hade gått bort stod han också mitt i efterdyningarna av den österrikiska vinskandalen. Nu skulle han lära sig att göra vin. Det tog några år, men genom att experimentera så hittade han sin väg. Det uttryck som han ville ha hittade han främst i inhemska druvor, även om han också odlat en del internationella druvor. Vidare hittade han till biodynamiken genom att de viner han själv gillade var gjorda på detta sätt. Idag har de ungefär 20 hektar med vingårdar vilka nästan alla odlas biodynmaiskt eller håller på att omställas till biodynamisk odling. De köper också in en del druvor, dessa är idag antingen biodynamiska eller ekologiska.
Allt arbete i vingården görs manuellt, från beskärning till plockning. Målet är kvalitet och balans. Det uppnås genom en noggrann selektering och en kombination mellan det traditionella och det moderna. De använder till exempel en pneumatisk press och temperaturstyrda ståltankar och pumpar för att uppnås se rena och friska viner som möjligt.
När vi satt och provade några av hans viner som går mer åt naturviner, såsom deras pet nat, eller pitt nat, som de kallar dem började vi att diskutera vinmakning. Gerhard och Birgitte berättar att det kändes som en naturlig utveckling att ställa om till det biodynamiska. Även om de kanske inte håller med om allt så stämmer denna inriktning mycket med deras egen filosofi. För Pittnauer handlar mycket om det som händer i vingården, det är där vinet skapas, åtminstone förutsättningarna för vinet. I vineriet gäller det att se till att vinet har möjlighet att bli så bra som möjligt genom bra utrustning, hygien och kontroll. I slutändan handlar det dock om att göra rätt val, dessa val är än viktigare när du gör viner med biodynamisk metod eller som naturviner då det inte finns något att gömma sig bakom. Gerhard nämner också att det ligger ett litet mått av lathet i hans process, om han inte behöver göra något skalar han gärna bort det, dvs han gör bara det som är nödvändigt. Det gör livet lättare (och uppenbarligen är det också en bra grund för hans viner).
Pittnauer gör många olika viner, många i ganska liten omfattning. Bland dem ett riktigt trevligt vitt vin på muscat ottonel och ytterligare några druvor som är lite av ett experimentvin. Gemensamt för vinerna är att de har en lekfull personlighet, från etikett till smak. Med detta sagt, de är lekfulla men seriösa, här finns såväl stringens som elegans och en fin fruktighet.
Pittnauer i Sverige
En del av vinerna finns bara på restaurangsortimentet andra finns på bolaget. Jag skrev om deras rosé härom veckan (129:-, Nr 76829), den tog snabbt slut men fler flaskor är väg in. Vidare är deras vita och rosé pet nat riktigt trevligt sommardricka, dessa finns dock endast på restaurang, bland annt hos Corvina Enoteca i Gamla stan, Stockholm.
Bland de röda vinerna så rekommenderas instegsvinet Pittnauer Pitti 2015 ( 140:-, Nr 73173), detta är ett utmärkt grillvin till såväl lättare som mer kraftfulla rätter. Ett riktig bra all-round vin och en fin introduktion till Burgenland.
Vill du gå upp en nivå i kvalitet och se hur riktigt bra österrikiskt vin kan smaka så rekommenderas Pittnauer Rosenberg blaufränkisch 2011 (362:-, Nr 73499) eller Fuchsenfeld pinot noir 2014 (206:-, Nr 78264). Detta är två riktiga stänkare som kan förgylla vilken sommarmiddag som helst. De är fyllda med komplexitet och härliga smaker.
Österrike är tyvärr underrepresenterat på bolagshyllan, särskilt när det kommer till röda viner. Just nu finns det fyra röda viner från Burgenland, i butik enligt bolagets hemsida. Utav dessa rekommenderas varmt Weninger Horitschoner blaufränkisch 2015 (159:-, Nr 95875), Wildwux 2015 Birgit Braunstein (139:-, Nr 2911) och Umathum Heideboden 2013 (119:-, Nr 99035). Tre utmärkta instegsviner av riktigt bra producenter.
Ibland dyker det upp ytterligare flaskor i små sortiment och det finns en del riktigt bra i beställningssortimentet. Så gillar du dessa är det att börja beställa!
Magnus Reuterdahl