- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Israel landet av mjölk och honung.
Israel landet av mjölk och honung.

Trots att jag rent fysiskt landat och är tillbaka i Stockholm, är jag fortfarande helt uppfylld av alla intryck ifrån min vistelse i Israel. Detta komplexa land utav mjölk och honung, där så mycket har hänt, och fortfarande händer. På denna plats hittade enligt sägnen Moses och hans folk en fristad när de flydde ifrån Egypten. Det var här Kung David slogs och vann mot jätten Goliat. Det sägs även att det var här Jesus blev korsfäst, begraven och uppstånden. Som ni förstår så vibrerar det av historia och religion i vartenda hörn.
Men landet och folket är även nu huvudrollsinnehavare i en av världens mest komplexa och långvariga konflikthärdar. En konflikt som alla, och då menar jag alla, har många och kraftfulla åsikter om. Men dessa åsikter, diskussioner och funderingar lägger vi åt sidan och lämnar till andra forum. För här på DinVinguide.se kommer vi bara ägna oss åt att skriva om Israels vin och mat. Vi kommer att skriva 3 artiklar kring detta tema där fokus kommer att vara Israel Vinet och Maten.

Många tror att Israel har producerat och exporterat vin sedan bibliska tider. Enligt vår kunnige guide Avi har man i utgrävningar hittat urgamla israeliska amforor så långt bort som i Grekland och Italien. Man har också hittat stenfresker liknande den på bilden ovan, som visar antik vinproduktion. Men efter detta har mycket hänt. Landet har ju som alla vet haft en minst sagt rörig historia, under det muslimska styret så producerades till exempel inga alkoholhaltiga drycker över huvud taget. Så trots den långa vinhistorien så är Israel nu ett ungt vinland. Ett vinland där vinindustrin består av välutbildade unga nyfikna vinmakare, äldre dito med otrolig erfarenhet, spännande boutiquevingårdar och kibutzliknande vinkollektiv. Många av dem arbetar på egen hand, men man anlitar även kända konsulter från utlandet. Tillsammans letar denna vinindustri efter sin egen samt landets nya identitet kring vinet och ambitionen är hög.

På samma sätt som andra nord/syd orienterade avlånga länder har Israel många olika mikroklimat. De norra delarna är svalare och har ganska stora höjdskillnader och här kan man till och med se snö på vinterhalvåret. Söderut är det torrt, varmt och ökenliknande. Detta gör att en mängd olika druvsorter trivs och kan växa i många olika sorters jordmån. Årgångsvariationen är inte så stor, utan de skillnader som märks beror mer på var i landet vinet är odlat och så klart av vem som gjort vinet.
Vinlagarna är generösa och har inte så många regler. De få som finns har mest med Kosher att göra. Skall ett vin benämnas Kosher så måste det produceras enligt ett antal stränga regler.
Jordmånen i landet är oftast järnhaltig, lätt orangefärgad så kallad Terra Rossa. Men vi hittar även kalksten, vulkanisk jord, lera, stenar i olika storlekar, kisel och i öknen givetvis sand.
Man delar upp landet i fem olika officiella vinregioner. Från norr till söder hittar vi “Övre, nedre Galliléen och Golanhöjderna”, “Samarien och Shomoron”, Samson, Kullarna i Judéen och Negev.
DinVinguide.se gjorde en rundtur till ett antal spännande vinproducenter och i nästa artikel berättar jag mer om dessa och vinet de producerar.
Följ med!