• Hem
  • /
  • skribenter
  • /
  • Karoline Nordefors
  • /
  • Strömming till midsommar, kräftskivan eller sommarfesten – Stekt inlagd strömming med vodka och Boquerones med krondill

Strömming till midsommar, kräftskivan eller sommarfesten – Stekt inlagd strömming med vodka och Boquerones med krondill

Strömming till midsommar, kräftskivan eller sommarfesten – Stekt inlagd strömming med vodka och Boquerones med krondill

Strömming till midsommar, kräftskivan eller sommarfesten – Stekt inlagd strömming med vodka och Boquerones med krondill

Den 24 maj 2014 gick Skeppsholmens mästerskap i strömmingsinläggning av stapeln på Hotel Skeppsholmen och av alla de som skickat in recept gick Tina Höstlycke och Ylva Falquist till final. De fick på plats servera sin rätt inför juryn av kockar – Malin Söderström, Magnus Johansson och Karoline Nordefors. Konferensier var Christina Möller. Det var en jämn kamp där Tina slutligen stod som vinnare. Här kommer de båda recepten som passar utmärkt på sommarens alla fester.

Stekt inlagd strömming med voska av Tina Höstlycke nordefors.com Karoline Nordefors

VODKASPETSAD STRÖMMING MED PEPPARROT OCH CITRON – av Tina Höstlycke

Ättikslag:

5 dl vatten

3 dl socker

1 1/2 dl ättika 12%

10 st vitpepparkorn

15 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Krossa pepparkornen och koka upp lagen (låt svalna)

Tillsätt 3 msk vodka när lagen svalnat

skalet av en citron

10 slantar pepparrot

1 lök skivad i tunna skivor

persilja

gräslök

10 penséer eller violer

Strömming:

strömming

ströbröd

mjöl

salt

peppar

persilja

smör

Skölj och panera strömmingen i blandning av skorpmjöl o mjöl, Salta o peppra och fyll varje strömming med persilja och en nypa salt, vik på mitten och stek gyllenbrun i riktigt smör. Lägg ner strömmingen och häll över lagen, låt dra ett dygn före servering.

Serveringsförslag: Färskpotatis, färskt skivat äpple, den inlagda strömmingen, knäckebröd och pepparrotskräm.

Instagram: @tina_beforedeadline

Krondillsboquerones av Ylva Falquist nordefors.com Karoline Nordefors

BOQUERONES MED KRONDILL av Ylva Falquist

1 stor knippe krondill, färsk eller fryst

1-2 dl vatten

2 dl vitvinsvinäger

2 msk salt

500-600 g strömming

Kallpressad ekologisk rapsolja

Koka upp vattnet med en del av krondillen, häll på så vattnet täcker. Låt dra under dagen. Blanda 1 dl av krondillsvattnet med 2 dl vitvinsvinäger och 2 msk salt. Dela strömmingen så att ryggfenan försvinner. Lägg ner i lagen tillsammans med dillen från vattnet. Låt dra över natten. Ta upp strömmingen och lägg i glasburk, varva med hackad färsk vitlök, krondillsblommor och ringlad kallpressad ekologisk rapsolja. Servera med rapsoljestekta baguetteskivor.

Instagram: @ylvan