Växtbaserad Shakshuka med tofu

Fredrik Kämpenberg har lagat en fantastisk rätt med ursprung från Israel. Här i en vegansk version där en smet på tofu ersätter äggen. Njut av rätten till frukost, lunch eller middag.
Växtbaserad Shakshuka med tofu

På temat lokal mat, kan jag inte hjälpa att tänka på alla de nyanlända som kommit till oss av olika anledningar. Från andra länder för de med sig underbara maträtter genom sin kultur. Butikerna i såväl Örebros utkanter, som mitt i centrum, är en aldrig sinande källa till inspiration och en viss nervositet, okunskap och nyfikenhet. Det är lite som en förälskelse; nyfikenheten, osäkerheten, viljan att lära sig allt, passionen som slåss med känslan av att vara ute på djupt vatten och inte ha kontroll. Ändå letar jag mig in dessa butiker, fyllda av dofter och former jag inte känner igen. För det kan ju vara värt det!

En rätt som cirkulerar på nätet just nu är Shakshuka, denna middagsrätt som blivit en frukosträtt. Massa härliga grönsaker och smaker och ägg som kokar i all denna härlighet.

Ägg ja, jag ville testa att göra rätten helt växtbaserad. Gjorde en smet jag brukar använda istället för t ex omelett baserad på tofu, växtgrädde och potatismjöl. Det gick förvånansvärt bra!

Jag använde champinjoner i rätten, för att ge den lite mer umamilyft. Svampen och löken, är faktiskt lokalt odlade dessutom.

Bild från DinVinGuide

Växtbaserad Shakshuka

1 dl olja

1 gul lök

5 champinjoner

2 klyftor vitlök

0,5 gul paprika

1 röd paprika

2/3 röd chili

1 brk hela körsbärsomater + 2 dl vatten (skölj ur burken med det)

2 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

1 tsk gurkmeja

färsk koriander

Tofu ”ägg”

350 g tofu

4 msk iMat

1 msk grönsaksbuljong

salt

1 skvätt vinäger

Skär ned lök och svamp, hacka vitlöken. Tärna paprikan och chilin. Fräs allt på mediumvärme tills grönsakerna fått ordentligt med färg, de ska börja bli karamelliserade. I med kryddorna och låt dem fräsa med några minuter. Tillsätt tomater och vatten och låt allt bubla på låg värme i minst 30 minuter. Tillsätt vatten om röran kokar ihop för mycket.

Mixa ingredienserna till tofuägget till en helt slät smet. Klicka i smeten när grönsakerna mjuknat och smakar sött och gott. Lägg ev på ett lock ca 5 minuter. Hacka över lite koriander och ät med rostat bröd!

Bild från DinVinGuide

Fredrik Kämpenberg – frilansande kock

Mail: kfkampenberg@hotmail.com

Instagram: @fkampenberg

Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com

Kämpenberg Creative Kitchen AB

Tävlingsledare Matverk Närke