Drickmogna portviner till julen

Vi har alla våra måsten till julen, ett av mina är portvin. I drickmogna portviner finns smaken av jul, det kryddiga, det varma, det omfamnande och det passar till mycket av julens söta. I ett bra portvin finns också massor med komplexitet och elegans. Nedan hittar du tre riktigt bra portviner som kan göra din julhelg till en succé.
Drickmogna portviner till julen

Portvin är något av en underskattad klassiker. Ett bra portvin är en smakupplevelse, det är smakrikt, det är komplext och det har elegans. När jag frågar runt bland vänner som inte är lika vinfrälsta som jag får jag kommentarer om port som. Sött, sliskigt, tjockt, lite tråkigt, juligt. Dessa två bilder går inte riktigt ihop.

Jag tror att detta beror på att många endast dricker portvin vid något enstaka tillfälle om året, till exempel vid jul. Då dricker de flesta tyvärr portvin av lägre kvalitet. Andra kopplar det kanske främst till portvinsås. Det är tyvärr inte ovanligt att de som provar port för första gången provar det som är mest lämpligt att göra sås på. Devisen att man får vad man betalar för stämmer även in på portvin.

Filtrering

Portvin är dock förhållandevis billigt, men för att hitta något som är bra behöver man dels kunna avkodifiera portvinsetiketterna, dels ha lite koll på producenter och årgångar. Några typer som jag tycker är bra är LBV (late bottled vintage), vintage port, crusted port, colheita och tawny. Utöver detta finns det också röd och vit port. Den röda är vanligast och kan generellt sägas vara lite fruktigare och fylligare medan den vita porten är lite friskare. Läs mer om portvinstilar här.

Tre drickmogna portviner

I år har jag valt tre portviner, i tre olika stilar utifrån vad som finns tillgängligt på bolaget just nu. Några av dem finns i begränsat antal flaskor, så se till att fylla upp vinkällaren så att du har ditt på det torra.

Vintage port

Den kanske främsta stilen av portviner, jag vet alla håller inte med mig. Vissa älskar tawny andra colheita men en riktigt bra vintage får mig att gå igång. Vintage Port är vad det låter som, ett årgångsvin. Just nu finns det faktiskt en hel del på bolaget, till riktigt bra priser.

portvin

Calem Vintage Port 1994, 359:-, Nr 94924, Systembolaget

En årgång som får mig att minnas Kennet Andersson, Tomas Brolin, Martin Dahlin och de andra ifrån VM-brons året 1994. De gjorde storverk i USA samtidigt som Calem gjorde riktigt bra port i Douro. Nu är det är bara att njuta. Mogna toner med en hel del mogen frukt som katrinplommon och inlagda körsbär. Vinet har en fin fräschör och mogna tanniner som integrerats i vinet men fortfarande ger visst grepp. Det som framförallt är framträdande är smaker av mörk choklad och kakao, rostade hasselnötter och en hint av kaffe. Avslutet är långt och kryddigt. Tänd den öppna spisen, sparka av dig tofflorna, häll upp ett glas, kontemplera och njut!

Glöm inte att dekantera och som vissa gillar, filtrera vinet genom fin sil eller helst en silduk , Vintage Port är ofiltrerat!

Crusted port

Crusted-port kallas ofta för fattigmans vintage-port. Crusted port är en blandning av viner från minst två årgångar som lagrats i upp till två år i stora ekfat varefter det buteljeras. De buteljeras på samma sätt som en Vintage Port, det vill säga utan klarering eller filtrering. Det årtal som står på etiketten är året då det tappats på flaska. De flesta crusted port är redo att drickas fem eller sex år efter buteljering och de går i regel att lagra i minst 10 år.

portvin

Niepoort Crusted Port (bottled 2014), 219:-, Nr 97603, Systembolaget

Just denna port är gjord på en blend av årgångarna 2011 och 2012, där framför allt 2011 var en strålande årgång. Niepoorts portviner har alltid massor med elegans och fräschör. Detta är inget undantag även om den mörka frukten är framträdande med fina toner av mörka mogna plommon och körsbär, kantade toner av mörk choklad. I eftersmaken kommer kryddigheten, här finns kryddnejlika, nymald svartpeppar och en fin lite mintig finish. Vinet går bra att lagra men detta är underbart nu. Stilton, pepparkakor, fikon, choklad – det blir en bra jul i år!

Glöm inte att dekantera eller filtrera.

Late bottled vintage portvin (LBV)

Detta är portvin som är gjorda för att drickas när det släpps. De har i regel lagrats minst 4 år. De kan vara ofiltrerade eller filtrerade. Om de lagrats i mer än 6 år är de i regel filtrerade. Smaken är i regel ung och frisk med mycket frukt och en liten spritig avslutning. På senare tid har det släppts många som också går att lagra i ett antal år, om man vill.

portvin

Kopke 2011 LBV, 239:-, Nr 73154, Systembolaget beställningssortimentet

Det här är en riktigt bra LBV med massor av elegans och fräschör. Smakerna sitter fint med en fin bärighet där mörka bär och frukter dominerar men det också finns lite röda skogsbär i bakgrunden. Vinet har också lite intensiva spritiga toner, dessa är dock snyggt balanserade genom vinet. Detta är vuxenglögg, men den behöver inte värmas. Det har komplexitet och djup och en härlig längd. Perfekt framför brasan, underbar med lite bra stilton eller mörk choklad, nötter, fikon och torkad aprikos. Julgodis!

Portvin är vinet som fortsätter att ge och räcker hela julhelgen och under mellandagarna. När du tagit det du behöver, korka igen flaskan, lägg i kylen och öppna upp nästa dag eller ett par dagar senare för ytterligare ett glas. Vinet kommer utvecklas över tiden och det är kan vara riktigt intressant att se hur mycket det förändrats under en vecka eller två.

Magnus Reuterdahl