- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Julens söta
Julens söta

Min kollega Magnus har redan gått igenom allt som har med portvin att göra. Han kan allt och lite till om Portugal, så kika gärna på hans artikel om ni behöver fler söta tips.
Jag tänkte gå igenom några doldisar istället. Sött vin har det nämligen lite tufft. Alla älskar det. Har ni varit på en vinprovning som avslutats med sött vin? Då är det säkert den söta som vann. Eller har ni rest runt i Toscana och provat rött som avslutats med vino santo? Nog hamnade det en flaska heligt vin i bagaget.
Men sen händer något. De små flaskorna med sött innehåll de bara ligger där hemma och dammar. Blir äldre och äldre. Kanske glöms de bort helt eller så väntar man in det där speciella tillfället. Låt det komma i jul! Livet är lite för kort för att bara vänta och vänta. Och inte minst dricka dåligt och gammalt vin.
Njut av de söta vinerna som en dessert i sig under julen och nyår. Vid brasan, till julbordets desserter eller nyårsafton. Råvarorna under denna årstid är bland det bästa när kommer till sött. Tänk er torkade frukter som fikon och dadlar. Stora russin. Nötter. Choklad. Saffran och mögliga ostar. Bara goda saker.
Ha en söt och god julhelg!
Don PX Pedro Ximenez 2015, nr 8266. 179 kr
Simmigt och sött som tusan. PX är bland det mesta söta man kan dricka. Helt unikt i sin stil och fasligt gott. Ett hav av dadlar, fikon, knäck, nötter, muscovadosocker och gula russin.
En hel dessert i sig. Men några matchningar tycker jag vi ska köra på.
Gör det enkelt och ringla över vaniljglass. Mums till pepparkakor med riktigt möglig gammal ost. Gör en cheesecake med botten av pepparkaka. Ännu enklare är fikon doppade i choklad, helst fyllda med marsipan.
Alambre Moscatel de Setúbal 2012, nr 8117. 69 kr för 375 ml
Alambre är oförskämt billigt. Portugal ska inte bara vara stolta över sitt portvin. Moscatel borde få samma status och uppmärksamhet. När konsumtionen av söta viner går ner i resten av världen håller den sitt stadiga grepp om Portugals dryckeskultur. Där dricks den som en aperitif med bubbelvin eller till sötsaker.
Det är en smakresa i business class! Torkade aprikoser, pomerans, apelsin, nötter och crema catalana låter väl inte fel? Prova till en saffranspannkaka, nötter doppade i choklad eller en chokladmousse med apelsinsmak.
Gérard Betrand Rivesaltes Ambré 1985, nr 8381. 110 kr för 375 ml
Starkvin från södra Frankrike dricks inte särskilt ofta. Då är väl julen en perfekt tid för premiär. Innehållet består av grenache som efter jäsningen lagrats i över 30 år på stora ekfat. Ett läcker starkvin med mognad och smak av valnötter, dadlar, kola och farinsocker.
Prova till engelsk fruktkaka, tysk stollen, mogna ostar och chokladpraliner med nötter. Chokladmousse på nyår kanske? Ljuvlig gott är också katrinplommon som badat i calvados och sedan doppade i mörk choklad…
Castelnau de Suduiraut 2011, nr 3690. 169 kr för 375 ml.
VI får inte glömma klassikern ris á la malta. Till de krämiga och gräddiga riskornen kan vi kosta på oss något rikt, koncentrerat och rejält sött. Desserten i sig är ju inte överdrivet söt, så jag tänker mig ett vin med ädelröta. En Sauternes till exempel. De har både sötma och syra.
Castelnau är fylld med saffranstoner, honung, mandelmassa och torkade gula frukter. Givetvis en match made in heaven till allt med saffran och mögelost också.
Sött utan surr
Dessert de Luxe Alkoholfri Äppeldryck, nr 1955. 59 kr för 350 ml
Noll alkohol fast fullt med smak. Tänk äppelkaka, kanel, äppelpuré och även friska nyplockade äpplen. Innehåll är enbart äppelsorten aroma från odlingar i Skåne.
Sötman är frisk och längtar efter en lussekrans fylld med mandelmassa eller kanske en pannacotta med kanelsmak?