- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Israel och maten!
Israel och maten!


Den sista delen i DinVinguides artikelserie om Israel handlar om min hjärtefråga maten. När man letar efter landets mat, vill man så klart undvika sliskiga turistfällor och sådant som inte känns äkta. Enligt min erfarenhet så hittar man oftast landets genuina mage och hjärta på lokala marknader och ute på gatorna. Det är där stadens egna innevånare käkar som man hittar den “riktiga maten”.
Nu hade vi lyckan och nöjet att bli guidade av Avishai Tsabari från Via Sabra, som är en lika stor matnörd som jag är. Vi hade förutom de underbara besöken hos fantastiska vinproducenter, två dagar av riktig matbonanza.

Isreaels kök är ett hopkok av influenser från Asien, Afrika och Europa. Man har tagit till sig de bästa av det mesta, och alla immigranter har bidragit med sina specialiteter. Man hittar kryddor, nötter, torkad frukt och oliver tillsammans med fisk, inlagda citroner, syrade grönsaker, kikärtor och sesamfrön. Mycket av gatumaten serveras i någon typ av bröd, vanligast är pitabrödet.
Jag har sällan varit så mätt som den dagen vi promenerade genom Carmel market i Tel Aviv. Marknaden är öppen söndag till fredag och är Tel Avivs största utomhusmarknad. Vi började förmiddagen på “Kobis place” med en Burika det vill säga en friterad degficka med fyllning av ägg, syrade grönsaker och diverse röror.
Vi vandrade vidare till “Doron´s hummus place” som ligger på en tvärgata från huvudstråket. Doron´s öppnade redan 1937 och serverar olika sorters hummus. Min favorit serverades med “shashuka” dvs en het tomatsalsa och ett halvkokt ägg. Ett bra tips från vår guide var att inte äta hummusen med bröd utan med klyftor av gullök för att inte bli så mätt.
Vidare till “HaShomer” där Naor en ung och väldigt entusiastisk kock bjöd på en fräsch, vällagad och härligt kryddad “Workers lunch” och ja, man behövde förmodligen göra en hel veckas dagsverke för att orka med den rejäla portionen av grillat lammkött, grönsaker och sås som serverades på “liba” ett sorts platt pitabröd.
Resten av dagen gick vi som i en matkoma men otroligt nog så fick vi ändå i oss middag den kvällen. Vi gick på ett härligt ställe med dansanta och lyckliga kockar och servispersonal.
“HaMiznon” serverar pita bröd med olika fyllningar till exempel “beef with eggs”. Här får man inte missa att prova den utomförträffligt goda blomkål “flower”, som bakats långsamt tills den är gyllenbrun och karamelliserad på ytan och helt mjuk inuti. Den doppas i en tahinidressing, som är en stapelvara i det israeliska gatuköket, och stoppas sedan med stort nöje rakt ner i munnen.

Vi vandrade även en hel dag bortom turiststråken på Levinsky market som ligger på Levinsky Street. Här finns en samling matbutiker som också växer ut på omkringliggande trottoarer och skapar en härlig marknad med lite alternativ feeling. Fokus ligger på torkad frukt, té, nötter, oliver, kryddor, frön och nötter. Vi gick inte direkt hungriga från den här marknadsdagen heller utan fick smaka allt ifrån halva, börek, baklava, olika kryddor, nötter och frön samt en underbar marsipan från Tel Avivs äldsta bageri.
Det här var bara en bråkdel av allt gott vi fick prova, jag skulle kunna skriva spaltmeter om det spännande mat- och vinlandet Israel. Jag vill verkligen resa tillbaka och när jag gör det så är det en sak som jag absolut inte vill missa denna gång. Frukostkedjan “Benedict” har öppet dygnet runt och endast serverar frukost. För mig som är en morgonmatsmänniska låter det som ytterligare en del av himmelriket.