- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Beställ dina buteljer
Beställ dina buteljer

Bättre bubblor
Domaine Andre et Mireille Tissot Crémant de Jura Extra Brut, nr 71886. 299 kr
Nivån är skyhög på denna Crémant från Jura. Tycker du det är för dyrt? Tänk om – det smakar champagne med mognad. Nötter, tranbär, granatäpplen, körsbär och torkade rosenblad väller ur glaset i detta krämiga och runda rosébubbel. Imponerande.
Mumm Rosé, nr 82232. 420 kr
Hur ofta dricker du Mumm? Så pass sällan alltså. Faktum är att de har gjort sig en rejäl uppryckning de senaste åren. Denna rosé är ett av bevisen. Det är rent, krispigt och bjuder på ett litet bett och en trivsam stramhet. Körsbär, hallon och granatäpplen i en lockande kombo. Eftersmaken är rund, krämig och riktigt läckert.
Vårvitt
Bourgogne Chardonnay J M Brocard 2016, nr 76083. 129 kr
Nytt vin från Chablismästarna Brocard. Samma druva fast lite annan stil. Mer generöst och öppet än många chablisviner, med sin friska och rena energi och rökiga smaker av mineralsälta, krossade stenar och gul rund frukt.
Chablis Domaine Besson 2016, nr 77572. 163 kr
Läskande och frisk Chablis till vårsolen och vårmaten. I glaset hittar vi citronskal, lime, ordentligt med sälta, stenrök och en lång mineralmättad eftersmak. Skaldjur tack!
Chablis Grand Cru Valmur J Moreau & Fils 2014, nr 79894. 499 kr
Rökigt, stenigt och oerhört fokuserat med toner av havsalt, grus och maxade mineraler. Efter en stund i glaset dyker grapefrukt, citron och kaffirlime upp. 500 kronor är visserligen mycket pengar, men så det är mycket gott också.
Sauvignon är på gång!
Chateau Pierrail Sauvignon Blanc 2015, nr 76904. 140 kr
Vit Bordeaux av bättre snitt för sin schyssta prislapp. Sällskapet av sauvignon gris och semillon skapar ett krämigt och samtidigt uppfriskande vin med doft och smak av passionsfrukt, grillad citron, grape och en näve grus.
Menetou-Salon le Clos de la Cure 2017, nr 70606. 175 kr
Rök, sälta, krossade stenar, lime, citron, grape, mineral och ett fint djup. Stort fokus i denna sauvignon från Roger Champault et Fils. Rent som smält snö i vårfloden.
Sancerre Clos du Roy Roger Champault 2017, nr 76945. 215 kr
Läskande, intensivt och kryddigt med inslag av peppar, rök och mineralsälta. En uppfriskande Sancerre där passionsfrukt lierar sig med friska örter och citronzest.
En rosé får vara mé!
Montirius La Muse Papilles 2016, nr 74233. 139 kr
Örtigt och extremt inbjudande med saftig och läskande frukt. En hel skog fylld med lingon, tranbär, vildhallon, körsbär och pigga syror. Gott!

Glad garnacha
Jorn Nou 2016, nr 70610. 119 kr
100 procent sval och saftig garnacha från Terra Alta i Katalonien. Ett vin fyllt med med vibrerande frukt, som hallon och jordgubbar, toppat med lite grus, örter och nymald peppar. Toppengott till grillens första hamburgare och chorizo.
Tannin i vin
Gricos Aglianico del Vulture 2015, nr 71987. 139 kr
Hög syra, ordentliga tanniner som inte ber om ursäkt – de ber om mat istället. Körsbärsmix och massor av färska örter, ceder och fin textur. Snällt prissatt syditalienare från den spännande regionen Basilicata där druvan aglianico gör stordåd.
Tabbarini Sagrantino Colle alle Macchie 2012, nr 73003. 399 kr
Tanniner för resten av året – men lagra, så händer det grejer. Tätt och välfyllt med fikon, balsamico, körsbär, mosade skogsbär och uppfriskande syra i eftersmaken. Helt eget och inte så lättgillat eller särskilt trendigt, men vem bryr sig? Urgott till stadiga grytor, grillat kött och pasta med en mustig bolognese.
Zinfandel till sommarens grillande
Seghesio Rockpile Zinfandel 2015, nr 75652. 399 kr
Zinfandel med både attityd och bett från den steniga och lilla appellationen Rockpile. Resultatet blir en fokuserad och kryddig zin med djupa smaker av tranbär, körsbär, vildhallon och riven muskot. Hamburgare it is!
San Lorenzo Rock Garden Zinfandel 2015, nr 79895. 499 kr
Superläckert med häftiga drag av saltlakrits, rostade mandlar, syrlig sylt på skogsbär, örter och lakritsrot. Mycket vin, mycket amerikanskt med en egen stil på zinfandel. Vinet kommer från firman Journeyman, ett eget projekt av Pete och hans fru Cathy Seghesio. De kan zinfandel med andra ord.