Kockens tips från Magnus Johansson – Örskärtoast med kallrökt lax och rullströmming

Kockens tips från Magnus Johansson – Örskärtoast med kallrökt lax och rullströmming

Kockens tips nordefors.com
Den här toasten skapade jag i februari 2012 som en del i den kokbok som Tomas och jag skriver. Idén kommer från den klassiska strömmingsrätten “Öregrundare” där man fyller strömmingsflundror med kallrökt lax.

Örskärtoast 6 st

12 skivor surdegsbröd

2 dl majonnäs

200 g vällagrad prästost, riven

24 skivor kallrökt lax

svartpeppar

sallad

rullströmming av 1 kg strömming (se recept nedan)

18 skivor gurka

1 rödlök, fint hackad

Metod:

Bred majonnäs på brödskivorna, strö över osten, bred ut laxskivorna och peppra efter smak. Lägg på lagom med sallad, arrangera strömming ovanpå och toppa med skivad gurka, hackad rödlök och en grillad brödskiva.

Rullströmming:

1 kg strömmingsfilé

1/2 dl dijonsenap

1 1/2 dl grädde

10 g salt

Marinera strömmingen 15 minuter i senap, grädde och salt. Rulla strömmingen med skinnet utåt och lägg i smord form. Häll över såsen och baka av i 200°c i 30 min. Läs WWF råd här.

Lycka till!

Magnus Johansson kökschef Restaurang Långa Raden Hotell Skeppsholmen Stockholm

Magnus Johansson kökschef Hotel Skeppsholmen

Grundare av SkeppsholmsSenap

Twitter: @HotSkeppsholmen

Instagram: @langaraden