- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Israel – en vinproducent att hålla ögonen på.
Israel – en vinproducent att hålla ögonen på.

Här hos oss i Sverige finns få eller nästan inga viner som visar ambitionen och nyfikenheten hos dessa vinmakare. Här hittar man främst det söta vinet som används till gudstjänster och för att inviga högtiden Shabbat. Lördagen är vilodag inom judendomen och vinet har en viktig del i den. Det är lite som vårt fredagsmys, men med lite andra komponenter. Mamman i huset börjar med att tända ljus, sedan välsignas vinet och familjen äter en lättare måltid tillsammans med bland annat challat, det ljusa, lite söta, flätade brödet innan shabbaten startar och pågår till lördagsnatten.

Vi träffade till exempel Amphorea winery – ett av få vinerier som ej är Kosher – och som gör både rött och vitt vin. Här fick vi smaka det bästa chardonnayvinet på hela resan med en kraft och elegans som fick oss att tänka på vit Bourgogne från regionen Mersault.
På Amphorea winery har man tagit hjälp av den kände vinkonsulten Michel Rolland som kommer till gården minst en gång per år. Man arbetar med internationella druvor som cabernet sauvignon, merlot, shiraz, syrah, cabernet franc and sauvignon blanc.
Här odlas druvor i tre olika vingårdslägen Sh´aal – med vulkanisk jord som ligger 850-900 m ö h, i de norra delarna av Golanhöjderna i regionen Upper Galilée.
The Manara Vineyard – som också ligger i Upper Calilee i den välkända Kedesh Valley, på 650 m ö h, jordmånen här består av kalksten och Terra Rossa.
Dessutom har man en vingård The Psagot Vineyard som ligger i Judean Mountains norr om Jerusalem på 800-900 meter över havet. Här är det kalksten och krita som gäller och på vissa ställen är marken så hård att man fick borra hål i berget när man skulle plantera vinrankorna.
På grund av höjden över havet för vingårdarna så är temperaturskiftningen stor. Dessutom är vindarna ganska kraftiga vilket ger druvorna ett tjockare skal. Amphorea winery har också en annorlunda fundering vad som är gängse i Israel, när det gäller plantering. Man planterar sina rankor mycket tätare än vad som är vanligt i Israel för att de skall få kämpa. Skörden och uttaget blir mindre och man tror att intensiteten och kraften blir högre. Planteringsmetoden är tydligen framgångsrik även här, med tanke på det fantastiska chardonnayvinet som vinhuset Amphorea producerar.
Vinet: Rhython Collection Chardonnay 2014 – från Manars Vineyard med Terra Rossa. Tropisk frukt, fräsch, krämig och kraftfull samtidigt komplex och elegant ett riktigt höjdarvin.

En annan vinproducent som vi gavs möjlighet att besöka är Binyamina. År 2000 startade företaget projektet ”The Cave” som anses vara ett av Israels mer kända ikonviner. Det produceras helt enligt Kosher. Kosher börjar bli mer och mer vanligt och det innebär att vinet ej får handhas av någon som inte är välsignad.
Vinmakaren får helt enkelt tala om för sin Rabbin när han vill smaka, prova och blanda men absolut inte röra vinet själv förrän det är buteljerat. Vinet från The Cave produceras av lågskördadade relativt gamla vinrankor cabernet sauvignon och merlotdruvor från Övre Galileen samt petit verdotdruvor från södra Israel. Det är olika procentandel av de olika varianterna beroende på årgång.
När det är dags för vinet att mogna så läggs det i barriquer, som lagras i 24 månader i en grotta – därav namnet ”The Cave” – Grottan eller tunneln är grävd rakt in i Carmel mountains, och är från 1500 talet. Här lagrades förr både vin och lokal Brandy. Grottan ger vinet naturlig fukt och svalka och temperaturen ligger ganska konstant och går aldrig över + 18 C trots sommarens ganska varma dagar.
Vinet: The Cave 2011 Bordeaux blend utav 70% cabernet sauvignon, 26% merlot och 4% petit verdot. Till en början en smula stängd i näsan men efter en stund så vaknade det till liv och presenterade en lite rökt köttig doft som blandades med mörka bär som svarta vinbär och körsbär och en kryddighet från eken. Det har en hög och frisk syra, lång och elegant eftersmak med en liten alkoholhetta.
Det här är bara två av de intressanta vinproducenter vi träffade. I nästa artikel kommer jag att berätta om maten vi åt, där gatustånden på de lokala marknaderna serverade de mest utsökta måltiderna.