- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
En vit jul
En vit jul

Vi är till stor del säsongsdrickare i Sverige. Innehållet i många vinglas är övervägande rött vin men givetvis även en och annan glögg under vintern.
Men glöm inte de vita vinerna! Vi kommer längta efter dem framåt den tidiga vårkanten. Vi kommer behöva dem mitt i mörkret. Varför inte prova till julbordets alla varianter på lax och kallskuret? Köp en flaska bra vitt vin till julklapp. Eller ännu bättre; sätt upp vitt vin på din egen önskelista.
I’m dreaming of a white Christmas…
Fyra, helvita och helgoda tips att investera i
Dönnhoff Felsenberg Riesling Grosses Gewächs 2016, nr 90253. 439 kr. 360 flaskor lanseras 8/12.
Dönnhoff är en av storheterna i Nahe, Tyskland. En region som kombinerar frukt och fräschör på ett makalöst vis. Familjen Dönnhoff har varit verksamma sedan mitten på 1700-talet, så de vet hur man gör vin. Bra vin dessutom. Parker kallar dem för ”superstars” och det tycker jag vi också kan göra. Fokus är riesling samt en liten del pinot gris och pinot blanc. Årgång 2016 är svår att hålla sig borta ifrån. I glaset möts vi av aprikoser, citrusfrukter, rivet citronskal och mineraler och syra som räcker till hela monopolet.
Fler av Dönnhoffs GG-viner lanseras samma datum.
Importör är Origo Wine Import
Weingut Schätzel Riesling 2015, nr 73714. 190 kr st, säljes lådvis.
Weingut Schätzel från Rheinhessen är sprillans nytt i Sverige. Vingården i sig har en gammal historia, som mycket i Tyskland. Vinerna och filosofin formades dock om 2008, då Kai Schätzel med fru tog över familjeföretaget. Nystarten innebär biodynamisk och hållbar vinproduktion. Antal flaskor ligger på 80.000 årligen, som bäst. Några av dem kommer till Sverige, via beställning och privatimport. Naturvin? Ja, om naturen tillåter, säger Kai.
Detta är deras torra riesling – men faktum är att Schätzel gör 50 procent kabinettviner. En ovanlig vintyp i Rheinhessen. Fast de är i gott sällskap med vännen och kollegan Keller. Jag provade deras Nierstein Kabinett Riesling nyligen och kan bara säga: Kai är Kabinett-killer! Den lilla mängd som vi fick ta del av sålde snabbt slut till krogen. Påfyllning blir i vår någon gång. Ta kontakt med importören gällande privatimport.
Under tiden kan vi njuta av detta vin, som med 2015 är vidöppen och flörtig. Skiffer, stenig sälta, mineral, rök, lime, citron och grape trängs i glaset. Fasen vad gott!
Importör är Savino
Kesner Rockbreak Chardonnay 2014, nr 99940. 599 kr. 120 flaskor lanseras 8/12.
”Micro production, naturally balanced Chardonnay and Pinot Noir from the North Coast of California”.
Så står det på Kesners hemsida. Det sammanfattar stilen i en mening. Nya Kalifornien, med frukt och syra i blick. Fat och överdåd gör sig icke besvär. Vi kommer inte långt på 120 flaskor, fast jag är tacksam att vi får vinet överhuvudtaget i lilla Svedala.
Mannen bakom Kesner heter Jason Kesner. När han inte gör vin under eget namn, hänger hos Kistler, där han är chefsvinmakare sedan 2014. Nog bådar det gott. En pinot noir finns även i beställningssortimentet.
Min recension om Rockbreak; ”Svala Sonomavindar viner genom glaset, vilket innehåller stenrök, grapefrukt, rostade nötter och djupa mineraler. Lagring; inga problem. Ditt tålamod, kanske problem.”
Importör är Quaffable Wines
Det finns en och annan alvarinho och även albariño, som druvan heter på spanska, på Systembolaget. Det flesta kostar runt en hundring och levererar precis vad ska de ska för pengarna, ibland mer. Här tar man det ett steg till.
Adega Cooperativa e Regional de Monção CRL heter kooperativet bakom Deu La Deu Premium. Kooperativet har nästan 60 år på nacken och består av 25 odlare. Läget är så långt mot spanska gränsen man kan komma.
Vinet tar alvarinho ett snäpp upp, tack vare både jäsning och lagring en kort tid på ekfat. Fatofob? Oroa dig inte. Faten är fint integrerade i den syrliga frukten, röken, mineralerna, de våta stenarna och sältan.
Importör är Brandpartners AB