- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Strömming till midsommar, kräftskivan eller sommarfesten – Stekt inlagd strömming med vodka och Boquerones med krondill
Strömming till midsommar, kräftskivan eller sommarfesten – Stekt inlagd strömming med vodka och Boquerones med krondill

Strömming till midsommar, kräftskivan eller sommarfesten – Stekt inlagd strömming med vodka och Boquerones med krondill
Den 24 maj 2014 gick Skeppsholmens mästerskap i strömmingsinläggning av stapeln på Hotel Skeppsholmen och av alla de som skickat in recept gick Tina Höstlycke och Ylva Falquist till final. De fick på plats servera sin rätt inför juryn av kockar – Malin Söderström, Magnus Johansson och Karoline Nordefors. Konferensier var Christina Möller. Det var en jämn kamp där Tina slutligen stod som vinnare. Här kommer de båda recepten som passar utmärkt på sommarens alla fester.
VODKASPETSAD STRÖMMING MED PEPPARROT OCH CITRON – av Tina Höstlycke
Ättikslag:
5 dl vatten
3 dl socker
1 1/2 dl ättika 12%
10 st vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
3 lagerblad
Krossa pepparkornen och koka upp lagen (låt svalna)
Tillsätt 3 msk vodka när lagen svalnat
skalet av en citron
10 slantar pepparrot
1 lök skivad i tunna skivor
persilja
gräslök
10 penséer eller violer
Strömming:
strömming
ströbröd
mjöl
salt
peppar
persilja
smör
Skölj och panera strömmingen i blandning av skorpmjöl o mjöl, Salta o peppra och fyll varje strömming med persilja och en nypa salt, vik på mitten och stek gyllenbrun i riktigt smör. Lägg ner strömmingen och häll över lagen, låt dra ett dygn före servering.
Serveringsförslag: Färskpotatis, färskt skivat äpple, den inlagda strömmingen, knäckebröd och pepparrotskräm.
Instagram: @tina_beforedeadline
BOQUERONES MED KRONDILL av Ylva Falquist
1 stor knippe krondill, färsk eller fryst
1-2 dl vatten
2 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
500-600 g strömming
Kallpressad ekologisk rapsolja
Koka upp vattnet med en del av krondillen, häll på så vattnet täcker. Låt dra under dagen. Blanda 1 dl av krondillsvattnet med 2 dl vitvinsvinäger och 2 msk salt. Dela strömmingen så att ryggfenan försvinner. Lägg ner i lagen tillsammans med dillen från vattnet. Låt dra över natten. Ta upp strömmingen och lägg i glasburk, varva med hackad färsk vitlök, krondillsblommor och ringlad kallpressad ekologisk rapsolja. Servera med rapsoljestekta baguetteskivor.
Instagram: @ylvan