• Hem
  • /
  • skribenter
  • /
  • Fredrik Schelin
  • /
  • Kräftskivan närmar sig här har jag samlat ihop ett recept på hemkokta kräftor och mina dryckestips

Kräftskivan närmar sig här har jag samlat ihop ett recept på hemkokta kräftor och mina dryckestips

Kräftskivan närmar sig här har jag samlat ihop ett recept på hemkokta kräftor och mina dryckestips

Jag skrev för ett tag sedan om vilka drycker som passar till kräftskivan, de hittar du här.

det man bör ta hänsyn till när man väljer dryck till kräftskivan är alla de spretiga tillbehören som gör det extremt svårt att hitta den perfekta matchen.
Men som jag sagt förut, om maten är god, drycken är god och sällskapet trevligt så är det inte lika viktigt att matcha drycken perfekt:)

Jag har valt ut vitt vin, champagne, öl samt en snaps som jag tycker passar bra, jag har utgått ifrån de klassiska signalkräftorna i dillag när jag valt dessa drycker. Om man mer går åt havskräftor eller krabba så får man kika lite på andra drycker, även om dessa säkert passar okej ändå.

Dessa drycker är även lite mer nyheter och kan vara beställningsvara på vissa systembolag så kontakta dem i tid eller sök på lagerstatus på hemsidan.

Jag har också valt ut ett kräftrecept från allt om mat som du hittar här i sin helhet.

Att koka kräftor är en konst och knepen är många. Ett av de viktigare är krondillen. Den måste ha bildat fröställning för att avge sin aromatiska smak. Att först koka kräftorna i bara vanligt vatten, s k dödkok, är ett annat knep. Det ger en klar och fräsch kräftlag när de slutligen kokas färdiga i kräftlagen. Till 20 pers på en buffé med andra rätter går det åt ca 7 kilo kräftor. Koka kräftorna i omgångar sorterade i storlekar. Då riskeras inte att de blir överkokta och torra.

1 kilo kräftor

Ingredienser

1 kgkräftor

Kräftlag:

2,5 lvatten
1 stöl
1 dlgrovt salt
3 stsockerbitar
3 knippakrondill, rikligt, men inga stjälkar

Tillagning

1. Koka upp vatten i en stor gryta. I en annan stor gryta kokas vatten, öl, salt, sockerbitar och krondill, utan stjälkar, upp.
2. Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kilo, åt gången i det kokande vattnet. Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen. Koka 8-10 min från det att lagen kokat upp. Låt dem kallna i lagen.

Koka kräftor recept   Foto: Stefan Almers
Koka kräftor recept Foto: Stefan Almers