- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
En riktig klassiker – Inkokt strömming – rullströmming
En riktig klassiker – Inkokt strömming – rullströmming

Strömming har traditionellt varit beteckningen på sill fångad norr om Kalmar. Enligt WWF finns riktlinjer som du hittar på länken här.
Sill anses vara som bäst under och efter leken som pågår som intensivast när vattnet är mellan 8 och 12 grader på våren och hösten.
Inkokt strömming – rullströmming
30 små filéer av strömming (ca 600 g)
Lag:
4 dl vatten
3/4 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
några kvistar dill
Skölj strömmingen och låt rinna av. Dra av ryggfenan och rulla ihop med skinnsidan utåt. Lägg rullarna tätt i ett lager i en vid kastrull. Koka ihop en lag av resterande ingredienser. Häll den kokande lagen över strömmingarna så att den precis täcker. För mycket lag gör att rullarna flyter upp. Sätt kastrullen på den heta plattan och sjud i ca 10 minuter. Låt svalna och förvara svalt. Servera kall med nykokt potatis, dillmajonnäs eller remouladsås samt en sallad.