- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Crab roll fylld med krabba i smörig brioche
Crab roll fylld med krabba i smörig brioche

Hoppa över korven och lägg en lyxig röra med krabba i brödet istället. Perfekt bjudmat till förrätt, som huvudrätt med kanske pommes frites eller som nattamat. Röran går bra att förbereda och brödet likaså.

Röra med krabba 4 port
100 g krabbkött från en hel krabba inkl smöret
3 msk majonnäs*
1 msk finriven pepparrot
salt och svart peppar
*Majonnäs
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl matolja
salt och peppar
Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av din hemlagade majonnäs med salt och peppar.
Brioche
½ pkt (25 g) KronJäst för Söta degar
12,5 dl (750 g) vetemjöl
1 dl (90 g) socker
1 msk (18 g) salt
ca 9 st (450 g) ägg, kylskåpskalla
3½ dl (35 g) mjölk
450 g smör, osaltat kylskåpskallt
Frys gärna mjöl med socker och salt ca 1 timme innan bakning.
Knäck äggen och rör ner mjölk och jäst. Blanda sakta ner de torra ingredienserna och kör med maskin ca 5 minuter. Öka hastigheten och kör 15 minuter till. Dubbla tiden om du knådar för hand.
Banka under tiden smöret elastiskt med hjälp av en kavel. Smöret ska vara kallt och mjukt.
När degen släpper skålens kanter tillsätts smöret i 3 omgångar, kör på snabbt tills allt smör gått in i degen. Lägg degen i en bunke med lock och låt jäsa i 2 timmar, tryck ut luften i degen och sätt in i kylen några timmar, t.ex. över natten.
Dela degen i 24 bitar, rulla till småbullar och sätt jämte varandra i en sockerkaksform så det bildas ett kullerstensmönster. Alternativ forma till avlånga limpor. Jäs upp i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 230°C. Pensla med ägg.
Grädda bullarna på 230°C i ca 10 minuter, och limporna på lite lägre 220°C temperatur i ca 30 minuter, tills gyllenen och innertemp på 98°C.
Vid servering, skär skivor och rosta eller värm en hel bulle. Fyll med krabbröran.

Tomas Lindh köksmästare, Restaurang Långa Raden Hotel Skeppsholmen, Stockholm
Instagram: langaraden